Д-р Георги Гайдурков е роден през 1961 г. в София.

...
Д-р Георги Гайдурков е роден през 1961 г. в София.
Коментари Харесай

Диетологът д-р Гайдурков: Млечните продукти причиняват рак и хронични възпаления

Д-р Георги Гайдурков е роден през 1961 година в София. Завършва медицина през 1985 година в Медицинска академия-София и логика на психиката през 1996 година в СУ „ Св. Климент Охридски “ – компетентност „ Клинична и консултативна логика на психиката ”. Специализира нутрициология (наука за храненето на човека) към Свободен медицински факултет. Работи 12 години като терапевт в Центъра по хемодиализа към Окръжна болница – София (сега „ Св. Анна “). От 1992 година е постоянен съветник и помощник на природолечителката Лидия Ковачева. Един от създателите на фондацията „ Живот без медикаменти “. Във в. „ Доктор “ неведнъж сме разгласили изявленията с доктор Гайдурков за това по какъв начин би трябвало да се храним през днешния ден, с цел да сме здрави. Ето неговото мнение за изгодите и вредите от млечните храни и животинските артикули.
- Д-р Гайдурков, неотдавна сред вас и група вегани се състоя просторен спор по отношение на това, че вие сте минали от позиция на вегетарианство към допускане в менюто на вашите пациенти да се включва месо по веднъж седмично. Но подложено единствено на постепенно изсушаване. Защо давате тази рекомендация?
- Като всеки човек, който се учи и от себе си, и от своите пациенти, в реда на нещата е да еволюира, да търпи развиване в една или друга посока. Еволюцията е тази, която движи света и за какво аз би трябвало да върша изключение. Веганите се препират с мен, че те умерено минават освен без месо, само че и без всевъзможни скотски артикули, в това число яйца, масло... - извънредно нужни за виталните функционалности.

- Те ви упрекват, че сте отстъпили от предходните си позиции, по този начин ясно изявени в книгите ви.
- Въпросът е толкоз остарял и типичен, че припомня оня за яйцето и кокошката. И през днешния ден мненията не престават да са диаметрално противоположни. В интерес на практическото здраве считам за свое обвързване да дам отговор не въз основата на презумпцията или теорията, а положен върху опита и наблюдението.
Самият аз израснах в моето детство и юношески години, хранейки се с извънредно количество месо – закусвах с пържоли или „ принцеси” - филии намазани и запечени с кайма, от време на време и с кашкавал, на обяд или вечеря – печени или варени меса. Ако имаше гарнитура или готвен зарзават, аз просто го избутвах настрана като нещо непотребно, което единствено скапва усета.
Месата ядях с ориз, картофи и бял самун. Разнообразие в тази еднообразност внасяха единствено плодовете, които обичах и на първо място големите количества сладкарски произведения – най-вече шоколад. Резултатът в един миг беше цялостната съсипия на здравето.

- Това, както знаем, става начало на вашата тотална смяна – нали по този начин?
- Да, през 1992 година направих завой и в персонален, и в професионален проект. Имах интервал на съвсем веганско-фрутарианско хранене и вегетарианство в другите му разновидности. Последователно изучавах върху себе си всеки от тях. Наблюдавах и моите другари, съидейници и пациенти, които практикуваха това.

- Вие сте имали и вегански интервал, само че казвате, че не е бил подобаващ на организма ви?
- В по-дългите от 3-4 месеца интервали на веганство се демонстрираше и противоположната страна, и „ гърбът на медала”. Общият ми тонус спадна, като организмът използваше силата си икономично. Имаше загуба на мускулна маса, снижен тургор на кожата и намалено либидо. Тъй като по природа съм експериментатор и имам естествената опозиция против затваряне във фанатични модели, продължих напред. Тайната е в наблюдението и проучването – настойчиво, още веднъж и още веднъж, без прибързани заключения.
Заключението ми след всички минали години в действителност е доста просто и разумно.

Опитът ми удостовери това,

което животът от дълго време е утвърдил. Този отговор участва първо в природата и след това като базов пример в обичайна кухня на здравите нации.

Живият модел на природата са шимпанзетата. Съвременните данни сoчат, че тяхната ДНК, техният геном, е в 99,4% еднакъв на човешкия. И разумно е, че в случай че в 99,4% те са човек, то следва, че тяхното естествено меню би трябвало да е в 99,4% и моделът за нашето естествено здравословно хранене. А то се състои от към 50% плодове, 25-50% зеленолистни, зависи от сезона, останалото са семена и ядки, корени, цветове и най-малко 5-6% скотски храни, от време на време и доста повече – инсекти и дребни животни. Забележете – те употребяват в огромната си част сурова растителна храна, само че не са вегани. Животинските храни в менюто им участват наложително.

Тревопасните животни, би трябвало да отбележим, също не са вегани – пасейки трева, те неизбежно одобряват и инсекти. От друга страна, най-големите престижи измежду суровоядното веганство, като Гейбриъл Казънс да вземем за пример, признават, че веганство без изкуствено допълнение, изключително на витамин В12 – на инжекции и други, е здравословен неуспех. Проблемът е, че дефицитите не се виждат незабавно и „ новопокръстените” запалянковци ги пропущат. Тези полидефицити на витамин В12, калций, желязо, протеини, хормони се демонстрират ясно нормално след третата година на строго веганско хранене.



В моята процедура съм следил злокобни образци на небалансирано вегетарианство и веганство със загуба на зъбен гланц и дентин – абразия на зъбите, пародонтоза - разрушение на колагеновия свързочен уред на зъбите с разлюляване и отпадане, загуба на костно вещество - остеопения и остеопороза, недоразвитост на нервни кафези – демиелинизация, проявена с парализи, наподобяващи мултиплена склероза, даже корова мозъчна недоразвитост, до степен на приковаване в инвалидна количка, липса на овулация и репродуктивен стерилитет при дамите, импотентност при мъжете, загуба на мускулна маса, косопад и чупене на ноктите, суха и сбръчкана кожа, липса на витален тонус,

депресивно-тревожни разстройства

на душeвността и така нататък

Простият извод е, че не можем да бъдем по-умни или по-морални от природата, т.е. от личното си естество с неговата анатомия, физиология и биохимия.

Кодът на нашите гени е праволинеен – най-малко 5-6% нужда от скотски храни.

Цялото изявление с доктор Гайдуков четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР