Д-р Елизабет Блекбърн получи Нобелова награда през 2009 г. за

...
Д-р Елизабет Блекбърн получи Нобелова награда през 2009 г. за
Коментари Харесай

Нобелов лауреат разкри какво трябва да правим, за да не се разболеем никога от рак, инфаркти, инсулти или Алцхаймер:

Д-р Елизабет Блекбърн получи Нобелова премия през 2009 година за това изобретение. Лошото здраве не е просто унаследен проблем или злополучно стичане на събитията.

Ето мнението на доктор Блекбърн за това какво предизвиква най-тежките заболявания и по какъв начин да ги предотвратим.

Като начало специалистите споделят, че генетичните фактори са виновни за преждевременната гибел в 10-20% от случаите. А какво да кажем за останалите 80-90%?

„ Това е вашата диета и метод на живот! Типичният хранителен режим на актуалния човек в действителност е главният провинен за преждевременната гибел и хроничните болести. С други думи, дългият и здравословен живот е въпрос на персонален избор “, споделя доктор Блекбърн.

Какво избираме да ядем всеки ден?

Когато всеки от нас се замисли по-добре, отговорът няма да е най-благоприятният. Пушите ли, спортувате ли, спирате ли да ядете, откакто се почувствате сити или продължавате да ядете, до момента в който не изядете всичко?

 Елизабет Блекбърн

Това са единствено част от въпросите, които задава доктор Блекбърн и споделя, че следните правила са ключът към дълъг и здравословен живот:

– престанете да пушете

– не преяждайте

– спортувайте най-малко половин час дневно (това включва и вървене пеша)

– хранете се здравословно (повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и по-малко месо).

Ако спазвате тези правила, доктор Елизабет счита, че сте понижили риска от развиване на диабет с 90%, а риска от инфаркт с 80%.

Също по този начин този метод на живот понижава риска от инсулт с 50% и риска от развиване на рак с 33%.

ОТКРИТИЕ, ДОСТОЙНО ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА

„ Във всяка клетка има 46 хромозоми. В горната част на всеки има дребна „ шапка “, наречена теломер. Всеки път, когато една клетка се дели, дребна част от тази „ шапка “ изчезва.

Когато теломерите изчезнат изцяло, клетката умира. “ – изяснява доктор Блекбърн, която дружно с екипа си получи Нобелова премия за медицина през 2009 година за това изобретение.

А точно, по време на 5-годишното изследване те откриха, че тримесечна билкова диета (веганска диета), съчетана с физическа интензивност, може доста да усили броя на теломерите.

Също по този начин проучването сподели, че броят на теломерите при тези, които не са трансформирали фрапантно живота си, напълно предстоящо понижава с придвижване на възрастта.

 доктор Елизабет Блекбърн

От какви заболявания най-често умират хората в съвремието?

– сърдечно заболяване

– болест на Алцхаймер

– инсулт

– рак на белия дроб

Изследванията демонстрират, че промяната на метода на хранене с този, предложен от лекаря, фрапантно понижава риска от упоменатите болести. И даже когато диетата се промени малко, като да вземем за пример посредством понижен банкет на месо и повишен банкет на зеленчуци и плодове, това води до обилни позитивни резултати.

Диетичните рекомендации на доктор Елизабет Блекбърн

Какво би трябвало да ядем всеки ден, в случай че желаеме дълъг живот без заболявания?

– Зеле (броколи, зеле, карфиол, брюкселско зеле, репички, ряпа)

– Зеленолистни зеленчуци (маруля, спанак, зеле, манголд, коприва)

– Сезонни и други зеленчуци (аспержи, цвекло, чушки, моркови, царевица, тиквички, чесън, гъби, лук, тиква, грах, картофи, домати)

– Бобови растения и техните производни (боб, соя, нахут, леща, тофу, хумус)

– Горски плодове (ягоди, боровинки, череши, малини)

– Плодове (ябълки, кайсии, авокадо, банани, пъпеши, мандарини, смокини, лимони, киви, лимони, лайм, манго, портокали, праскови, круши, ананаси, сливи, нар)

– Семена (ленено семе, една супена лъжица всеки ден)

– Ядки (бадеми, фъстъци, орехи)

– Подправки (куркума, четвърт чаена лъжичка всеки ден)

– Цели зърна

– Вода (минимум 5 огромни чаши (340 мл) дневно).

С тази диета въведете най-малко половин час умерена физическа интензивност всеки ден. Много бързо ще забележите големи позитивни резултати

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР