Д-р Ели Кармон е старши научен сътрудник в Международния институт

...
Д-р Ели Кармон е старши научен сътрудник в Международния институт
Коментари Харесай

Ден 100 от войната в Газа: Ели Кармон пред Фокус за Израел, Международния съд на ООН и децата сред терористите

Д-р Ели Кармон е старши теоретичен помощник в Международния институт по контратероризъм в Херцлия – Израел (ICT) и старши откривател в Института за политика и тактика към Интердисциплинарния център (IDC), Херцлия, Израел. Топекспертът има бакалавърска степен по британска и френска просвета от Еврейския университет, Йерусалим, лиценз по интернационалните връзки от Institut d`Etudes Politiques, Париж, и получава магистърска и докторска степен. по политически науки в университета в Хайфа, Израел. Освен, че преподава в Института по контратероризъм в Херцлия, той е съветствал израелското държавно управление, като е помагал за сигурността на Олимпийските игри в Атина и Пекин. Срещаме се с доктор Кармон в навечерието на стотния ден от комфликта в Газа. Представяме ви част от изявлението с топ специалиста по конкратероризъм в този момент.  

Здравейте, доктор Кармон! Радвам се, че се виждаме в България, тук сте въпреки и за часове, тъкмо три месеца след началото на войната в Газа и сте в положително здраве. Сега поглеждам обратно към архивите на " Фокус " и виждам, че сме разговаряли преди тъкмо три месеца, изявлението ми с Вас е от 13-и октомври 2023 година Какво се промени до през днешния ден? Помня и общественото Ви писмо по Коледа, в края на декември 2023 година, в което казвахте: " Моля, погледнете и през нашите очи ". Молехте ни да погледнем и през израелските очи, обяснете ни. Не целият свят през днешния ден е на ваша страна. 

Това е и тъкмо съответният проблем. Че за няколко дни след началото, въпросът за погрома, за историческия разгром, за големия разгром, който преживяхме след 7-и октомври 2023 година - вторият, който преживяхме след Втората международна война за евреите... 1400 души бяха убити, това са колкото половината от бойците, убити през октомври 1973 година, два пъти повече от тези, убити при Шестдневната война и двойно повече от хората, които загубихме при Втората международна война, същият брой хора, които загубихме за цели пет години при Втората интифада. А това бяха единствено от половината бойци убити на 7-и октомври предходната година. И те не бяха просто убити - те бяха изгорени, бяха обезглавявани, те бяха насилвани и то елементарни служащи. Имаме и такива фотоси на обезглавени доброволци. Тук би трябвало да загатна и неналичието на подготовката на армията ни и силите ни за сигурност. Хората, което са били на терен, са чакали армията ни да дойде, а тя по този начин и не е пристигнала, а в същото време се се случило това кръвопролитие, в действителност кръвопролитие. Така че, от позиция на израелското общество, това е в действителност голяма, неописуема психическа покруса. Ние тук би трябвало да помним и да се върнем към Холокоста. Няколко души бяха убити, няколко души бяха взети за заложници, всички те са спасили се от Холокоста. Разбирате ли какъв брой откачена, луда е тази обстановка по своя си метод? В момента, в който Израел стартира своята сухопътна интервенция, всички се концентрираха в нея, върху това, което се случа от горната страна на земята. Да не приказваме, че имаше доста подправени вести, сътворени от арабите, само че и освен от арабите. Ние следим деликатно и това, което се случва в Съединените щати и в част от Европа. Те не имаха вяра. Те споделят, че израелците убиват. И това, поради един случай, при който израелски танк откри пукотевица по място със заложници и 40 терористи и по медиите излезе, че израелците убиваме заложниците си. Прекалено бързо, ужасно бързо и не приказвам единствено за арабските коментатори, а за американските, за обществените коментатори. Те започнаха да се интересуват единствено от това какво се случва от горната страна, по земя. Какво тъкмо се случва от страна на Израел, а не какво се случа в Газа като цяло. Сега. Ние трябва да разберем, че всичко, което касае тази война, не е просто война. Те са построили големи подземни градове, цяла мрежа от тунели. Но ние знаехме за тях. Ние им противодействаме през 2014, през 2018, през 2018, през 2021 година, ние ги знаехме. Но нямахме показва за това чак какъв брой огромни са те. Смятахме, че са към 200 километра, тъй като ги бомбардирахме през 2021 година  Не знам дали сте гледали видеата.

Да, гледах ги, видях тунелите. Поне по-голямата част от тях. После четох, че имате желание и да ги наводните.

Не е несъмнено, че сме в положение да ги наводним. Но в тези тунели, те могат да минават с цели коли, толкоз са огромни, с цели джипове. Като фотографията, която имам с китайска машина в метрото. Толкова са огромни. Нещо сходно, напряко същото. Те не се бият на земята, Хамас се бият подземен. Използват гранати, мини, с цел да убива бойците ни. А популацията на Газа е под техен надзор. Повечето от тези тунели са в учебни заведения, джамии, частни домове. Стотици, стотици терористи слизат долу. Открихме много жилища, къщи, където те подготвят експлозивите, оръжията и ги оставят там. Някои от тях бяха унищожени. След седмица или две, те минават през тунела и отиват към място, което към момента не е унищожено. А хората там го одобряват. Хората одобряват, че в детската стая под леглото има скрити оръжия. Имаме толкоз доста снимани фрагменти на цялата тази подготовка. Така че1 единственият метод е да ги бомбардираме. Но това не е нещо ново. Ние ги бомбардирахме през 2012 година, през 2014 година Абсурдът е, че постоянно имаше опустошения, да, не както в този момент, тъй като в този момент ние нямаме друга опция, с изключение на да ги приключим изцяло, и то имам поради Хамас. В предишното, през 2-2014 година, през 2018 година, пред 2021 година, имаше доста опустошения. Но това, което се случи, е че Обединените народи, също и Европейският съюз, както и Катар реализираха единодушие да дадат пари и да постоят нови такива къщи. След три години, ние трябваше да ги бомбардираме още веднъж същите тези къщи, които бяха възобновени. Но този път е друго. И то, заради това да не биват убивани толкоз доста хора, ние ги изпратихме на юг. И това бяха съвсем половин милион души в лагери и с конвои, проведени от Организация на обединените нации. Между другото, в случай че погледнете към Сирия, само че на процедура вие не виждате нищо от това в Сирия, не се чува за него, само че на процедура в Сирия половин милион души бяха убити от режима там, има девет милиона бежанци. Някои от тях са още в Сирия, само че вън от териториите, следени от режима, три милиона са в Турция, един милион в Йордания, милион и половина в Ливан. Германия одобри 1 милион сирийци.  Никой през днешния ден не приказва за това.

Имате поради, че ги няма митинги, демонстрации или нещо сходно, каквито са сега настроенията в Европа срещу Израел?

Хората не знаят, че сирийската войска и съветските военно-въздушни сили.... и ще ви покажа нашия мониторинг.... благодарение на Турция, където път всеки ден бомбардират кюрдите. Но кой приказва за тези бомбардировки? Или в Сирия и Ирак? Никой. Така че, когато хората гледат това, което се случва в района, в действителност е покруса. Но ние сме упрекнати, че сме тези, които нападаме.

Но това беше първата, главната интернационална вест във  вчерашния ден. Целият свят сподели по какъв начин вие сте упрекнати в геноцид в Международния съд на Организация на обединените нации и нарушение на интернационалното филантропично право.

Това, всичко на всичко не е геноцид.

Виждаме и всички тези фотоси на деца, потърпевши или убити в Газа.  

В Сирия бяха убити половин милион души. В Судан, в този момент, досега са убити 100 000 души. Кой приказва за Судан? В Сомалия, никой не приказва за Сомалия? Или да направи нещо съществено? И ви приказвам за Запада, не ви приказвам за арабските страни. Когато цеиифрите, давани от тъй наречените здравно министрество, кое здравно министрество? Здравното министерство е Хамас, това не е министрество на опазването на здравето. Казват през вчерашния ден, че 23 хиляди души са убити. Сега. Как знаят те точната цифра  - 23 861?

Какво ми казвате? Че няма по какъв начин да я знаят, тъй като нямат надзор над цялата територия?

Нямат, да. Цялата Северна Газа е наша. Ние сме преброили 8 хиляди убити терористи, убити от нашата войска. Така че, когато извадите от 23 хиляди осем хиляди терористи, които са били убити... Колко прави? И да поговорим за деца. Вие знаете ли какъв брой деца се борят там? На възраст сред 13 и 17 години?

Не, не знам.

От 13 до 17-годишни те са тренирани и водят война. Имаме статистики, които сме правили още през 2014 година Те в този момент броят всички тези хора с калашников като деца, само че те са били убити, до момента в който са стрели по нашите бойци. Така че това са манипулирани числа. Не одобрявам бомбардирането на деца. Това не е в нашата душа, в нашето мислене. Но когато имаме подобен жанр зложелател, който каква: " Не ме визира за моя народ, не ме интересува за хората... " Има водачи в Катар, милиардери, знаете. Малко по малко, хората се открехват да приказват против тях. И вторият в Хамас споделя: " Тунелите са за бойците ни, цивилното население би трябвало да се погрижи Организация на обединените нации, не Хамас ". И истината е, че те не престават да се бият от подземен. На тях не им пука за техните хора, на иранците пък напълно.... Те споделят, че това е районен проблем. На втория ден, на 9 октомври отново Хизбула акатува Израел, не ние Хизбула. Следващата седмица хутите ни нападнаха. Ккаво общо имат хутите, които са най-бедната страна в Средния Изток? Най-бедната страна в арабския свят? Те имат десетки хиляди души избити в гражданската война. Десетки хиляди убити във войната със Саудитска арабия и ОАЕ? Защо нападат нас?

Вие по какъв начин си го обяснявате?  

Защото хутите се трансфораха в Хизбула  " Б ". Идеологочески. 

Очаквайте скоро цялото интерювю с Ели Кармон за " Фокус " .
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР