Д-р Душо Гавазов е роден през 1969 г. в Стара

...
Д-р Душо Гавазов е роден през 1969 г. в Стара
Коментари Харесай

Новият кмет на Мъглиж: Ако г-жа Манолова държеше на политическото си верую, трябваше да ми честити убедителната победа

Д-р Душо Гавазов е роден през 1969 година в Стара Загора. Завършил е „ Медицина “ в Тракийския университет. Работил е като доктор ординатор в поделение „ Уши, нос, гърло “ в Университетска болница – Стара Загора, и в Специализираната болница по пневмо-фтизиатрични болести. От 11-ти ноември 2011 година е заместник-кмет на Мъглиж. Кметът на Мъглиж Господин Господинов умря в нначалото на септември 2020 година. Гаваов се яви на частичните локални избори, извършени на 28-ми февруари и ги завоюва от първия тур с 2660 гласа (58,99%) против претендентите на коалиция „ Движение България на жителите (28,45%) и коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ (11,67%).  
Г-н Гавазов, влязохте ли към този момент в пълномощията си на новоизбран кмет на Мъглиж, поради че спечелихте изборите още на първия тур, евентуално към този момент са минали най-малко 1-2 седмици?
На пети март имах двоен празник - рожден ден и клетва. Тя се състоя на постоянната сесия на Общинския съвет.
С какво се заехте на първо време?
С решаването на остарели проблеми - продължаваме цялостната реорганизация и реституция на банския комплекс в село Ягода с заем, стихотворец посредством дълготраен общински дълг от фонд ФЛАГ в размер на 1,9 млн. лв.. Банският комплекс става извънредно хубав. Между другото той е планиран в 30-те години на предишния век от арх. Христо Димов, който е един от популярните архитекти освен за това време, а и в този момент. Той е от Стара Загора и е проектирал няколко сходни комплекса в Източна и Централна Европа. Единственият, който не действа, е в Ягода.
Какво съставляват постройката и парцелът и в какво би трябвало да се трансформира?
Сградата е монумент на културата от локално значение. Преди 9 година се направи един доста добър хидрогеоложки отчет с дейното подпомагане на общинската администрация. Тогава страната отдаде на концесия двата каптажа – съществени, каптаж 37 и другия, така наречен Ръжена Мъглиж. Бяха отдадени на концесия за 30 години на община Мъглиж. Това даде опция на общината да влезе във притежание на този сграден фонд и на източниците на минерална вода. Става въпрос за геотермална минерална вода с температура при каптажа към 57-58 градуса. При банския комплекс водата е близка до телесната температура - към 37-38 градуса, което я прави подобаваща за непосредствено потребление. Химичните й свойства са такива, че не разрешават да бъде употребявана. Близо 10 пъти над нормата е наличието на хлор и арсен, само че това пък я прави извънредно подобаваща за лекуване на заболявания на опорно-двигателния уред, кожни и неврологични болести. Първото, което направихме тогава, е да спрем пилеенето на това естествено благосъстояние и успяхме със лични средства, след съответните съгласувателни процедури с НИНКН (Национален институт за недвижима културна собственост), да изградим водопроводна мрежа, с която да отведем минералната вода до по-големите й консуматори и да захраним самия бански комплекс. На територията на Ягода действат два огромни СПА комплекса. След това стартира едно вървене на тъгите за намиране на средства за реституция и реорганизация на самия бански комплекс. Бяха обезпечени 230 000 лв. от Министерство на регионалното развитие за ремонт на покрива и подпокривното пространство. В хода на работа бяха вложени 210 000 лв., а останалите бяха преведени на община Мъглиж. За жал не можаха да се намерят задоволителни юридически причини и не можа да продължи финансирането през Министерство на регионалното развитие. Като общинска администрация бяхме сложени пред алтернативата да имаме или да нямаме бански комплекс, да използваме или да не използваме минералната вода в това красиво населено място. Затова се взехме решение на идната стъпка  - вдишване на дълготраен общински дълг при доста положителни условия. Лихвеният % е 2,2%, гратисен интервал от 3 месеца, след което в продължение на 15 години да се възвръщат тези средства.
Процедурата пред ФЛАГ завършила ли е или следва?
Абсолютно всичко е готово. Одобрени сме от фонд ФЛАГ. Колкото и нескромно да звучи, мисля, че бяхме първите, които сключихме контракт с фонда. Вече интензивно се работи. Първият транш е преведен след актуване на осъществените СМР. Около 200 000 лева са преведени на изпълнителите. Продължава работата и в случай че метеорологичните условия разрешат да се работи интензивно, доникъде на лятото ще имаме изцяло подготвен бански комплекс.
По-интересното е, че в хода на предизборната акция някои от съперниците ми си послужиха с много неистини и изкривяване на обстоятелствата. Държа да уточня, че паркът от 5,5 декара, съседен към комплекса, не е продаден. Част от тези 1,9 млн. лв. ще отидат и за облагородяването му. Тъй, че от средата на лятото жителите и гостите на община Мъглиж ще могат да се възползват от изцяло актуализирания и реконструиран бански комплекс в село Ягода. Не е загадка, че 9 години и половина бях заместник-кмет на общината. Още в предизборната акция споделих, че няма да има съществени катаклизми и рокади във връзка с кадровия състав на общинската администрация, по този начин и във връзка с плановете, които са набелязани. Продължаваме доста интензивно да работим по защитната ограда на ромския квартал " Свобода " - едно извънредно красиво оборудване. Може да се видят първите 45-50 метра от общо километровата ограда.
Тя защищава от какво?
Ромският квартал " Свобода " граничи с подбалканския път, който е първокачествен и свързва София с Бургас. Изграждането на тази ограда има няколко цели. Първо, да се препятства излизането на безстопанствени животни от квартала на подбалканския път. Доста бяха трагичните произшествия. За жал доста от тях приключиха със смъртни случаи. Неслучайно публицистите употребявате израза за него " сектор на гибелта ". Второ, няколко ромски деца изгубиха живота си, попадайки под гумите на преминаващи коли. Трето, желаеме да придадем един по-съвременен европейски тип на тази част от Мъглиж, тъй като пасажерите, които минават по този път, са " възхитени " от грозната панорама, която се открива като пейзаж. Продължаваме да работим в унисон директивите на Европейски Съюз за здания, които са изцяло енергийно самостоятелни. В момента след сполучливо приключени планове по Програмата за развиване на селските региони за най-големия потребител на електрическа енергия - постройката на общинската администрация, построяваме хибридна фотоволтаична централа до 30 киловата на покрива. Обикновени фотоволтаични централи до 30 кВт ще бъдат построени на още три общински здания с плоски покриви и такива, които са претърпели цялостна реорганизация. Целта е колкото може повече общински здания да станат енергийно самостоятелни. Искаме да понижим заплащанията за ел.енергия на свободния пазар.
Продължаваме с реконструкцията на общинската пътна и улична мрежа в регулация. Макар и в зимните месеци самоуверено мога да кажа, че много планове намират реализация в община Мъглиж. Предполагам, че до месец-два ще са ясни резултатите, като има огромен късмет да бъдем утвърдени като бенефициенти по ПРСР и да бъдат главно реконструирани два от религиозните ни храмове - манастирът " Св. Николай Чудотворец ", който е монумент на културата от локално значение, и църквата " Св. Димитър " в северната част на Мъглиж, който е монумент на културата от национално значение. Досега църквата " Св. Димитър " се ремонтираше отчасти, неведнъж с волни самопожертвования на локални поданици, част от които напуснали рамките на страната. За първи път ще можем да реконструираме освен манастира и църквата, само че и неделното учебно заведение. Ще могат подрастващите да го посещават през уикендите.
Доста дълго време въпреки всичко общината е с краткотрайно изпълняващ длъжността кмет, имаше ли значими процедури или планове, които се стопираха в тези месеци?
Не. Неумолими са житейските закони. Независимо от това, че кметът на община Мъглиж и мой другар Господин Господинов много неуместно почина на млада възраст, до последно работихме много интензивно. Цикълът на работа не е спирал. Независимо от тази покруса и катаклизмите, които се случиха, няма по какъв начин да бъдат спрени административните услуги. Няма процедури, които да са прекратени или проблеми, които не са намерили решение в този интервал. Има една-две процедури, които се жалят - едната е в Комисия за защита на конкуренцията, другата във Върховен административен съд, само че това са естествени неща. Всеки кмет от останалите български общини ги има тези проблеми.
Какви ще са вашите цели като кмет?
Основно пътната инфраструктура - общинска пътна и улична мрежа в регулация. Има доста какво да се желае. Успяхме за следващ път да осъдим Държавна фирма " Земеделие ". Там борбата продължава, само че спечелва справедливостта. Стигна до такава степен общинската администрация да получи от Държавна фирма " Земеделие " към 7 млн. лв..
Окончателно ли осъдихте ли Държавна фирма " Земеделие "?
Да, с влезнало в действие решение на Върховен административен съд и на тричленен, и на петчленен състав. Жалихме Наредбата за рамкиране на плановете и успяхме да потвърдим, че има нарушаване. Доказахме, че двата ни плана - единият за към 5,7 млн. лева за реорганизация на общинска пътна мрежа и към 2 млн. лева за реорганизация на улична мрежа са били непозволено отхвърлени от Държавна фирма " Земеделие ".
На какво ще държите най-вече в връзките си с общинската администрация?
В предизборната акция неведнъж заявих, че имам построен екип. В продължение на години работя с тези хора. Смело мога да кажа, че сред нас има доверие. Горе-долу е явен периметърът на крачката, който сме задали в ежедневната работа и решаването на проблемите. С изключение на някои козметични промени, които започнах да върша основно в помощните звена, не считам да върша някакви радикални промени в администрацията. При изискване, че с Господин Господинов в годините управлявахме общината сполучливо, се взех решение на стъпката и аз да имам един заместник-кмет. Тя е Рени Малева, която беше вр.и.д. кмет във времето, в което се подготвяха частичните избори.
А с жителите?
Най-големият коректив в моята активност това е доверието, което съумях да изградя с огромна част от жителите на община Мъглиж. И тъй като съм извънредно прагматичен човек, който не смята, че е непогрешим, знам, че доверието се гради извънредно мъчно, само че се пропилява извънредно елементарно. Така, че най-големият коректив до момента в активността ми като заместник-кмет и оттук-нататък като кмет ще бъде да не преставам да подкрепям това доверие сред мен и жителите на общината, тъй като това е единственият ключ към триумфа в ръководството на която и да е община.
Знаете ли какво показа проверката за оранжевите маски и изказванията за възможен следен избор?
Оранжевите маски бяха в главата единствено на госпожа Мая Манолова. За жал политиците от висшите етажи на властта нямат експертизата и морала на страните с развити цивилен общества и с наложени политически модели. При тях изгубилите в една политическа конкуренция просто честитят на спечелилите по безапелационен метод. Ако госпожа Манолова държеше на своето политическо верую, просто трябваше да ми честити успеха, тъй като аз завоювах с 840 гласа. Не с 40, не със 140 и завоювах в безусловно всички секции на общината. В 12 от 15-те секции завоювах и против двамата ми съперници от Българска социалистическа партия и " Изправи се.бг ", а в останалите три секции завоювах против всеки от тях. При това състояние не мисля, че синдромът на оранжевите маски по някакъв метод може да помрачи насладата от една такава победа. След тези избори в Мъглиж се видя, че рефренът  " локален, почтен и прочут " не сработи. Аз не съм локален, не съм роден в Мъглиж. От 9 години и половина работя за Мъглиж, по тази причина неведнъж съм заявявал, че се усещам мъглижанин повече от доста други, родени тук. Но пък се оказа, че съм относително почтен и задоволително прочут, с цел да печеля кметските избори в Мъглиж. Така, че на госпожа Манолова й поисквам доста здраве. Доколкото разбрах нейният обичан цвят е оранжев, до момента в който моят обичан цвят е наследник. Аз съм членувал в две политически сили през целия си живот. Едната е Съюз на демократичните сили - тотално синя групировка. Втората е ГЕРБ, чийто цвят също е синият.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР