Д-р Джеймс Марион Симс е една доста спорна личност от

...
Д-р Джеймс Марион Симс е една доста спорна личност от
Коментари Харесай

Бащата на съвременната гинекология експериментирал върху тъмнокожи робини

Д-р Джеймс Марион Симс е една много противоречива персона от предишното.

Той носи заслуги за напредъка на медицината в областта на гинекологията, където способства с нови принадлежности и хирургически способи и е считан от мнозина за „ татко на актуалната гинекология “.

Във видеото горе разберете няколко забавни обстоятелството за медицината

От друга страна методът, по който открива новостите в тази сфера, през днешния ден се смята за много нечовечен и нечовечен – той осъществявал своите мъчителни опити върху робини от афроамерикански генезис.

Радиоактивните девойки, които заплатиха за правата на индивида с цената на живота си

Днес лекарят има скулптури на доста места из Съединени американски щати, само че поддръжници на здравната нравственос, историци и разнообразни общности се борят тези монументи да бъдат отстранени или отдадени на всички тъмнокожи дами, дали живота си за напредъка в медицината.

Джеймс Симс е роден в Южна Каролина през 1813 година

и навлиза в медицинските среди във време, когато лекарите не са изпълнявали комплицирани процедури, каквито извършват през днешния ден. След като става помощник на един доктор, изкарва тримесечен медицински курс и учи година в медицински лицей, младият Симс отваря собствен кабинет в Ланкастър, Пенсилвания.
 Д-р Джеймс Марион Симс Д-р Джеймс Марион Симс
След известно време там се мести в Монтгомъри, Алабама, където търси ново начало, откакто първите му двама пациенти умират.

Хипатия - една изключителна жена академик, убита брутално поради вярата си

В Монтгомъри лекарят стартира своята процедура с плебеи

По-леките случаи на болести измежду робите в градчето се лекували в границите на плантациите, само че по-тежките били изпращани непосредствено при Симс, който да ги излекува и да помогне те да продължат да раждат деца и да носят облага и още работна ръка на притежателите си.

Както множеството лекари през XIX в., Симс не се интересувал от това да лекува дами. Всъщност да преглеждаш и лекуваш репродуктивната система на дамата по това време се е смятало за извънредно обидно и извънредно нещо.

Една изключителна жена, без която думата "учен " нямаше да съществува

Един случай на жена, паднала от кон, която имала мощни болки в гърба и таза, обаче разсънва интереса му. Единственият метод да се погрижи за дамата бил да огледа какъв е казусът през нейните полови органи.

За да успее да го направи, му се постанова да измисли предшественика на актуалния вагинален разширител – оловната лъжичка. А самият случай, при който открива, че казусът е фистула (аномален присъщ или добит канал, от който изтичат разнообразни тайни от органи и гноясал разпад на тъкани), го подтиква да измисли способ за справяне с казуса.
 Изобретението на Джеймс Симс Изобретението на Джеймс Симс
Няколко заболявания, които в миналото са разбирани и третирани неверно

Дълго време опитите на Симс да оперира фистула били без никакъв триумф. След четири години и 30 интервенции без анестезия върху една и съща пациентка - 17-годишната тъмнокожа робиня Анарха, той съумява да усъвършенства метода си. Тогава стартира да практикува и върху бели дами, само че единствено и само с упойка.

Расистките възгледи на Симс се разпростират освен в средите на гинекологията

По време на цялата си здравна процедура лекарят е осъществявал опити и върху тъмнокожи деца плебеи, с цел да открие метод да пребори тетануса.

Историята на един доктор, който няма различен избор, с изключение на да се оперира самичък

Той е считал, че афроамериканците са по-малко интелигентни, тъй като черепите им растели по-бързо и компактно към мозъка. Това го кара да се опита по действен път да „ разхлаби “ костите в главите им.

ВИЖТЕ НЯКОЛКО ФАКТА ЗА ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ С ЖИВОТНИ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

През 50-те години на ХIХ в. лекарят се мести в Ню Йорк,

където отваря първата женска болница. Там той продължава със своите опити върху пациенти. Когато някой починел, Симс приемал, че виновността е в грижата, която „ черните съпруги и майки “ са полагали за болния. Той не считал, че някой от неговите способи може да бъде виновен за гибелта на пациентите му.

Лекарят, който през XIX в. изгуби работата си поради измити ръце

Д-р Джеймс Марион Симс в действителност е съдействал за развиването на медицината,

само че по-голямата част от медиците по света считат, че цената за това е била прекомерно висока.
 Паметник на Джеймс Марион Симс в Паметник на Джеймс Марион Симс в " Сентръл Парк ", Ню Йорк
Според доста лекари опитите му са били прекомерно нечовешки и жестоки и не може той да бъде виждан като воин на медицината.

За още вести и забавни материали харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР