Д-р Димитър Николов е съдов хирург, прилагащ както класически, така

...
Д-р Димитър Николов е съдов хирург, прилагащ както класически, така
Коментари Харесай

Д-р Николов: Чрез фенестрираните стентграфтове имаме решение за високорисковите пациенти със сложни коремни аневризми

Д-р Димитър Николов е съдов хирург, прилагащ както типичен, по този начин и модерни минималноинвазивни способи за лекуване на съдовите болести. Клиничните му ползи са ориентирани към ендоваскуларно лекуване на аневризми на аортата, сложно лекуване на застрашени от ампутация крака, ендовенозно лекуване на варикозна болест,  дълбока венозна тромбоза и посттромбозен синдром.

Завършва Медицински университет – София през 2001 година, придобива специалности по хирургия (2009) и съдова хирургия (2011). Преминава курсове на образование за ендопротезиране на гръдната и коремната аорта. Работи в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ " Св. Екатерина " (2002-2006),  МБАЛ " Токуда " (2006-2012). През 2012 година се причислява към Отделението по съдова хирургия на " Сити Клиник " по покана на проф. Иво Петров. От 2018 до 2020 година е съдов хирург в УБ „ Лозенец ". От август 2020 година досега е шеф на Отделението по съдова хирургия на УМБАЛ " Софиямед ". Има голям брой изявления в реномирани издания и оценки на интернационалните конгреси като Controversies and Updates in Vascular Surgery (Париж, 2016) и Leipzig Interventional Course (Германия, 2017). Член е на професионални организации като Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия, Европейското сдружение по съдова хирургия и други

Д-р Николов бе почетен с премията на Българския лекарски съюз за " Лекар на годината " 2024 в категорията " Принос за развиване и използване на новаторска медицина и неповторими техники ". Пред Zdrave.net той описа какво е за него премията и какво съставлява внедреният от него за първи път в България способ за модифициране от хирурга на ендографтове (Physician Modified EndoGrafts, PMEG) за лекуване на сложни аневризми на абдоминалната аорта, поради който я получи.

Д-р Николов, какво е за Вас премията за „ Принос за развиване и използване на новаторска медицина и неповторими техники “, с която бяхте отличен от БЛС?

Приемам я като огромно самопризнание от страна на лекарската колегия и в това време отговорност да продължим да работим в тази посока, с цел да подобрим равнището на нашата компетентност и да оказваме помощ на от ден на ден пациенти. Наградата е за внедряването на нови способи, които подкрепят лекуването на комплицирани коремни аневризми. Аортните аневризми съставляват разширения на най- огромната артерия в човешкото тяло- аортата, като при прогресивното повишаване на диаметъра на аневризмата се усилва риска от руптура, водеща до солидно кървене в коремната област, което в множеството случаи е съдбовно. Затова най-хубавият вид е тези аневризми да бъдат откривани в точния момент и да бъдат третирани преди да се случат съдбовните затруднения. Има два метода за лекуване – единият е действен, а другият – минимално инвазивен, ендоваскуларен. Тенденцията е от ден на ден аневризми да бъдат третирани минимално инвазивно по ред причини- по-малката контузия, по-ниския риск от периоперативни затруднения, изключително при повредени и възрастни пациенти, по-бързото възобновяване. За страдание коремните аневризми постоянно са с анатомия, която не разрешава потреблението на общоприетите ендопротези. Когато аневризмата обгръща значими съдове - бъбречни или мезентериални, тяхното ендоваскуларно лекуване  става механически по-сложно. В тези случаи са нужни специфични графтове, които имат отвори (фенестрации). Наградата е за въвеждането на фенестрирани графтове за лекуването на сложни аневризми на абдоминалната аорта. Резултатите са окуражаващи и ни дават съображение да считаме, че това е единствено началото на едно дълго пътешестване. Благодарен съм, че в една бързо разрастващата се сфера, най-много с въвеждането на разнородни нови технологии, каквато е съдовата медицина, нашият опит да сме в крайник с времето, не е останал неусетен от сътрудниците. 

Кога въведохте този способ?

Преди две години. Тогава в страната не бяха налични фабрично създадени фенестрирани графтове и започнахме с потреблението на общоприети графтове, модифицирани от хирурга. Непосредствено преди имплантирането ендопротезата се отваря, вършат се отвори, съобразени с съответната анатомията на пациента и по-късно се прибира в системата, която я вкарва в аортата с цел да може да бъде вградена. От няколко месеца имаме опция да използваме и самостоятелно създадени графтове от компания производител на такива ендопротезии през юни тази година успяхме да вграждаме и първия самостоятелен фабрично създаден фенестриран стентграфт на пациент с огромна параренална аневризма.

Средно какъв брой са пациентите, нуждаещи се фенестриран стентграфт?

Статистиката е малко сложна, само че по наши наблюдения към 20 % от пациентите с абдоминални аневризми, показани за лекуване, са несъответствуващи за общоприета намеса и се нуждаят от  фенестрирани графтове. При нас се вършат приблизително към 50 интервенции годишно - общо ендоваскулано и оперативно лекуване. За последните две години имаме 10 пациента със комплицирана анатомия, при които сме приложили този специфичен способ.

Кои са рисковите фактори за появяването на аневризми?

Има известна приемственост, само че главните фактори са мъжкият пол, възрастта,  тютюнопушенето, високото кръвно налягане. Същите рискови фактори, които са виновни и за атеросклерозата, са предразполагащи и за развиването на коремните аневризми.

Как решавате казуса с диабета, чието лекуване постоянно води до проблеми с кръвоносните съдове?

Проблемът с диабета е извънредно комплициран. При хората с диабет от една страна постоянно е налице засягане на съдовете, само че има и невропатията, както и податливост към инфекции. Диабетната полиневропатия води до апатия на долните крака и тези пациенти постоянно получават дребни пострадвания, които подценяват. В комбиниране с предразположеност към инфекции и съдова непълнота, това води до сериозен риск от ампутация. Най-сложното при хората с диабет е да се реши до каква степен казусът е и съдов, с цел да се намесим по подобаващия метод. Същевременно освен съдовият проблем би трябвало да бъде решен, а да се организира сложно лекуване на инфекцията и да се държи под надзор гликемията и съпътстващите болести.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР