Д-р Диляна Ковачева от сектор Гастроентерология към Вътрешно отделение на

...
Д-р Диляна Ковачева от сектор Гастроентерология към Вътрешно отделение на
Коментари Харесай

Д-р Ковачева: Безглутеновата диета не води нито до бързо отс...

Д-р Диляна Ковачева от бранш Гастроентерология към Вътрешно поделение на УМБАЛ " Еврохоспитал " с скъпи препоръки по отношение на диетите.

- Д-р Ковачева, дано първо уточним какво тъкмо съставлява глутенът?

- Най-общо казано глутен е названието на няколко протеина. Те се срещат главно в пшеницата, ечемика и ръжта.

Глутена придава разтегливост на тестото и спомага за опазване на формата му по време на втасване.

- Има ли проблеми при усвояването на глутена? Някакви несъвместимости?

- Проблемите с усвояването на глутена са с нараснала периодичност в последните години. Причината за това е от една страна по-добрата диагностика и различаване за болесттите, от друга е смяната в питателните привички, нарасналата консумация на пшеница, както и основаването на нови сортове такава с високо наличие на токсични и имуногенни пептиди. Не на на последно място мога да посоча по-високото наличие на глутен в хляба, подбудено от редуцираното време за ферментация на тестото.

При някои хора приемът на глутен води до активиране на имунната система, което от своя страна води до увреждане на лигавицата на тънкото черво. Това се следи при болестта Цьолиакия. Съществуват и други положения при които се следят признаци сходни на тези при Цьолиакията, само че няма свързани антитела и увреждания на лигавицата на червата. Най-честите признаци са отичане, газове или болежка в корема, диария, гадене, обриви по разнообразни елементи на тялото, главоболие, болежка в ставите, вдървеност в краката, ръцете и/или пръстите, отмалялост, бързо образуващи кариеси в резултат на неприятното асимилиране на калция, неточен цикъл и други Това никога не значи че имате ли един от горепосочените признаци би трябвало да изключите глутена от питателните си привички. Поставянето на диагноза хранителна нетърпимост или Цьолиакия е задача на гастроентеролозите и съветът ми е да се обърнете към доктор, в случай че подозирате че имате здравословен проблем, вместо да се пробвате да се лекувате сами.

- Защо глутенът е част от продуктите и храните?

- В дословен превод от латински думата „ глутен “ значи лепило. Поради тези му качества е необятно употребен в хранителната индустрия. Глутенът участва освен в огромна част от храните като сосовете и маринатите за салати, само че и в част от някои лекарства. Често се употребява и в козметичната промишленост за изработката на червила и кремове.

- Д-р Ковачева, продуктите без наличие на глутен за толкоз харесвани от хората, по кое време е рисково и нездравословно да сме на безглутенова диета и за какво?

- През последните години се появиха доста изявления които набеждават глутена като провинен за редица автоимунни болести. Истината е, че за огромна част от тези болести повода не е изцяло изяснена към момента. Но за жалост нещата не са толкоз елементарни – „ не яжте глутен и ще сте здрави “. По-скоро съветът ми е: Хранете се рационално, уравновесено и умерено, с цел да сте здрави. За множеството хора безглутеновата диета е безусловно ненужна. Подобна диета постоянно може да е небалансирана и би могла да докара до разнообразни хранителни дефицити, защото е допустимо да има високо наличие на мазнини, въглехидрати и захари. Също по този начин може да съдържа малко фибри. Затова е значимо да не се подлагате на сходен тип режим в случай че няма съществено съображение за това.

- Какво тъкмо значи надписът на етикета „ без глутен “?

- На пазара има доста артикули означение като: „ Gluten free “, „ Free of Gluten “, „ No Gluten “ или „ Without gluten “. Тези надписи дават информация за неналичието на глутен в хранителния артикул.

- Подходяща ли е за всеки безглутеновата диета?

- Както към този момент споменахме, спазването на безглутенов режим на хранене при неявяване на заболяване, налагащо това, може да крие рискове за здравето на хората.

- Има мит че безглутеновата диета дава бързи резултати за намаляване? Вярно ли е това?

- В безглутеновите храни постоянно има повече захар. Хората, които започват безглутенова диета за намаляване, постоянно прибягват до пакетираните храни в супермаркетите, само че в тези артикули има наситени или трансмазнини, а също по този начин и рафинирана захар. Това не води нито до бързо намаляване, нито до възстановяване на здравето. Много безглутенови артикули съдържат доста повече калории от техните аналози. Например, с цел да замязят на бисквитите от пшеница, в безглутеновите овесени бисквити производителите поставят по-голямо количество захар и лой.

- Вашите препоръки и рекомендации за уравновесено и здравословно контролиране на тежестта?

- На този въпрос не може да се даде един правилен отговор, годен за всички. Под внимание би трябвало да се вземат възрастта, полът, съпътстващи болести, специалност и доста други фактори. Общите рекомендации за всички са: преди всичко - спортувайте. Старайте се за избягвате пакетираните храни. Хранете се със сезонни и локално отглеждани плодове и зеленчуци. Не забравяйте за месото, рибата и морските блага. Старайте се да планирате най-малко 4 хранения денем. Опитайте се за намалите напрежението и да имате задоволително сън. Не на последно място пийте задоволително вода.

- Какъв да е хранителният ни режим през летните месеци?

- По тази тематика още веднъж има доста отзиви, рекомендации и специалисти. Моят съвет е да не се поддавате на стилните трендове в храненето, а да се съблюдава уравновесен и рационален хранителен проект. Това включва задоволително количество плодове и зеленчуци, риба и морски блага, месо и несъмнено в умерено количество ГЛУТЕН съдържащи храни. Не забравяйте да пиете задоволително ВОДА изключително в топлите месеци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР