Д-р Десислава Ночева е завършила Медицинския университет в Пловдив през

...
Д-р Десислава Ночева е завършила Медицинския университет в Пловдив през
Коментари Харесай

Дерматологът д-р Десислава Ночева: Кожата помни дори детските години

Д-р Десислава Ночева е приключила Медицинския университет в Пловдив през 2006 година Придобива компетентност по кожни и венерически заболявания през  2015 година и пази докторска степен през 2017 година на тематика " Практическо приложение на цифровата дерматоскопия в диагностиката на пигментни и непигментни кожни лезии ". От 2007 година работи в медикодентален център " Медикус Алфа " - Пловдив. От 2018 година е помощник към катедра по дерматология и венерология в Пловдив. От 2020 година е основен помощник към същата катедра. От 1-ви юни разкрива дерматологичен кабинет в Смолян и става част от екипа на Медицински център „ Смоляни “.

Д-р Ночева, каква тъкмо е специалноста ви и какви пациенти приемате?

Специалността ми е дерматология и венерология. Работя със Здравната каса и към този момент най-големият напор от пациенти е с кожни болести. Срещат се разнообразни видове екземи - невродермити, също по този начин разнообразни видове доброкачествени формирания като бенки или слънчеви петна. Досега това е най-честата ми патология.

Какви са грешките, които най-често вършим по отношение на кожата си?

Неправилното предотвратяване от слънчевото облъчване. Много хора се отпускат лятото на морето, провокират слънчеви изгаряния, което е остро влияние върху кожата. Много постоянно се срещаме и с така наречен фотоиндуцирано стареене, което е провокирано от хроничното облъчване със слънчева светлина. В моята процедура виждам и екземи, които се развиват в резултат на неправилна поддръжка на кожата. Пациентите нямат навика всекидневно да употребяват измиващи лосиони и хидратиращи артикули, в резултат на което се развиват разнообразни положения като ксероза на кожата (обикновената сухота) и на фона на нея доста постоянно се развиват екземи, било то професионални, в региона на ръцете или подбедрицата.

Родители водят ли децата си при вас и с какви недоволства?

Да, през вчерашния ден дори имах детенце, което беше с микоза в окосмената част на главата. Това е в действителност гъбична зараза. При децата гъбичните инфекции идват най-често при игра с животни - кучета и котки. Понякога се среща и атопичен дерматит - вродено положение, което по-късно прогресира. Също по този начин изразено положение на кожата - кератозис пиларис, което се показва в сухота, или т.нар гъша кожа по външната повърхнина на крайниците, бактериални инфекции или така наречен импетиго. Това пък е навлизане на бактерия, която провокира зачервяване и гнойни мехурчета.

Полезни привички, които бихме могли да си изградим за по-красива кожа?

Ежедневна хигиена на кожата. Трябва да се употребява тоалетно мляко, изключително при дамите, които употребяват грим. То е главно за унищожаване на грима. Остатъците от него би трябвало да се почистят със профилиран измиващ гел, като геловете са за естествена, суха или за мазна кожа. Всеки би трябвало да е наясно с вида кожа, който има, с цел да употребява верния гел. Много постоянно по-късно остават прахови частици, тогава се минава на памучен тампон с мицеларен разтвор, с който се почиства. След това да се употребява съответният крем според от вида кожа. Те също се разделят на флуиди за мазна кожа или на по-богати кремове за по-суха кожа. Ежедневната грижа е нужна както за хората с по-проблемна кожа, по този начин и за здрава. За тялото е значима ежедневната приложимост след баня на хидратиращ боди лосион, защото по него нямаме толкоз мастни жлези, с изключение на в региона на гърдите и гърба.

Какви са вашите препоръки избор на слънцезащитни средства през лятото, в случай че изобщо има лято тази година?

Да, в случай че изобщо го има. Аз препоръчам да се употребяват слънцезащитни артикули - здравна козметика, защото при тях са правени проби за верификацията на фактора. Изключително значимо е определянето на фактора. За градски условия като в този момент, при не толкоз интензивно слънцегреене, може да се употребява по-нисък фактор - 20-ти или 30-ти. А към този момент, когато сме на морето, наложително би трябвало да сме с висок фактор. Това е извънредно значимо за пациентите с бяла кожа, защото те нямат задоволително меланин, който да ги пази.

Наистина ли е толкоз рисково слънцето за кожата ни, въпреки всичко нашите баби са копали, сушили са сено, жънали са под директните слънчеви лъчи и нищо не им се е случвало, в този момент като че ли доста драматизираме?

Аз не мисля, че драматизираме, тъй като тъкмо при нашите баби се срещаме с проблемите, които пораждат в резултат на това, че кожата помни. Когато са били млади са се подлагали на слънчева експозиция. Кожата запомня и след това се появяват разнообразни формирания като слънчеви петна, себорейна кератоза (старееща кожа). Те споделят: " Но аз към този момент не се посрамвам на слънце ". До, само че като са били млади, не са се предпазвали. Аз си припомням годините, когато в България изобщо нямаше слънцезащитен крем и тогава в действителност съвсем всички изгаряхме, изключително тези с бяла кожа. Кожата помни и в множеството случаи образуванията, които се появяват, популярност Богу, са доброкачествени. Не редки и случаите, в които се развиват разнообразни ракови формирания тъкмо в резултат на облъчването в млада възраст, изключително за меланома, който е най-злокачественият рак в човешката патология. Имат значение дори еднократните изгаряния в детска възраст.

Към кои бенки и петна би трябвало да сме по-внимателни, по какъв начин да ги разпознаваме?

Аз споделям на моите пациенти, че всяко ново образувание по кожата наложително би трябвало да се прегледа, защото не сме наясно с неговия капацитет за развиване - доброкачествено или злокачествено. По отношение на бенките или старите формирания, в случай че има такива, които са съмнителни или могат да се изродят по някакъв метод, би трябвало да се преглеждат на всеки шест месеца. Иначе всяка смяна в остаряла бенка, която се показва в напредък, кървене или сърбеж, наложително би трябвало да се прегледа незабавно.

Колко постоянно е срещан ракът на кожата и от какво се обуславя появяването му?

Отново слънчевата експозиция и неправилното излагане на кожата е главният етиологочен фактор. При някои пациенти, които работят в химическа среда като арсен да вземем за пример, той може да провокира рак на кожата. При пациенти, носители на човешки папиломавирус (Human Papiloma Virus), той може да провокира доброкачествено образувание, което след това да се изроди в злокачествено. По отношение на честотата не съм правила информация в последно време, защото тя се трансформира постоянно, само че по последни данни беше сред 2 и 10% от популацията. 

Чувала съм, че кожата на лицето е като огледало на нашия нравствен свят - има бръчки на гнева, на смеха, само че има ли заболявания, които разпознавате по кожата на лицето и тялото, по бръчките?

Някои болести дават избрани характерности. Например дерматомиозит, което провокира оток, зачервяване и така наречен ревлив тип на лицето. Когато се види този ревлив тип, дружно със зачервяването и отока, се минава към спомагателни проучвания, само че това той доста подкрепя слагането на диагнозата, само че даже единствено с клиничен обзор. Атопичният дерматит, когато се развива с хронично протичане, също провокира мощно изразена сухота на кожата на лицето и появяването на спомагателна гънка по долния клепач, която е доста забележима. Това е характерен признак на Линия Дени-Морган, който също оказва помощ за слагане на диагнозата даже единствено по лицевия израз. Има пациенти, на които се постанова дългогодишно лекуване с кортикостероиди за наши болести или от други специалности. Тогава се получава така наречен лунообразно лице - признака на Кушинг. Той може да ни помогне още като забележим пациента да разберем, че дълги години е употребявал такива медикаменти.  

Вярно ли е, че бъбречните болести се отразяват на лицето?

Да. Бъбречното заболяване дава жълтеникав тип на кожата. Освен това се получават спомагателни отоци най-много в региона на долния клепач. Този белезникаво-жълтеникав цвят е доста характерен. При чернодробно заболяване пък се получава червеникав нюанс.

Кожата към очите в действителност ли е по-различна от останалата част?

Най-тънка е кожата в региона на очите. Това е характерното при нея и първите признаци на стареене може да се виждат тъкмо в тази област. Много постоянно моите пациенти пропущат потреблението на околоочен крем, само че в действителност това е наложителната грижа. Тя отива към хигиената, към кремовете, измивните гелове. Използването на околоочен крем би трябвало да стартира още на към 20-годишна възраст.

А торбичките под очите за какво се появяват?

Може да има някаква патология, примерно бъбречно заболяване или друго вътрешно заболяване. В множеството случаи те са с генетична предиспозиция. Просто някой от родителите, в случай че има по-слаба масна торбичка под клепача, която задържа повече лой, това се наследява. За страдание най-ефективният способ на лекуване е хирургичото й унищожаване, защото би трябвало да се отвори и да се изтегли събраната лой.

Как процедирате, когато забележите ослепителен симптом по кожата на различен тип заболяване, не дерматологично?

Обикновено назначаваме проучвания, в случай че имаме подозрение за съответен орган, или пускаме по-широк набор от проучвания. След това наложително назначаваме консултация с сътрудник интернист - гастроинтеролог, нефролог. Те постъпват по същия метод, когато имат патология с демонстрация по кожата. Назначават консултация с кожен лекар. 

Тоест, в този случай лекуват по едно и също време и повода, и следствието?

Точно по този начин.

Какво съставлява цифровата дерматоскопия, част от вашата докторска работа?

Това е способ за оглед на кожата с към 50 пъти нарастване, в резултат на което може да се видят структурите в повърхностните й пластове. Използва се за оглед на бенки примерно, с цел да се види техният капацитет на доброкачественост или подозрение за прекосяване към злокачественост. При обзор на рак може да се дефинира какъв брой е напреднал. За метастази не може да се дефинира, тъй като се следи самата бенка, само че в случай че се вижда, че е доста напреднал, тогава се назначава примерно оглед на лимфните възли със сцинтиграфия, така наречен цветна фотография, само че дерматоскопът главно се употребява за доброкачествени и злокачествени лезии. При разнообразни видове обриви, да вземем за пример така наречен краста (скабиес) може да се види микрокърлежът, който провокира това заболяване.  

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР