Д-р Десислава Ночева е дерматолог и специалист по естетична медицина

...
Д-р Десислава Ночева е дерматолог и специалист по естетична медицина
Коментари Харесай

Ракът на кожата е лечим, стига да се хване навреме

Д-р Десислава Ночева е кожен лекар и експерт по естетична медицина в клиника „ “. Преподава като помощник в Медицински Университет – Пловдив. Завършила е медицина през 2006г., а през 2015г. добива компетентност кожни и венерически заболявания. Две години по-късно пази дисертационен труд на тематика „ Практическо приложение на цифровата дерматоскопия в диагностиката на пигментни и непигментни кожни лезии “. В практиката си употребява метода на видеодерматоскопията, с цел да подсигурява най-точни резултати с следене на положението на своите пациенти.

- Д-р Ночева, какви са заплахите, които крие лятото за нашата кожа?

- На първо място през лятото има значение слънчевото облъчване. През този сезон се получава извънредно интензивна слънчева радиация. Поради тази причина е от основна значимост при здравите хора да се прави профилактика за болести като рака на кожата, както и при тези, които имат проблеми, които се отключват от слънцето. Налага се потреблението на слънцезащитни кремове. Препоръчва се през летния сезон да се употребяват кремове с фактор 50+ и те да бъдат нанасяни на всеки 2 часа. По-ниските фактори, като да вземем за пример 30-ти фактор, са подобаващи за кожа с по-тъмен цвят и надлежно могат да се употребяват през зимния интервал за белите кожи.

- Можем ли да разчитаме, че козметичните артикули, които са на пазара, могат да ни предпазят изцяло или въпреки всичко би трябвало да демонстрираме отговорно отношение към излагането на слънце?

- Тези препарати защищават до известна степен, само че по този начин или другояче другите защитни ограничения като потреблението на слънчеви очила, на шапки, на защитно облекло не отпадат, както и е извънредно значимо пазенето от слънце в най-интензивните часове – сред 11 и 16 часа. Така че кремовете обезпечават някаква профилактика и отчасти предотвратяване, само че не трябва да разчитаме 100% на тях. Трябва да се реализират и други ограничения на отбрана.

- На какво би трябвало да обърнем внимание преди началото на летния сезон, с цел да запазим кожата си здрава и красива?

- Преди началото на летния сезон е хубаво да създадем подготовка на кожата за интензивното слънцегреене, като това се предлага да се направи с последователно излагане на слънчева светлина. Започва се с по няколко минути дневно, като е добре това да се случва в градски условия. След това се предлага последователно да се усилва експозицията, с цел да може, когато пристигна време за интензивното слънцегреене през лятото на морето, кожата ни до известна степен да е приспособена към този момент.

- Кога би трябвало да консултираме подготовката си за излагане на слънце с кожен лекар? В кои случаи е наложително да беседваме със експерт?

- Задължително е, в случай че имаме проблем, който се засилва от слънцето, да вземем за пример слънчева алергия. Тези проблеми могат да бъдат вродени и добити. Има пациенти, които страдат от порфирии или други болести, при които се усилва чувствителността към слънчевата светлина и те получават обрив или друг кожен проблем. В тези случаи е наложителна консултацията с кожен лекар.

При всички останали здрави пациенти изключително тези, които имат множествени бенки, също е добре да се направи консултация. Необходимо е да се огледат с дерматоскоп и надлежно да им бъде казано кои изключително би трябвало да бъдат защитени от интензивно слънцегреене.

- Всички бенки и кожни недостатъци ли би трябвало да бъдат съветвани от кожен лекар преди летните ваканции?

-Тези, които имат по-съществен проблем, да. Бялата кожа е доста предразположена към рака на кожата. Особено хората със светли очи и коса. При тях е извънредно значимо да се научат по какъв начин вярно да се защищават от слънцето.

- Какво съставлява дерматоскопията като проучване и защо се употребява?

- Дерматоскопията е способ, с който с въоръжено око могат да се видят структури, които обикновено с невъоръжено око не се виждат. Тя дава нарастване към 50 пъти. По този метод могат да се видят структури от епидермиса. Използва се главно за диагностика и ранно разкриване на рака на кожата и най-много на меланома. Може да се употребява и за оглед на други бенки, които са доброкачествени, само че носят някакъв капацитет за злокачествено изродяване. Абсолютно безболезнено е, защото се употребява единствено увеличителна лупа. Аз работя с видеодерматоскоп, което значи, че може да се включи към компютър и от него да се следи самата бенка или лезия. Много постоянно могат да се следят и разнообразни видове обриви. Това също оказва помощ за вярното слагане на диагнозата.

- Какво да имаме поради преди проучването? Изисква ли някаква специфична подготовка?

- Не е нужна никаква специфична подготовка. Трябва да се има поради единствено да не се намазват никакви артикули. Кожата би трябвало да е чиста. Но даже и да има намазан артикул, преди самото проучване се прави разчистване нормално с етилов алкохол. След това се нанася от време на време гел, в случай че се употребява контактен дерматоскоп. Ако е безконтактен дерматоскопът, не се употребява гел. Но е добре да не се поставят никакви кремове. Това е единственото условие.

- Кога се предлага цифров вид на проучването (видеодерматоскопия)?

- Дигиталният вид постоянно се предлага пред елементарния, тъй като по този начин се прави запис на лезиите. Освен това нарастването на елементарния е по-малко. Всъщност елементарния дерматоскоп е по-старият способ, който доста оказва помощ при липса на цифров дерматоскоп, само че по-добрата методика е съществуването на цифров дерматоскоп. Неговото преимущество е, че дава по-голямо нарастване и записва фотосите. Така да вземем за пример след 6 месеца, в случай че е належащо отново да се огледа дадена бенка, може да се сравнят. Докато при ръчния дерматоскоп всичко се случва сега на прегледа и информацията изчезва. Остава в съзнанието на лекаря, само че сами разбирате, че това няма по какъв начин да продължи 6 месеца.

- При какви условия ракът на кожата е лечим?

- При всички случаи, когато е в начален етап. В началните стадии в действителност може да бъде лечим. Все отново зависи и за какъв рак приказваме, защото те могат да бъдат разнообразни видове, само че този който е най-опасният, е в действителност меланомът. Той от време на време може доста бързо да метастазира. Той е най-злокачественият рак в човешката патология, поради това, че метастазира по кръвен и лимфен път. И все пак, в случай че бъде открит в точния момент първоначално, той ще бъде лечим. Другият вид рак, който е да вземем за пример базоцелуларният карцином, той няма наклонност да метастазира, само че пък за жалост унищожава в дълбочина структурите на кожата и подкожието. Така че, с цел да не остават огромни белези, при всички случаи е добре да се приложи лекуване още първоначално. При всички видове рак най-хубавото лекуване е хирургичното изрязване в крепко с хистологично проучване и доказване на диагнозата, и по-късно следващо лекуване, в случай че се постанова.

- За какъв вид проблеми са подобаващи лазерните процедури?

- Лазерните процедури имат много показания. Понякога показанията им са по-скоро козметични като при лазерната епилация – премахването на нежеланото окосмяване, което го предлагаме даже и при разнообразни дерматози. Например, има едни болести, които се дължат на враснали косми, и в тези случаи не се предлага кола маска или епилатор. В тези случаи лазерната епилация е доста потребна. Освен тези козметични приложения, тя има и редица медицински приложения. Например може да се употребява за лекуването на редица съдови малформации, които могат да бъдат вродени или добити. Може да се употребява за третирането на пигментни петна, когато се образуват заради някакво заболяване или като чисто козметичен недостатък, да вземем за пример хормонални след бременност или след приложимост на орални контрацептивни средства.

Голямо приложение имат също по този начин при премахването на разнообразни доброкачествени формирания. Когато едно образувание има капацитет да е злокачествено или то е към този момент такова, тогава не е добре да се третира нито с лазер, нито с някаква друга консервативна методика. В тези случаи се предлага напълно хирургично изрязване и хистологично проучване. Когато обаче образуванието е доброкачествено, доста сполучливо лазерната методика отстранява нежеланото образувание.

- Как да планираме естетичните процедури през лятото поради мощното слънце?

- От естетичните процедури стопираме най-много приложението на химичния пилинг и на лазерните процедури, защото при тях съществува риск от интензивното слънцегреене да се образува непряк резултат, който се показва в хиперпигментация или в кафяви петна по кожата. Всички останали процедури, които са инжекционни като мезотерапията, може да се реализират и през летния сезон.

- Какво е добре да вземаме поради, когато избираме козметиката си за летния сезон?

- Тъй като през летния сезон се усилва функционалността на мастните и потните жлези, е по-добре да се избират по-леките текстури. Почти всички медицински козметики имат богат крем и лек крем. Трябва да се избира лекият крем. През деня наложително лекият крем би трябвало да бъде със слънцезащитен фактор. За през нощта, в случай че през зимния интервал сме употребявали кремове с киселини или ретиноли, те би трябвало наложително да се спрат, защото още веднъж носят риск от хиперпигментация.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР