Д-р Дечев предупреди, че ще е шефът на НЗОК с

...
Д-р Дечев предупреди, че ще е шефът на НЗОК с
Коментари Харесай

Д-р Дечев предупреди, че ще е шефът на НЗОК с най-кратък мандат, ако политиците не харесат плана му

Д-р Дечев предизвести, че ще е шефът на НЗОК с най-кратък мандат, в случай че политиците не харесат проекта му Новият шеф на здравната каса Дечо Дечев предлага скъпоструващите медикаменти да се изписват по нов метод, като при идентични индикатори да се избира най-евтиният метод на лекуване. Това изясни той пред публицисти.
С смяната ще се реализира по-кратък път на пациента до медикаментите . " Тогава, когато има избор сред няколко разновидността на лекуване, които са еднообразно ефикасни, т.е. с идентични показания и противопоказания, ще би трябвало да се избира най-евтиният сега метод на лекуване. Това ще разреши на фармацевтичните компании да пренасочат ресурса си от въздействие върху това да бъдат с най-атрактивна цена, а не в други действия ", сподели Дечев и добави: " Влияят по метод, по който когато имаш право на избор сред повече от една опция, избираш тази, която ти носи по-голям профит ".

Дечев уточни кат о главен проблем в контрола, че здравната каса се занимава с действия, за които няма подготвеност. " В момента няма здравно лице в касата, което да е по-компетентно от този доктор, който е направил здравната активност, която би трябвало да управлява касата. И цялото това нещо се получава заради неясноти в по този начин наречените логаритми на клинични пътеки. Тоест би трябвало там да е изменен логаритъмът на клинична пътека, какво се поставя на пациента, какво е наложителното, което би трябвало да се извърши, и по-късно контролът би трябвало да ревизира точно това ", сподели той.

Новият шеф на касата изясни, че в случай че предложенията му бъдат признати, идната година касата ще завърши без недостиг. " Главният проблем е този, че доста огромна част от средствата, които плащаме, значи трите места, които изпращат българи за лекуване в чужбина - министерство, фонд за лекуване на деца и НЗОК, е не по-малко от 150 млн. лв., което се заплаща, а в действителност голямата част от тези средства отиват не при екипа, направил тази активност, а за логистика, облага на болничното заведение, медиатори, лобисти и по този начин нататък ", изясни Дечев.

Дечев предизвести, че в случай че по някаква причина полиците не одобрят проекта му за деяние, ще бъде шефът на касата с най-кратък мандат от три месеца.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР