Д-р Дарин Димитров е кмет на община Търговище от 2015

...
Д-р Дарин Димитров е кмет на община Търговище от 2015
Коментари Харесай

Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това е доверие за нас от гражданите

Д-р Дарин Димитров е кмет на община Търговище от 2015 г.Бил е народен представител в 42-то и 43-то Народно заседание. 25 години е работил като акушер-гинеколог в МБАЛ – Търговище. Вижте диалога на Actualno.com с господин Димитров!
Г-н Димитров, избрали сте реализатори за СМР по просветителната инфраструктура. Къде ще се вършат интервенции?
Започваме да работим в едно главно учебно заведение. Там строително-монтажните работи са за към 2,9 млн. лева, тъй като учебното заведение е доста остаряло. Даже няма бетонни плочи сред мазето и първия етаж, сред първия и втория етаж. Ремонтът ще е повсеместен - с леене на плочи от вътрешната страна, с изолираност извън. Тя е старинна постройка и ще се резервира като такава, просто ще е напълно реновирана. В нея е и кукленият спектакъл на град Търговище. Той също ще бъде реновиран, само че към този момент за сметка на общината, тъй като не влиза в плана по " Региони в напредък ". Правим и една детска ясла. Ще ремонтираме една детска градина. Имаме да вършим и още една, само че тъй като до момента в който ремонтираме първата, ще изместим децата в другата. Така че нея ще я стартираме малко по-късно, някъде към май месец следващата година. И доста се веселя, че стартира това нещо, тъй като аз видях детската градина преди ремонта в какво положение беше. И по какъв начин няма нищо по-лошо от една детска градина без деца. И се надявам след няколко месеца в тази актуализирана постройка още веднъж да има детски гласове.
Общата стойност на тези обекти?
7,6 млн. лева е цената за просветителна инфраструктура.
А кои планове, изпълнени през годината, са най-важни?
Направихме една напълно нова улица в Търговище. Средствата бяха по разпореждане на Министерския съвет. Съединихме центъра на града с един от огромните квартали, където е болничното заведение. Там се оформи напълно нова икономическа зона с магазини и един доста хубав бул.. В момента към момента няма име, тъй като е от няколко остарели улици. Общинският съвет би трябвало да вземе решение за именуването му. В момента тече ремонт на подготвителната спортна зала, в която упражняват над 400 деца. Тя също до май месец ще бъде завършена. Изпълняват се по " Региони в напредък " и линейните обекти. Почти готово е едното кръгово кръстовище. Започнахме ремонт и на другите улици, само че с цел да не натоварваме придвижването по празниците, гледаме да ги вършим една след друга. Като цяло по Оперативна програма “Регионално развитие” община Търговище разполага с близо 17 милиона лв..
По типове планове по какъв начин са разпределени?
В момента започнахме по просветителната инфраструктура и линейните обекти - реновиране на улици, квартали, булеварди (за към 7 млн. лева.). Културната инфраструктура към момента не е пусната. Може би следващата година ще работим по нея. Тя е за към 3 млн. лева
С разпореждане на Министерски съвет се отпускат на общината 100 000 лева за архитектурен обект " Мисионис ". Какво планирате да се прави?
Това е огромна наслада за нас и сме доста признателни. Самото име на град Търговище идва от " пазарище ". Разкопките ги прави проф. Николай Овчаров. Оказа се, че тук е имало един огромен град, огромна цитадела, жителите на която са търгували даже с Русия, с Румъния, с доста околни страни. Имало е огромни здания, в които се е правила търговия най-често на зърнени храни. И тъй като градът е обвързван с тази цитадела, а тя е била още от 14 век, съгласно проф. Овчаров тук ще открием находки както при Перперикон край Кърджали. Наистина е доста красиво. Общината отпуска към 35 000 лв. всяка година. За идната 40 000 лева ще отпуснем. Но трябват и в допълнение средства, с цел да напреднем повече в разкопките. И тогава към този момент имаме да вършим нещо доста значимо, тъй като мястото е държавен горски фонд. То ще бъде трансферирано в обществена държавна благосъстоятелност, с цел да можем да аплайваме по планове за историческа инфраструктура. Целта е да подобрим достъпа до там. Подходът е към 700-800 метра, само че е сложен за избрана категория хора.
А теренът какъв брой е огромен?
Около 500 декара на целия древен град, само че ние разкопаваме една дребна част.
Вероятно за години напред ще има фронт за работа?
Да, несъмнено. Той първо е бил древно-римска цитадела. След това е бил българска цитадела. Разбивана е от най-различни племена. Последният от четирите палежа е бил най-вероятно по времето на цар Иван Шишман, когато турската войска отива към Търновград. И това е била последната цитадела, която е серпантина нашествениците.
А най-ценните открити находки, за които Вие знаете?
Има голям брой кръстове, разнообразни съдове от керамика, порцелан и други Наистина забавни находки.
Как приключва финансовата година за общината?
Годината приключва добре финансово. Стремим се по тези европроекти, които изпълняваме, да няма финансови наказания от ръководещия орган, тъй като те са един от най-големите опасности за развиването на общините. Единствено това е, което ме тормози. Иначе като събираемост на налозите, на такса битови боклуци сме си свършили работата. Планът за събираемост все още е изпълнен на 101%, което за нас е доста добре.
Как я постигате?
Хората си заплащат налозите, когато имат вяра на администрацията. Така, че за нас това е една хвалба.
Вчера се видяхте с министъра на стопанската система. В каква връзка?
Когато станах кмет, аз им споделях за моите фантазии по какъв начин да създадем улиците, по какъв начин да тръгнат европроектите. А в този момент фантазията ми е да създадем една индустриална зона край Търговище, с цел да могат вложителите, когато дойдат да преговаряме, непосредствено да им продадем земята, там да има ток, вода, газ, канализация. И те за 5-6 месеца да си приготвят съответната активност. А не всичко да стартира изначало. С министър Караниколов обсъждахме мястото, където ще е доста комфортно за индустриална зона и съвсем сме го намерили. Може би ние ще дадем земята като община, а държавното управление ще даде средствата за работа в нея.
Като неин ангажимент визирате създаване на инфраструктурата евентуално?
Да. И гледаме тя да е на такова място, че да има добър ЖП-инфраструктура, тъй като този превоз съгласно мен ще се развива в бъдеще като е най-евтин. Ще влязат и ТОЛ-такси, поради които автомобилните транспорти ще нарастнат. Гледаме зоната да бъде и по-близо до автомагистралата. Това е нашата последваща фантазия.
Дали отношението на общинската администрация към бизнеса е задоволително положително съгласно Вас?
На съвещание през октомври месец приехме разпоредба за поощряване на вложенията. Тя улеснява всевъзможни вложители доста по-бързо да могат да минават през административните спънки. Разбира се, спомагаме по всевъзможен метод на по-големите вложители. Има си Закон за поощряване на вложенията, а ние въз основа на него сме приели разпоредба. Идеята е вложителите да я прочетат, да си знаят правата и да си ги изискват след това от администрацията.
Как си взаимодействате с Общинския съвет?
В Общински съвет са пет партии. Винаги има проблеми. Има и политика, само че всички сме доста виновни. Много по-отговорни примерно от Народното събрание, тъй като аз съм бил и в Народно събрание. Там се хвърлят и персонални нападки, до момента в който тук сме хора, които се почитаме. Градът ни е задоволително дребен и не си разрешаваме персонални нападки. А когато няма персонални връзки, политиката си е политика и ние доста добре я разбираме.
Отчитате нещо забавно - доста сериозен растеж на записаните домашни кучета. 4 пъти повече за една година, 8 пъти повече за две. На какво се дължи това?
На доста огромна интензивност от наша страна. Започнахме да работим доста интензивно и с организациите, бранители на животните. Активно работим и с Агенцията за сигурност на храните. Нашите специалисти минават по вилните зони, по селата. Ангажирани са и кметовете. Обещали сме, че което куче се записва от началото, им правихме и гратис чипиране. Сега чипирането е към 15 лв., което не е доста. Искаме да ограничим популацията на безстопанствените кучета.
А с тях по какъв начин се справяте?
Трудно, както на всички места. Разширяваме приюта, усилваме кастрацията. Единственото, което може да понижи броя на безстопанствените кучета е диалози с хората. От хората се вижда понижение, само че за това би трябвало да минат години. Трябва да се промени мисленето и отговорността на всеки жител за всяко животно, което имат. Не е обикновено един да отглежда 5-10-15 кучета. Но най-малкото, което би трябвало да се направи, е всички да бъдат кастрирани и чипирани.
Интервю на Анита Чолакова


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Търговище  Изгоря покривът на учебно заведение в Търговище Изгоря покривът на учебно заведение в Търговище  Стотици възпитаници ще вземат участие в Европейския ден за битка с трафика на хора Стотици възпитаници ще вземат участие в Европейския ден за битка с трафика на хора  В Търговище избавиха кон, паднал в бунар В Търговище избавиха кон, паднал в бунар  Отделението по хемодиализа в МБАЛ - Търговище се нуждае от ново съоръжение Отделението по хемодиализа в МБАЛ - Търговище се нуждае от ново съоръжение  Стартира рехабилитацията на пътя Търговище - Разград Стартира рехабилитацията на пътя Търговище - Разград Интервю Още Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това е доверие за нас от жителите
Д-р Дарин Димитров е кмет на община Търговище от 2015 г.Бил...
Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р Защо е хубаво, че не знаят доста за България? коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Лидл България получи признанието " най-до...
Лидл България получи признанието „ Най-добър сътрудник на българските производители “. Министърът на земеделието и храните Рум...
Има метод SMS-ите на кирилица да са по-евт... И Леонардо ди Каприо прикани за запазване н... Любовен откъс за всяка зодия След раздялата. Как да поделите общите движимост... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 20 декември
Овен През този ден, най-накрая ще може да си отдъхнете от насъбраното напрежение през последните дни и седмици. Не се залавяйте с нова...
Цвети Янева се появи след раждането (СНИМ... Бареков се съблече гол (СНИМКА) Куче взриви мрежата с танц по време на обя... НА ЖИВО: Разговор с Люба Кулезич, Калин Ил... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image ГЕРБ клекна и се извъртя за мораториума...
Неочаквано, само че факт - управленците от ГЕРБ са решили да предложат на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласув...
Легендарната постройка на " Раковски " 134 став... Доган събира елита на Движение за права и свободи на 21 декември Путин: Обсъжда се включването на Сърбия къ... Новините: Най-важното за деня, 19 октомври  www.expert.bg  Безработните дами в България са намалели с над 25 000 Безработните дами в България са намалели...  Прекратилият активността си туроператор бил трансфериран на сръбски жител Прекратилият активността си туроператор би...  Бедствията през 2017 са коствали 306 милиарда $ на международната стопанска система Бедствията през 2017 са коствали 306 млр...  Разходите за труд нарастват с 10,7% Разходите за труд нарастват с 10,7%  www.iwoman.bg  Твоето любовно цитатче съгласно зодията Твоето любовно цитатче съгласно зодията  Как честват Коледа в най-щастливата страна Как честват Коледа в най-щастливата ст...  Ева Лонгория чака първото си дете Ева Лонгория чака първото си дете  Има мъже, които не са за теб Има мъже, които не са за теб  http://www.sportlive.bg  Барселона се разбра с китайци за Хавиер Масчерано Барселона се разбра с китайци за Хавиер...  Два италиански гранда питат за Матео Дармиан Два италиански гранда питат за Матео Дар...  Килиан Мбапе загатна за овакантяване на ПСЖ Килиан Мбапе загатна за овакантяване на ПСЖ  Рамос преди Ел Класико: Победата за нас е по-важна от всеки път Рамос преди Ел Класико: Победата за нас... Интервю Още Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това е доверие за нас от жителите
Д-р Дарин Димитров е кмет на община Търговище от 2015 г.Бил...
Люба Кулезич и Калин Илиев пред Actualno.com: Българското обществ Кметът на Божурище: Общината е в прелестно финансово положение Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и р Защо е хубаво, че не знаят доста за България? Нови Най-четени Най-коментирани Кметът на Търговище Дарин Димитров: Имаме 101% събираемост, това е дов... 41 0 Манолова ще може да преглежда и цивилен тъжби против частния бранш... 10 0 Ангелкова: От октомври " София тур и Холидей " е трансферирана на неоткрив... 49 0 Прецизира се редът за установяване на цените на реимбурсираните лекарств... 44 0 Разширява се кръгът от възпитаници с право да получават стипендии... 47
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР