Д-р Данчо Пенчев се завръща в РЗИ-София като заместник-директор. Това

...
Д-р Данчо Пенчев се завръща в РЗИ-София като заместник-директор. Това
Коментари Харесай

Бившият шеф на Столичната РЗИ се връща като заместник |

Д-р Данчо Пенчев се завръща в РЗИ-София като заместник-директор. Това заяви пред Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

В момента изпълняващата длъжността шеф доктор Илонка Маева е под карантина поради случаи на ковид в фамилията ѝ.

Д-р Пенчев подаде оставка на 26 октомври, като съответни претекстове не бяха посочени. Според изявления на премиера повода бе отводът да бъде подложен под карантина президентът Румен Радев; съгласно здравния министър аргументите са персонални, а съгласно най-популярната версия в публичното пространство - нарушаването на министерска заповед за слагане под карантина на контактни лица.

„ Членове на фамилията на доктор Илонка Маева са с позитивни проби за COVID-19 и тя е сложена под карантина. Ситуацията е комплицирана. Радвам се, че доктор Данчо Пенчев се съгласи да поеме управлението на РЗИ-София като заместник-директор ”, съобщи доцент Кунчев.

Експертът регистрира, че обстановката в РЗИ София е тежка и че здравните инспектори мъчно съумяват да дадат в точния момент предписанията за карантиниране.

" При това дифузно разпространяване на болестта няма по какъв начин и нашите чиновници да не бъдат наранени. Това е един от проблемите освен за РЗИ-София, само че и за другите лечебни заведения и наши структури в страната ", сподели той.

В момента в София и във всички огромни градове тече развой по откриване на нови Коронавирус кревати – по близо 200 във всяка от огромните лечебни заведения и най-малко 10 % във всички останали.

”Това изисква непрекъсната връзка и съгласуваност с РЗИ и съм удовлетворен и признателен, че доктор Пенчев одобри отправеното предложение и още от през днешния ден ще се включи в работата по обезпечаване на кревати ”, съобщи доцент Ангел Кунчев.

„ Колегите поеха първия удар от началото на пандемията през март. Създадена е организация, която вършеше работа до преди месец, когато стартира да се усилва броят на случаите. Има огромен брой хора, които би трябвало да бъдат обслужени. Очевидно е, че с този състав това няма по какъв начин да стане ", разяснява обстановката Кунчев и напомни, че на помощ на здравните инспектори са привлечени 20 души от Националния център по публично здраве и разбори.

Главният здравен инспектора сподели още, че доброволците са малко и за стеснен интервал от време, а огромна част от инспекторите са в пенсионна възраст.

Той уточни, че в Русе в помощ на лечебните заведения ще се включи личен състав от медицински сестри от детски градини и учебни заведения, защото е значимо да са с здравно обучение.

„ Разрешението на казуса с дефицита на персонал е  електронното връчване на болничните листове . Това се чака да стане от идната седмица. Това ще отпуши процеса и персоналните лекари ще могат да виждат, че хората са под карантина и да им издават болнични листове ”, обобщи доцент Кунчев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР