Д-р Чери Картър-Скот е психолог, консултант, инструктор, международен лектор, треньор.

...
Д-р Чери Картър-Скот е психолог, консултант, инструктор, международен лектор, треньор.
Коментари Харесай

10 важни правила, които могат да направят живота ни по-красив

Д-р Чери Картър-Скот е психолог, съветник, инструктор, интернационален преподавател, треньор. Тя води семинари и е ръководител на Борда на шефовете на Организацията за ръководство на мотивацията, профилирана в развиване на личността и на професионалната подготовка. Работила е с над 200 000 души в групи за групова терапия или като частен съветник по целия свят. Автор е на 4 книги, измежду които са и бестселърите „ Негахолизъм “ и „ Ако животът е игра, това са разпоредбите “.

Там тя дефинира десетте постулата за човешкото съществувание. Те не са вълшебни, нито пък дават обещание реализиране на вътрешен покой. Не оферират стремително излекуване на всички прочувствени и душевни болки и не носят мигновено прояснение. Единственото им предопределение е да ни служат като карта по пътя на духовното израстване. Те не са заповеди, а единствено упътвания за това, по какъв начин да играем играта „ Живот “. Целта е да се пробуди съзнанието и пътуването да стане по-лесно, написа вестник „ Стандарт “.

1. Приемете тялото си без драми

Дали ще го харесвате или ненавиждате, то ще бъде ваше от самото начало, до момента в който сте на тази земя. То става дом на вашата душа, приютява същинското ви „ Аз “. Предизвикателството е да постигнете естетика с физиката, с цел да може тя да ви служи, да ви научи на самоуважение, ценене и удовлетворение от самия себе си.

2. Усвоявайте уроците

Записани сте в целодневното импровизирано учебно заведение, наречено „ Живот “. Всеки ден ще имате опция да усвоявате уроци. Някои от тях може и да не ви харесат, други – да намразите, трети – да ви се сторят неуместни и глупави. Но те са част от образователната ви стратегия. Предизвикателството е да следвате единствено личния си път, като усвоявате персоналните си уроци. Тогава ще съумеете да разкриете мистерията на своето предопределение и да го извършите. Ще престанете да се изживявате като жертва на ориста или на нечия ненавист и ще установите надзор над личния си живот.

3. Няма неточности – има единствено поучения

Израстването е развой на непрестанно изпробване – серия от проби, неточности и краткотрайни победи. Неуспешните опити също са част от пътя към триумфа. Вместо да възприемате своите неточности като провали, а грешките на другите – като обиди, възползвайте се от опцията да се поучите от тях. Грешката – наша или непозната – е единствено катализатор на духовната еволюция. Невинаги е елементарно да видите положителното във всяко злощастие, което ви спохожда. Затова би трябвало да овладеете тайните на състраданието, прошката, етиката и най-после – на хумора.

4. Повторението е майка на знанието

Един и същи урок ще ви бъде представян в разнообразни форми, до момента в който го научите. Когато го усвоите изцяло, можете да се заемете със идващия. Докато не предадат посланието, което носят, до момента в който не изпълнят предназначението си, уроците ще се повтарят както събитията и хората във вашия живот. Всяка обстановка или човек са учители. За да излезете от омагьосания кръг на повтарящите се обстановки, би трябвало да осъзнаете урока и да го интегрирате в себе си като потребен опит.

5. Вечните студенти

Няма част от живота, която да не съдържа уроци. Докато сте живи, постоянно ще има нещо, което би трябвало да усвоите. Животът не е зависим на надзор. Безмисловното твърдоглавие и съпротивата водят само до прочувствен срив. Животът е целогодишно учебно заведение, в което на процедура дипломиране няма. Учебният развой придава смисъл на съществуването. Трябва да убедите eгото си да одобри ролята на безконечен студент в университета на Живота и да усвои уроците на отстъпчивостта, себеотдаването, скромността и гъвкавостта. Трябва да приемете за своя съществена житейска задача преодоляването на уроците.

6. Настоящето е най-важно

Когато вашето „ там “ стане „ тук “, вие просто ще откриете друго „ там “, което отново ще ви наподобява по-добро от „ тук “. Предизвикателството е да живеете в сегашното. Най-богат е оня, който изпитва същинско удовлетворение от това, което има сега.

7. Другите са единствено ваши огледала

Начинът, по който възприемате близките, е доста прецизен барометър за отношението ви към самите вас. Ако за момент допуснем, че хората в живота ни играят ролята на огледала, ще се окаже, че разполагаме с обилие от скъпа информация, която ще ни помогне да опознаем себе си. Трябва да отклоним вниманието си от близките и да го насочим към себе си. Вместо да преценяме и да съдим другите, на първо време би трябвало да опознаем себе си.

8. Изборът е постоянно персонален

Разполагате с всички принадлежности и запаси, които са ви нужни. Как ще ги употребявате, зависи само от вас. Винаги и когато и да е изборът е само ваш. Всеки има авторското право върху живота си. Провокацията е в това сами да моделирате живота си според от личния си избор и стремежи. Освободете се от предмети, обстановки или хора, от личните си привички или личното си минало. Позволете им да си отидат и ще бъдете свободни. Всичко, което би трябвало да извършите, е да поемете надълбоко въздух и да пристъпите към деяние.

9. Търсете отговорите у себе си

Отговорите на всички въпроси, които животът ви слага, носите у себе си. Трябва единствено да повярвате и да се възползвате. Всеки има своята духовна ДНК, която всъщност е генератор на вътрешна мъдрост, излъчващ послания за житейското ни предопределение. Непрекъснато получаваме известия или инструкции от интуицията си, която праволинейно ни води към същинската цел на нашия живот. Независимо от настройката и желанието ни, същинските послания ще ни настигнат, колкото и да бягаме от тях. Вместо да се борим с интуицията си, по-разумно е да я превърнем в собствен съдружник в пътешествието си през живота.

10. Забравяме всичко при раждането

Ако желаете още веднъж да си спомните, би трябвало да разплетете спиралата на вътрешното познание – интуицията. Нерядко уроците ни се костват близки и познати. Спомняме си това, което по рождение знаем. Припомнянето е моментът, в който осъзнаваме истината. Забравянето – изпадане в положение на краткотрайна амнезия. Когато сте несигурни, когато се колебаете, вие сте не запомнили. Предизвикателството е още веднъж и още веднъж да си спомняш своята истина и постоянно, когато я забравиш, да успяваш да намериш пътя към нея. Най-висшите уроци са вярата, мъдростта и безграничността.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР