Д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите

...
Д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите
Коментари Харесай

Д-р Ботев: Цели области у нас купуват „Инвермектин“ и се спасяват от COVID-19

Д-р Чавдар Ботев, експерт по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лекуване с реконвалесцентна плазма.

Ето какво разкри доктор Ботев пред.


- Д-р Ботев, изгодите от лекарството „ Ивермектин “ в битката против COVID-19 беше обект на чуване в Сената в Съединени американски щати. У нас за него се заприказва през лятото. В какъв брой страни се ползва това лекарство и взема решение ли то казуса с тежкото протичане на заболяването?
- Ползите от лекарството „ Ивермектин “, за което приказва пред Сената известният доктор Пиер Кори. В Съединени американски щати концепцията на дебата беше да се направи конструкция, която да промени предназначението на лекарството. И аз съм сигурен, че това ще стане на по-късен стадий, тъй като в този момент има проблем. Богатите хора са вложили във ваксини и скъпи медикаменти и няма да разрешат да си изгубят средствата, като се признае един доста по-достъпен артикул.

На 7 декември т.г. излязоха данни от Аржентина, че ивермектинът е взиман контролно от 800 души лекари на първа линия. От тях няма нито един, който да се е разболял от COVID-19. Профилактично такова лекарство е давано на хора, които са в общуване с заболели от Ковид-19. Ако единият се разболее, на другия се дава „ Ивермектин “.

Само 7% са се разболели доста леко, тъй като те към този момент са били инфектирани, когато са почнали да го одобряват. В ранните стадии резултатът от това лекарство е приказен. Аз съм давал това лекарство у нас на 300 индивида в първите пет дни на болестта с вируса. Тогава то се пие два пъти дневно. Приемът на това лекарство понижава смъртността при тежките случаи от 80 на 40%.

- В кой стадии от заболяването е най-ефикасно?
- Дава се във всички стадии, само че в случай че хората го употребяват профилактично и го одобряват вярно, няма да имат никакъв проблем. По отношение на лекарството би трябвало да се подчертае, че то е създадено от сериозна компания и се употребява във всички ветеринарни сфери, тъй като избавя животни. Пригодено е за хора, пили са го 4 милиарда души в света и е едно от най-безопасните медикаменти. Досега е давано не против COVID-19 и на деца с краста, като едното е било бебе на 1 месец.

Страничният резултат при тях е бил лека диария, която се показала в 2% от случаите. Лекарството “Ивермектин “ се дава в доста страни от Латинска Америка, Африка, както и в страни като Израел, в които има положително разузнаване. Те го употребяват и си взеха решение казуса. Може да се каже, че се употребява по целия свят. У нас за изгодите от него приказват водещи лекари като проф. Иво Петров, както и други, само че опозицията против този медикамент идва основно от компаниите, които оферират по-скъпите медикаменти.

Те обаче не могат да спрат този развой на търсене, тъй като има ветеринарен артикул, който коства жълти стотинки, супер първокласен е и е създаден в Холандия. С него се лекуват против ковид, както към този момент споделих, най-много в Латинска Америка. Това лекарство се прави от бактерии, които съществуват от милиарди години и са съвместими с индивида.

Една от аргументите част от хората по света да не боледуват от COVID-19 е, че имат тази бактерия в червата си, тя да прави лекарството и те са предпазени. Бактерията не убива вируси, а блокира един белтък, който се употребява, с цел да влязат вирусите в клетката. Децата по тази причина не боледуват, тъй като нямат рецептори, с които вирусите да се свързват и да вкарват този белтък в клетката.

Тази бактерия сковава паразитите. Въпрос на политическо предпочитание е този артикул да бъде позволен у нас за лекарствена приложимост. И ние се борим това да се случи. В СЗО „ Ивермектин “ се води като едно от най-значимите медикаменти, а ние даже не сме го записали в България. Научно-изследователската аптека в София, която го предлага, е по различен режим и има право да го продава.

- Колко души у нас одобряват профилактично това лекарство?
- Аз го пия, като и доста хора у нас. Когато се пие профилактично, цялата зараза ще спре и то няма да има никакъв непряк резултат, който да вреди. Даже в противен случай - резултатът ще е позитивен. Ще се унищожат паразитите в организма, тъй като всеки от нас може да има такива.

- Може ли да се купи това лекарство у нас или би трябвало хората да си провеждат "здравни екскурзии " до други страни?
- Има една аптека в София, която научно-изследователска и е към Министерството на здравеопазването. Там може да си го купите с рецепта. Има области в България, които си закупиха това лекарство, дадоха го на лечебните заведения си, уведомяват хората за него и там смъртните случаи от COVID-19 стопираха. От тази аптека се поддържат близо 60 хиляди индивида у нас.

- Защо тези данни не са огласяват публично?
- Предполагам, че повода е, както към този момент споделих, е сложна. Има международни стопански ползи, за които е значимо да се стартират по-скъпите медикаменти. На тези сметки към този момент са комплицирани, тъй като доста страни ползват това лекарство и си оправят проблемите.

Важно е да се каже, че аз подкрепям имунизациите и ще се имунизирам, само че ще го направя след месец-два, когато се чака да се появят по-хубавите ваксини, тъй като при част от тези, за които в този момент интензивно се приказва, не са ясни страничните резултати. Не може да се подписват заявления, че компаниите не носят отговорност за такива странични резултати.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР