Д-р Атанас Калчев е новият шеф на Лекарския съюз в

...
Д-р Атанас Калчев е новият шеф на Лекарския съюз в
Коментари Харесай

Д-р Атанас Калчев: Пациентът е на първо място в здравната...

Д-р Атанас Калчев е новият началник на Лекарския съюз в Пловдив

Д-р Атанас Калчев е новият  ръководител на РК на Българския лекарски съюз в Пловдив. Marica.bg беше първата медия, съумяла да беседва с него директно след избора му.

- Д-р Калчев, по какъв начин приемате избора на своите сътрудници?

- Не за първи път вземам участие в избори и постоянно съм приемал с почитание вота на хората. Приемам резултатите от вота като огромно доверие, оказано от страна на сътрудниците, и ще се стремя да го оправдая. Проблемите на опазването на здравето и лекарското съсловие не са малко и с моя екип ще поставим оптимални старания да ги разгадаем.

- Какви са първите стъпки, които ще предприемете?

- Досегашното управление на Лекарския съюз в Пловдив направи доста за отбрана на здравните заведения, лекарското съсловие и пациентите. Ще продължим тази политика. Ето в този момент се обрисува един доста сериозен проблем- комисиите на ТЕЛК може да спрат работа от първи април поради административни проблеми. Веднага ще сезираме всички виновни институции - Министерството на здравеопазването, Здравната каса и лекарското съсловие, за бързото решение на този проблем. Няма да оставим сътрудниците си в това мъчно състояние. Има и други проблеми, които чакат решение и в околните дни се заемаме с тях.

- Един и от тях е забавянето на заплащанията от НЗОК към лечебните заведения...

- Да, този проблем съществува от дълго време. Смятам, че последователно ще стартира неговото решение. Ще водим договаряния с управлението на Здравната каса и считам, и ще намерим преференциално решение за всички.

- Как би трябвало да се развива промяната в опазването на здравето?

- Пациентът е преди всичко в здравната система, незабавно след него е лекарят. В тази посока би трябвало да се реформира здравната система. Трябва да има равнопоставеност сред огромните лечебни заведения, по-малките здравни заведения и практики и общопрактикуващите лекари и ще работим интензивно за това.

- Мнението ви за новия рамков контракт?

-  По-добър е от предходния рамков контракт. Смятам, че когато всички работим в една посока, а именно  промяната и подобряването на опазването на здравето, проблемите ще се преодоляват, което е добре за пациенти и лекари.

- Премиерът Борисов прикани всички от опазването на здравето да работят против злоупотребите в него...

- Подкрепяме апела на премиера и считам, че се утвърждава от всички. Здравните заведения в Пловдив и района работим добре с Регионалната здравна каса и е видно, че няма огромни злоупотреби. Ще продължим със същата политика и отсега нататък. Много е добре, че Националният рамков контракт бе подписан от всички, които обезпечава успокоение на системата.

- Ще поддържа ли Регионалната гилдия доктор Иван Димитров?

- Разбира се, той има цялостната ни поддръжка в този сложен за него миг.  Солидарни сме с него. На първо място е спазването на закона и се надявам този случай бързо да бъде позволен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР