Д-р Атанас Чернев и д-р Наталия Петракиева, детско-юношески акушер-гинеколози от

...
Д-р Атанас Чернев и д-р Наталия Петракиева, детско-юношески акушер-гинеколози от
Коментари Харесай

Лекари от Майчин дом спасиха репродуктивната функция на 11-годишно момиче

Д-р Атанас Чернев и доктор Наталия Петракиева, детско-юношески акушер-гинеколози от СБАЛАГ " Майчин дом ", направиха новаторска интервенция на 11-годишно момиче с рядко вродено аномално положение във образуването на женските полови органи. В екипа участваха още доцент доктор Емил Кържин, анестезиолог, акушерката Жана Лазарова и специализантката доктор Никол Николова.

Д-р Наталия Петракиева твърди, че в бъдеще и двете равностойни матки ще могат да бъдат оплодени, съобщи вестник " Труд ".

Лекарите за първи път в България приложиха минимално инвазивен метод за възобновяване на анатомията, проходимостта на влагалището и функционалността на женските органи със опазване на репродуктивния потенциал и без нарушение на девствеността. Извършената интервенция е щадяща – с по-малка кръвозагуба и контузия, по-бързо възобновяване и опазване на органите.

Поради характерен проблем в развиването на женските полови органи, детето се ражда с две матки, две шийки и две влагалища, което провокира съществени здравословни провокации.

" Преди настъпването на менструацията положението на момичето е безсимптомно, само че 6 месеца след началото се появяват остри болки, нормално към месечния ѝ цикъл. Това доста поврежда качеството ѝ на живот. Започва блуждаене по експерти и лечебни заведения, процесът на диагностика е дълъг и сложен, до момента в който не идва подозрението за присъщ проблем ", споделя доктор Атанас Чернев.

В столична болница е открит сериозен проблем – хематометра (матка, изпълнена с кръв) и хематоколпос (влагалище, изпълнено с кръв). Едната матка менструира, до момента в който другата се цялостни с кръв, уголемява се и кръвта се връща назад през тръбата в коремната област. Този цикъл на болежка, вследствие от менструацията, изисква оперативно лекуване.

" Прибегнахме напълно до ендоскопски метод, в това число и лапароскопски, за диагностициране и за разрешаване на положението на аномалията, обвързвана със сраствания на червата към матката, яйчниците и ументума. Ендоскопският метод включваше хистероскопия - без да се нарушава девствеността, като резектирахме септума на влагалището, с цел да отстраним аномалията. Детето е с две равностойни идентични матки, които могат да бъдат оплодени за в бъдеще ", изяснява доктор Наталия Петракиева.

" В България досега са употребявани по-инвазивни подходи, които се считат за по-практикувани и изтренирани, само че ние избрахме този ендоскопски способ като по-сигурен. За да осигурим задоволителна сигурност и надеждност, приложихме спомагателни запаси, като въведохме три обособени звена, в това число лапароскопска и хистероскопска инсталация под ултразвуков надзор и помощник. Детето се усеща добре, след интервенцията изиска да ѝ покажем фотосите и да ѝ разбираем какво сме създали. Тя в действителност е специфична ", разяснява доктор Чернев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР