Д-р Аспарух Илиев е експерт по ваксините и завеждащ лабораторията

...
Д-р Аспарух Илиев е експерт по ваксините и завеждащ лабораторията
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев: Локдаун е неизбежен, но в мек вариант, ин...

Д-р Аспарух Илиев е специалист по имунизациите и завеждащ лабораторията по инфекции на мозъка в университета в Берн. Когато приключва медицина у нас през 2001 година, съвсем незабавно отпътува за Германия. През 2013-2014 година работи в локалната Агенция по имунизациите. В момента работи в Швейцария, само че продължава да живее в Германия. Винаги предлага забавен взор към Коронавирус пандемията, тъй като следи интензивно обстановката у нас.

- Д-р Илиев, по какъв начин наподобява извън развиването на коронавирус пандемията в България?

- Ситуацията е доста тревожна и неприятна. Вървим по стъпките на Румъния. И най-лошото е, че по кривата на заболеваемостта не виждам някакви трендове да се забавя. Много е остра, доста е бърза. Затварянето на учебните заведения в цяла България и селективен локдаун, опасявам се, е неминуем. Ситуацията ще ни принуди, не политическите решения.

- Идват избори и това неизбежно въздейства върху решенията на управляващите. Същото май важи и за Румъния?

- Така е, и Румъния има длъжностен кабинет, който се пробва да балансира. И това е една от аргументите за коронавирус рецесията там. Истината е, че обстановката ще се изостря до изборите, тъй като никой няма да желае да вземе ограничения за каквото и да е. Но тук не приказваме за затваряне, за тежки локдауни, а за обосновани и целенасочени дейности. Страхувам се, че връзката още веднъж е доста слаба, съвсем липсва такава сред кабинета и обществото.

Тестовете с близалки са отличен вид, само че при тези равнища Германия би затворила автоматизирано учебните заведения

- Какво значи сходен „ мек “ локдаун?

- Първо: би трябвало да се затворят учебните заведения, което е мярка освен при коронавирус, само че при всяко респираторно заболяване. Така наречените грипни ваканции. Второ: затварят се нощни заведения и клубове, където се събират доста хора в дребни пространства. Да не забравяме, че при коронавирус има супер разпространители, които отделят извънредно огромно количество вируси.

Аз съм наясно, че цялостен локдаун ще провокира в България нещо покрай гражданска война. Но би трябвало да се конкретизират местата, където става най-масово заразяване. Да, ние към момента не знаем кои действия водят до максимален брой инфектирани, тъй като липсва следене, съответна епидемиологична картина.

- Веднага ще питат - а зеления документ какво го вършим при положение на затваряне от сходен по-мек вид?

- Зеленият документ е чудесна мярка. Тя към този момент подейства отчасти, защото хората започнаха да се имунизират. Добри стъпки, само че ще се видят като резултат след 2-4 седмици. Много ме тормози, че предизборно се вършат опити ролята на документа да бъде омаловажавана. На кабинета, който ще пристигна, ще му се наложи да вземе извънредно непопулярни ограничения. Но броя на инфектираните всеки ден надвишава всяка от предходните талази в пиковите моменти. Това няма да изчезне от единствено себе си.

Ранното лекуване с кортикостероиди е допустимо пояснение за повторното заразяване с COVID-19

- Бройката новозаразени е ужасяваща, само че не и като % по отношение на направените проби. В момента се вършат по 40-50 хиляди теста дневно и от тях позитивни са под 6 хиляди. За съпоставяне: на 4 ноември 2020 година при малко над 11 000 тествани има малко над 4000 позитивни?

- Масовото тестване е поради документите и несъмнено изваждат скрити, „ сиви “ случаи. Тук съм склонен, само че и този резултат ще бъде привършен. Резервът, в случай че мога да се изразя, ще изчезне. Тоест, в случай че предходната есен е имало 5000 открити и 3000 скрити, в този момент последните ще излязат на бял свят. Но в случай че погледнете кривата на заболяемост - тя е извънредно остра, не подсказва никакво намаляване. Никакъв пик.

- Смъртните случаи ли да гледаме, защото там няма скрити, „ сиви “ такива?

- Смъртните случаи и претовареност на интензивните кревати. Може да си визиите какво означа това и за хората с инсулти, с инфаркти, с потребност от незабавни хирургически намеси. Да, има кревати и за тях, само че какъв брой по-малко са те. Уви, тези тежки случи отвън коронавирус не понижават. Затова споделям - смъртност и претовареност на леглата.

- С какво си обяснявате този внезапен скок на смъртни случаи при тази вълна?

- Прекалено доста заболели имаме сега в България. А и виждаме, че у нас има доста по-висока смъртност спрямо другите страни. Не бих упреквал сътрудниците лекари. Просто българинът е с доста неприятно здравословно положение. Ние сме първенците в Европа по сърдечносъдови болести, по диабет, по затлъстяване. Тези положения са подмладени у нас с по 5-10 години в съпоставяне със западноевропейските страни. Това са все рискови фактори за тежко протичане на коронавирус.

Вирусът пробива при имунизирани до нос и гърло, само че не води до тежко боледуване

- Наблюдавам графиката за Германия - има скок на инфектирани при много добър % имунизирани. Къде и по какъв начин пробива този вирус?

- Напълно имунизираните в Германия са сред 65 и 70%. Грубо казано, този изключително инфектиран делта вид подхранва доста добре горенето на заболяването и при 20-30 % неимунизирани. В Германия обаче се вижда друго - като цяло интензивните отделения са много празни.

Има и друга причина, а тя е в системата на вписване. В началото бях песимистичен, само че се оказа интелигентен ход. Там е невероятно да вземеш болнични, да останеш вкъщи поради коронавирус, в случай че не си направиш PCR тест. Това съвсем не остави случаи “извън радара “.

- Какво е наблюдението ви - постоянно ли повтаря вирусът?

- Според проучвания във Англия повторното заразяване в интервал от 6 до 12 месеца след преболедуване е извънредно ниско. Колеги от България, с които подкрепям връзка, обаче оповестяват за много висок % при техните наблюдения. Тук има особености. Включително и тази, че предходната година при лекуване на коронавирус в България доста рано се даваха кортикостероиди. Това не се предлага. Те имат имуномоделиращ резултат. Ако се дават прекомерно рано в заболяването, не знаем по-късно в каква степен потискат имунитета и дали това не е причина за наново заразяване. Преди дни безусловно позната лекарка ми заяви за наново инфектирани двама пациенти с четирицифрени стойности на антителата. При това в относително тежко положение. Затова поучавам горещо да не се одобряват на голо данните за антитела, те имат грубоориентировъчна стойност.

- Това е прекрасен образец за тези, които желаят да включат и антителата към зелените документи?

-Тук съм запазен, неслучайно и Европейската комисия, и експертните препоръки не се сплотиха към сходно мнение. Правя скоба с Швейцария и Австрия, защото се спекулира, че там се признават проби за антитела. Да, по този начин е, само че става въпрос за единични случаи. Неколкостотин в двете страни, които не са били регистрирани като заболели. Системата в двете страни може да си разреши този риск. У нас процентът е много огромен и рискът непростим. Не бих го предложил.

- Празните интензивни кревати и надлежно ниска смъртност е изрично доказателство съгласно мен за резултата на имунизациите?

- Кратко разяснение преди този момент. Проблемът на всичките тези ваксини е ниската лигавична отбрана - т.е., не отделят имуноглоболин А. За тази лигавична отбрана е значимо да нямаме даже лека простуда. Вирусът визира лигавици - нос, гърло. Може да имаме леко покашляне. Говоря след имунизация. Но сега, в който доближи кръвта, жестоко казано, там имунната отбрана е мощна и стопира разпространяването му, надлежно тежко боледуване. Затова и имунизираните с пробив от вируса усещат леко неразположение, вероятно няколко дни хрема, болки в гърлото, само че нищо съществено. Разбира се, в случай че нямат потисната имунна система. Ваксините в огромна степен предотвратяват тежките положение след коронавирус заразяване.

- Тук се разисква концепцията за връщане на децата най-малко от 1. до 4. клас след проби с така наречен близалки. Как гледате на концепцията, защото знаем, че се прави и в Германия?

- Тестовете близалки са добър вид, само че трябваше да стане още през септември. Методът е ефикасен, само че в Германия има доста по-нисък % болни. При постигане на стойности в порядъка на нашите това би означавало автоматизирано неприсъствено образование. Грубо казано, сега плевнята гори, а ние се чудим дали да извадим всички бали сено.

- Закъсняхме ли с въвеждането на зелените документи?

- Категорично трябваше да бъде осведомено по-рано обществото. Ще ви дам образец с университета в Берн, където работя. Още от юли започнаха да идват всяка седмица мейли. Първо гласяха - насърчаваме ви да се ваксинирате. В края на юли ни уведомиха, че най-вероятно със старта на образователната година ще се изисква и от студенти, и от преподаватели документ. В средата на август се заяви, че е взето това решение и е нужна имунизация. В средата на септември имаше към този момент заповед - който не се е ваксинирал, не може да преподава. Но подготовката беше поетапна, хората имаха време да свикнат. У нас тази връзка не сработи. Имам възприятието, че хората с антиваксърски настроения са безпределно изплашени. Това е един тип бягство от този стрес и терзание. Превръща се в психическа реакция, това е тъжно и неприятно.

- Има ли отзив в немските и швейцарски медии за протичащото се в България във връзка с коронавирус пандемията? Интересен е техният взор?

- Последните 3 седмици се загатва доста Румъния, стартира се е и с България. Имаше и публицистични излъчвания по какъв начин доста ниското равнище на имунизация води до висока периодичност на заразяване. Коментират се аргументите. Основно ни употребяват за образец по какъв начин изпускането на имунизирането преди зимния сезон води до проблеми. И приканват хората да се ваксинират. За страдание, ние сме отрицателен образец. Винаги се надявам, че след изборите ще вземем бързи и за малко неприятни моменти. Но в случай че се изясни положителни, хората ще схванат, че са нужни.

- Но дали България ще удържи до тогава?

- Притеснява ме несъмнено, че политиците, приказвам за тези във властта, а не за претендентите, не са изключително дейни в изясняването на огромния проблем. Те също мислят за своето преизбиране.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР