- Д-р Апостолова, какви са съвременните тенденции в диагностиката на

...
- Д-р Апостолова, какви са съвременните тенденции в диагностиката на
Коментари Харесай

Д-р Татяна Апостолова: Хората губят месеци, докато им се пос...

- Д-р Апостолова, какви са актуалните трендове в диагностиката на онкологичните болести?

- Когато приказваме за диагностика, в никакъв случай не би трябвало да се не помнят класическите способи. Пример за това е мамографията, който като изразителен способ остава златен стандарт за диагностика на карцинома  на млечната жлеза. Нови трендове има във всяка компетентност на медицината. Например в образната диагностика - РЕТ-СТ с разширяващите се характерни радиоизотопи при разнообразни онкологични локализации. 

РЕТ-СТ е проучване, при което се организират по едно и също време позитронно-емисионна томография и компютърна томография след интравенозна апликация на позитрон-емитиращ радиофармацевтик. След съчетание и  реорганизация на записаните облици се получават синтезирани изображения, отразяващи метаболитните процеси и структурата на тъканите и органите в човешкото тяло, 

по този начин се открива освен съществуване, само че и разпространяването на туморното заболяване. 

При ендоскопските способи за диагностика въвеждането на ендоскопите с висока разграничителна дарба докара до увеличение точността и прецизността при диагностиката на  патологичните процеси на храносмилателната система. В патоанатомията се ползва разширение на имунохистохимичния способ. Този актуален способ се употребява за диагностициране на разнообразни типове тумори и подкрепя избора на дейно лекуване и установяване прогнозата на болестта.

- Как да се форсира процесът по диагностициране, тъй че да се извърши навреме лекуване и прогнозата за пациента да е по-добра?

- Всеки, който има някакъв здравословен проблем или подозрение за подобен, първо се обръща към персоналния доктор. Често хората губят месеци, до момента в който им се сложи диагноза. Смятам, че персоналните лекари би трябвало да се образоват целеустремено в различаване на началните сигнали на онкологичните болести. Наличието на “алармиращи ” признаци или фамилна обремененост за туморни процеси

са съществени индикации за ориентиране на хората към експерти. 

Друга опция, въпреки и незадоволителна като размер, са самодейностите по разнообразни стратегии и планове за безвъзмездни прегледи, проведени от разнообразни лечебни заведения.

И на трето място - осъществяване на национални просветителни стратегии за образование на популацията какво да наблюдават и изследват при другите туморни болести. Могат също да се организират просветителни стратегии в медиите за профилактика на тези болести.

- Има ли изявена наклонност за зачестяване на избрани онкологични болести през последните години?

- За страдание, тази тенденция  за увеличение на честотата на всички локализации на онкологичните болести са от години и са за всички страни. В международен мащаб ракът на белия дроб, на млечната жлеза, карциномът на простатата и колоректалният карцином са най-често срещани локализации и 

са измежду петте най-чести аргументи за гибел от злокачествени болести. 

В България наклонността е сходна. Причините са освен в закъсняващото диагностициране. Увеличената средна  дълготрайност на живот и застаряване на населението е значителен фактор. Много значими причини  са  вредностите в околната среда, нездравословният метод на живот, стресът и недоброто качество на храната, която одобряваме. Вредни привички и злоупотреби като тютюнопушене и алкохол. Разбира се, и разпространяването на някои инфекциозни болести.

Нарастването на честотата на туморните болести в нашата страната е най-подчертано при дамите след 40 години, а при мъжете - след 50 години. Съветвам всеки над тази възраст интензивно да организира профилактични прегледи за ранно разкриване на тези болести.

- На какво се дължи това – ниска степен на профилактика, неглижирането <210>?

- Дължи се на много фактори. Сред тях са неналичието на скринингови стратегии в България. В европейски страни с обичаи в организирането на скрининг доста е намаляла заболеваемостта и смъртността от злокачествени болести. Други фактори са ниската обща здравна просвета на популацията в България и недобрата осведоменост на  лекарите от първа линия. Това са хората, които за първи път се срещат с пациента. Те би трябвало освен да откриват началните признаци на болестта, а и 

да знаят къде да насочват хората при такива подозрения. 

Диагностицирането в здравни заведения, където специалистите работят в екип и разполагат с съвременна техника, е от извънредно значение. Мултидисциплинарната работата в екип в тези центрове спомага освен за навременната диагностика, само че и за съответното лекуване, за по-добрата прогноза и за увеличение продължителността на живот.

- Какви са актуалните способи за лекуване на онкозаболяванията и къде се намира България в приложението им?

- Най-новото в лекарственото лекуване на онкологичните болести в последните няколко години е имунотерапията. Тя е способ, който  задейства имунната система и основава памет в имунните кафези. 

Показва доста положителни резултати при от ден на ден туморни локализации 

Нейните показания за приложение при другите типове тумори не престават да се уголемяват, базирайки се на клинични изследвания в международен мащаб. Все повече лекарства за прицелна терапия също се записват. Характерното за тях е, че таргетират избрани гени и протеини в злокачествените кафези, като по този начин  стопират туморния напредък. С тези нови лекарства се реализира дългогодишен надзор на онкологичното заболяване, сходен на други  хронични заболявания.

Разбира се, има новости и в лъчетерапията. Това е опцията за приложение на кибер нож при много локализации.

Роботизираната хирургия е нова наклонност в оперативното лекуване на туморните болести. Нейните преимущества са в  прецизността на осъществяваната  намеса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР