Д-р Алина Стайкова е българска лекарка, която от години работи

...
Д-р Алина Стайкова е българска лекарка, която от години работи
Коментари Харесай

Български екип бори инфекцията с HPV в Швейцария

Д-р Алина Стайкова е българска лекарка, която от години работи в Швейцария. Тя е гинеколог и началник на gynpoint, кабинет за женско здраве. През януари във връзка месеца за битка с рака на маточната шийка Алина Стайкова и екипът ѝ стартираха акция за повишение на осведомеността и предварителна защита на HPV инфекцията.

" HPV инфекцията (причинена от човешкия папилома вирус) е най-често срещаната зараза, излъчена по сексуален път. Повече от 80 % от хората в полово зрелост са инфектирани. Сред повече от 100-те вида HPV вируси има такива, които се смятат за високорискови и могат да причинят висок % атипични промени в тъканите и рак след години на непрекъсната зараза. Доказано е, че до 99% от случаите на рак на маточната шийка имат HPV ДНК (генетичен материал на вируса) ", споделя доктор Алина Стайкова.

" Нашата задача като гинеколози и лекари е да осведомяваме за инфекцията и нейните последствия, само че на първо място да подчертаваме върху предварителната защита с повече познания в обществото и изключително измежду младежите. Става дума за сигурност в половия живот и постоянни профилактични прегледи. Важен инструмент, изключително против HPV, от години е имунизацията против HPV. За разлика от тях, против множеството други полово излъчени заболявания не разполагаме с подобен инструмент и това е очевидно преимущество. “

Проектът “Щит против HPV “ породи по една и съща концепция от две в началото самостоятелни страни. От едната страна стоеше един музикант с една ария, която посвети на тази идея, от другата страна стоеше отборът на gynpoint който отдавна приготвяше независим план по тази тематика, споделя още българската лекарка.

„ Така случайността сплоти хора с идентични хрумвания и цели и се роди един реформаторски във връзка с връзката план. Жан Мар с партнираща Мария Маринова и дружно с отбор от видеопродуценти снима клипа на песента в България. В основаването на интернет страницата и анимациите се включиха още двама българи - Никифор Стоянов и Лидия Коцева, която сама е пострадала на HPV-инфекцията и нейните последствия и споделя нейната история обществено (). Така със мощно българско присъединяване съумя да се роди за момента уникален план. Аз като гинеколг с част от моя екип - експерти от Германия и Швейцария, поддехме акция за осведоменост и обучение във връзка с методите на предаване на инфекцията и методите за предотвратяване от нея “, споделя Стайкова.
Защо този план е значим?
Проектът е от изключителна значимост, тъй като към момента прекомерно малко мъже и дами са имунизирани против HPV, a имунизацията е един от главните принадлежности на предварителната защита. Проектът започва в Швейцария, само че е допустимо и в други точки на Европа на локално равнище да се огледа към данните и сда се премисли локалната политика във връзка с предварителната защита.

85-90% от хората в полова дейна възраст са били най-малко един път инфицирани с HPV. Повечето инфекции са преходни и пасивни. Но защото разпространяването на вируса е извънредно огромно, имат значение персистиращите инфекции, въпреки и редки в този мащаб, при които имунната система не се оправя с елиминиране на вируса.

Не би трябвало да се подценява вируса, защото той е извършител на 5% от всички карциноми. И тук не става въпрос единствено за рак на шийката на матката, където в 99% той е повода за това злокачествено заболяване, а също по този начин се асоциира в 100% с карцином на ануса, 40-80% карцином на външните женски генитали, 51% при карцином на пениса и повече и повече с орофарингеални карциноми.

„ Както загатнах, имунизацията е значима, само че не е само средство в битката с вируса. Профилактичните прегледи за дами при гинеколог са от изключителна значимост, защото даже при имунизираните, тя обезпечава отбрана в 90%. Познати са 176 вида на вируса, 15 са високо онкогенни, една значима група се явява като евентуално и допустимо онкогенни и в 9-валентната ваксина не подсигурява отбрана от всички.

Нужна е и осведоменост във връзка с полово портативните инфекции изключително измежду младежите. Оставяйки мъжете отвън тази група и отвън ваксинационнта стратегия, не предотвратяваме разпространяването на инфекцията от една страна, а от друга не ги пазиме във връзка с карцином на пениса “, приканва лекарката.

Тоест една политика на национално равнище, включваща девойки и момчета още преди първото полово съприкосновение, е от изключително огромно значение. Ваксината може да се ползва и след първия сексуален контакт, защото в първите години на инфекцията не може да се разграничи дали става въпрос за преходна или персистираща такава, а следствията са забележими след години.

На първо място в битката с този вирус лекар Стайкова препоръчва осведоменост.

Това е вирус който остава в сянка години наред, само че съпътства дълго приемателя си и води до неприятни последици – дисплазии, които изискват чести контроли, от време на време и хирургична терапия, а това не постоянно е без значение, изключително, в случай че ще има бъдещи бременности.
Профилактика
Важно е постоянно да се посещават профилактичните прегледи при гинеколог, с цел да може да се разпознават лезиите в ранен стадий и надлежно терапират.

В Швейцария програмата за профилактика  е проведена под формата на скриниг всеки 3 години с HPV test  или цитонамазка. Швейцария е една от страните с най ниска инциденция на карцином на шийката на матката 4 на 100000, а задачите в Европа и Германия са да се сведе тази периодичност до 2040 година  до 1 на 100000.
Ваксина
Ваксина - за млади девойки и момчета от 9-11 годишна възраст, само че също по този начин и постекспозиционни имунизации, предложени до 40-годишна възраст.

Дори и с добра здравна система, данните от Швейцария демонстрират че към момента е незадоволително висок процентът на имунизации. Целта е да се доближат 80%. За момента данните сочат 71% за девойки и 49% за момчета. Тоест има какво още да се усъвършенства във връзка с осведоменост за инфекцията и нейните последици, които не са безобидни.
Как могат да бъдат уверени повече дами да се имунизират?
„ Тук още веднъж ще стартира с информираността, също и родителите на подрастващщите както и мъжете би трябвало да се включат в тази акция “, споделя лекарката.

Нужна е национална политика и самодейно държание от органите, виновни за профилактика и начетеност на подрастващите във връзка с предварителна защита на полово портативните болести. Лекции в учебните заведения, акции и изобретателни способи за връзка, тъй че да бъдем добре и вярно разбрани с езика на подрастващите.

„ В нашата акция, благодарение на изкуството и музиката, както и въвеждането на една супергероиня – Електра, направихме доста брошури, които разпращаме по учебните заведения. "
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР