Д-р Александър Любенов, д.м., е конзолен хирург и началник на

...
Д-р Александър Любенов, д.м., е конзолен хирург и началник на
Коментари Харесай

Д-р Александър Любенов, д.м.: В бъдеще ще говорим за партньорство между хирург и изкуствен интелект

Д-р Александър Любенов, д.м., е конзолен хирург и шеф на Отделението по обща и онкологична гинекология към МБАЛ „ Сърце и мозък ” – Плевен. Един от водещите експерти е в региона на акушерството и гинекологията в България, с дълготраен опит в отворената, минималноинвазивната (хистероскопия и лапароскопия) и роботизираната гинекологична хирургия.

Има професионални квалификации и дееспособност по „ Диагностична и оперативна хистероскопия и лапароскопия в гинекологията “, колпоскопия, ехография в акушеството и гинекологията.

Сертифициран хирург е на подпора на роботизираната система da Vinci Xi в IRCAD – Страсбург.

Д-р Любенов приключва МУ-Плевен, където придобива компетентност по акушерство и гинекология и приключва магистратура по „ Здравен мениджмънт и публично здраве “. Член е на Българския лекарски съюз, Българското сдружение по акушерство и гинекология, Българската асоциация по онкогинекология, Българската асоциация по минималноинвазивна гинекологична хирургия.

Гинеколозите от високотехнологичната болница “Сърце и мозък ” в Плевен стартираха първите роботасистирани интервенции със системата da Vinci Х, с четири ръце. Първата намеса бе осъществена под управлението на доктор Александър Любенов – конзолен хирург и шеф на Отделението по обща и онкологична гинекология, хирурзите до пациента – доктор Цветомир Иванов и доктор Гергана Попова, старшата операционна акушерка Ралица Христова и екипът й. 

- Д-р Любенов, в „ Сърце и мозък ”- Плевен стартирахте роботасистираните гинекологични интервенции с Da Vinci. Какви са преимуществата им пред останалите модерни хирургични интервенции? Има ли опасности?

- Предимствата на роботизираната система са доста, тъй като преодолява огромна част от усложненията при лапароскопската хирургия. Благодарение на технологията, сръчността на оператора се усилва, обезпечена е вярна съгласуваност сред ръцете и очите, визуализацията е усъвършенствана. Системите са проектирани по този начин, че посредством подобаващи хардуерни и софтуерни стратегии се отстраняват неволни трепвания на пръстите по-големи от 6 Hz. Това обезпечава лекост в осъществяването на процедури, изискващи висока точност. 

В допълнение, тези системи могат да мащабират придвижванията по подобен метод, че огромните придвижвания върху дръжките за ръководство на конзолата да се трансформират в микродвижения „ вътре в пациента “. Триизмерният облик и опцията операторът самичък да управлява обсега, нарастването и преместването на зрителното поле са видимо усъвършенстване, спрямо стандартните лапароскопски камери.

Всичко това основава облици с нараснала резолюция, които, съчетани с нараснала степен на независимост на придвижване и усъвършенствана умелост, доста усилват способността на хирурга да разпознава и дисецира (разделя, бел. ред.) анатомичните структури.

- Какво по-точно съставлява роботът Da Vinci? Как работят взаимно ръцете на робота и на хирурга?

- Роботите, употребявани за хирургична оперативна активност, не са просто машини, а осведомителни системи с ръце, по-прецизни от човешките. При роботизираната хирургия операторът работи от компютърна подпора, като управлява дребни принадлежности, инсталирани върху „ ръцете “ на робота. Хирургът гледа през триизмерна камера, прикрепена към една от роботизираните ръце, която усилва изображението 10-12 пъти.

Триизмерното изображение и нарастването обезпечават по-добра визуализация и дават опция на хирурга да види структури, които са прекомерно дребни за невъоръжено око. Движенията на ръцете, китките и пръстите на оператора се предават през компютърната подпора на инструментите, прикрепени към ръцете на робота. Те имат същия диапазон на придвижване като този на хирурга, което разрешава оптимален надзор. 

Прецизността и гъвкавостта на инструментите покачват равнището на успеваемост и понижават риска от затруднения, най-много в области на човешкото тяло, които са мощно инервирани и кръвоснабдени. Така той може с фини, прецизни придвижвания да оперира зони от коремната или други телесни кухини, които не биха могли да се доближат при отворената хирургия.

- Защо определяте роботизираната хирургия като трамплин в развиването на хирургичната техника, така наречен телемедицина или телехирургия? Провеждани ли са към този момент интервенции от разстояние и по какъв начин се случват на процедура?

- Напредъкът в информационните технологии проправи пътя на телемедицината и трансформира даването на здравна помощ от разстояние в целия свят. През 2001 година е извършена първата интернационална телехирургия 
на пациент във Франция, до момента в който опериращият хирург е на 6500 км в Ню Йорк. Телемедицината се уголемява оттатък границите на елементарното „ наличие от разстояние “, като включва телементорство, телепрокторство, телеконферентна връзка и телеконсултиране – на процедура, целия набор от хирургични грижи, които включват образование, обмисляне, предоперативно, оперативно и следоперативно следене. 

- Защо роботасистираната хирургия е изключително подобаваща при пациентки със затлъстяване и рак на ендометриума? 

- Затлъстяването е забележителен проблем на актуалното общество и е потвърдено, че е главен рисков фактор за рак на ендометриума. Смята се, че нарасналият показател на телесната маса генерално е обвързван с по-лоши хирургични резултати, изключително при процедури с нараснала техническа трудност. Затлъстелият пациент съставлява друг набор от провокации за гинекологичния хирург. Въвеждането на роботизираната система спомогна за превъзмогването на техническите ограничавания на класическата лапароскопия и възстановяване на комфорта на пациента по време и след интервенция – за по-кратко оперативно време, скъсен болничен престой и понижен риск от затруднения. 

Da Vinci хирургията увеличи значително броя на минималноинвазивните интервенции при пациентки със затлъстяване освен в онкологичната процедура, само че и при процедури, свързани с миома на матката и разнообразни типове доброкачествени тумори на яйчника.

- Какви са наблюденията ви, в по-ранни или по-късни стадии се диагностицират гинекологичните онкологични болести у нас?

- За страдание, процентът на случаите, диагностицирани в късни стадии, към момента е прекомерно висок. Причините са доста и разнородни, само че неналичието на държавна тактика и незадоволителната здравна култура измежду популацията са измежду водещите фактори Затова няма да се уморим да молим: апелирам, обръщайте се към нас, експертите, за постоянни профилактични прегледи. Напомням, че гинекологията е единствената компетентност, в която може да ограничим съвсем изцяло отворената хирургия, в случай че болестта е диагностицирано в точния момент.

- Този способ дава ли шансове за опазване на детеродните функционалности при дами с рак на шийката на матката?

- За благополучие, има такава опция, когато са изпълнени избрани параметри във връзка с размер, хистологичен вид и етап на болестта. Става дума за така наречен радикална трахелектомия, която може да се извърши и с отворена, и с класическа лапароскопска техника. В България към този момент имаме една интервенция, осъществена с роботизирана система, а аз имах шанса да съм част от екипа, оказал помощ на същата пациентка да роди с Цезарово сечение.

Гинекологичната хирургия е най-облагодетелствана от навлизането на минималноинвазивните подходи и на процедура, е подобаваща за всички доброкачествени и злокачествени болести, а и съвсем няма противопоказания. Но за цялостно заменяне на отворената хирургия са нужни високотехнологични бази и квалифицирани експерти на всички равнища по обслужването на пациентите, като не приказвам единствено за умел хирургичен екип, а най-много за своевременна диагностика и съответно ориентиране на болните.

За мен е триумф, че в клиниката, в която работя, повече от 85% от хирургичните интервенции са с минималноинвазивни достъпи, в това число и роботизирани такива, което потвърдено понижава срастванията и следоперативните болки. Надявам се да има от ден на ден такива места в България.

- Изцяло или единствено отчасти покрива НЗОК роботасистираната хирургия при злокачествените болести?

- Здравната каса напълно реимбурсира „ Da Vinci “ хирургията за всички онкологични гинекологични болести в това число, доброкачествени тумори и случаи при пациенти с наднормено тегло.

- Всеки хирург ли може да работи с Da Vinci? Какво предизвикателство персонално за вас е този тип хирургия?

- Вероятно всеки хирург може да работи, само че единствено квалифицираният го прави добре. Когато започвах пътя си като гинекологичен хирург, си представях себе си като минималноинвазивен хирург. И според от това каква нова процедура усвоявах, си поставях „ идната граница “. Тогава смятах, че роботизираната хирургия е „ последната граница “, до която може да се доближи в нашата област. Но тъкмо тя ми сподели, че „ последна граница “ в хирургията няма. И тук не приказвам единствено за виртуалната среда, в която би трябвало да се работи и непрекъснато да се усъвършенства хирургът, само че и за действителното нахлуване на изкуствения разсъдък в нашата работа. Вярвам, че в бъдеще ще приказваме за партньорство сред хирург и изкуствен интелект.

Милена ВАСИЛЕВА
 

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР