Д нес Българската православна църква чества Св. великомъченица Неделя (Кириакия).Тя

...
Д нес Българската православна църква чества Св. великомъченица Неделя (Кириакия).Тя
Коментари Харесай

Днес е голям празник, ще се изненадате кой има имен ден

Д нес Българската православна черква празнува Св. великомъченица Неделя (Кириакия).

Тя е родена през III век в Мала Азия, най-вероятно в Никомидия, град на брега на мраморно море и столица на източната Римска империя при Диоклециан.

Според легендата нейните благочестиви родители Доротей и Евсевия дълго се молели на Бог за чадо. А Неделя още от дете се посветила на Христа и решила цялостен живот да пази непорочие. Пораснала красива и интелигентна девственица. Много младежи търсели нейното единодушие за брак, само че тя на всички отказвала.



Един от ухажорите бил от знатно семейство и афектиран от нейния отвод, съобщил на управляващите, че цялото семейство на девойката изповядва християнската религия.

По заповед на император Диоклециан, родителите на Неделя били заточени в град Мелитин, където потърпевши страдалчески. Самата тя пък била подложена на жестоки мъчения – били я, нанасяли ѝ рани, горили я с огън. Девойката обаче не се отказала от вярата си. Христос се явил на мъченицата в тъмницата и я излекувал от раните ѝ.

Накрая, откакто Неделя уверено декларирала: „ За мене живот е да умра за Христос”, била наказана да я посекат с меч. Преди изтезанието ѝ разрешили да се помоли. Непосредствено след молитвата обаче тя предала душата си на Бог и умряла без да бъде допряна от меч.



Легендата за Неделя била известна във Второто Българско царство. Смята се, че по времето на царуването на династията Асеневци (1187 – 1280 г.) мощите на светицата са пренесени в престолнината Търново. По-късно Св. Евтимий, Патриарх Търновски, превежда от гръцки нейното житие - „ Похвала на Светата великомъченица Неделя”.

В наши дни националният фетиш към светицата е присъщ най-вече за Странджа, Сакар, Пирин и Родопите, където назовават празника Света Пресвята, Пресвета Неделя, Къса Неделя, Голяма Неделя, Опална Неделя, Стара Неделя.

Вярва се, че Голямата Неделя е майка на всички недели в годината и в този ден, макар, че официално не е неделя, не би трябвало да се подхваща никаква домакинска работа. За празника се месят и раздават пред църквите обредни питки, наречени на светицата.

Неделя е българският превод на гръцкото име Кириакия. Думата произлиза от старобългарския глагол „ дѣлати” - върша, трудя се. Така че „ неделя” значи „ не се трудя” или надлежно ден, в който не се работи.

На 7 юли имен ден честват всички с имената: Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Деляна, Дельо, Делчо.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Въпрос към радио " Ереван ": - Каква компетентност в медицината е дерматология? Отговор на радиото: - Най-добрата компетентност за доктор: болният нито умира, нито оздравява.... Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниДа, няма да бълва милиони електрически автомобили, само че на 33-годишна възраст да станеш притежател на марката Bugatti си е повече от забележително достижение.Това призната процедура ли е? " Получавате тази премия за ярката и надарена работа на Десетата муза ", сподели Алмодовар на ФостърГолемината на зениците издава прочувственото ни положение - дали сме превъзбудени, уплашени или отвратени от нещо. Американско проучване твърди, че по размера на зениците може да се съди и за интелигентносттаВече има 24 досъдебни производства, над 200 преписки и 669 задържаниТеодора Димова, лидер на листата за 24 МИР-София на Политическа партия „ Републиканци за България “, в изявление за обзора на деня на Радио „ Фокус “ „ Това е България “Вече „ шампанское ” – шампанско на съветски, може да се назовава единствено бутилираното в РусияКакво оповестиха от МВнРВ базата след тях са останали към 3,5 милиона движимости - от бутилки вода, до бронирани машиниТой споделя, че неговите " услуги към този момент не са нужни ", защото Бритни " съобщи, че има желание публично да се отдръпна " от сцената " Твърдения, популяризирани от кръга Капитал за монопол на медийния пазар, които се приписват на Пеевски, са погрешни ", сподели водачът на ДПСХората бягат от военни зони към " спокойната и уютна Европа ", а Германия се нуждае от работна ръка, обобщи с подигравка ЛукашенкоМомчетата от групировката U17 са бронзови медалистиАксел Кан беше експерт по хематологични генетични болести„ Завършил съм в топ 10 на моя клас “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР