CVC Capital Partners отправи оферта от 20 млрд. долара за

...
Коментари Харесай

Европейският фонд CVC предлага 20 млрд. долара за Toshiba

CVC Capital Partners насочи оферта от 20 милиарда $ за японската софтуерна и енергийна група Toshiba, оповестяват няколко японските медии и Financial Times. С това европейската капиталова компания се причисли към KKR и други частни фондове, които наддават за компанията, в договорка, която може да се окаже най-голямата в японската корпоративна история. В момента Toshiba e обществена компания, като след договорката тя може да бъде отписана от борсата. Акциите й се покачиха с 18% след информация за офертата.

" Днешното утринно издание на Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) заяви, че CVC Capital Partners, частна капиталова компания, е направила предложение за придобиване на Toshiba. Този отчет не се основава на известие, направено от Toshiba. ", разясниха от компанията посредством прессъобщение качено на уеб страницата. " Toshiba получи в началото предложение през вчерашния ден и ще изиска спомагателни уточнения и ще го прегледа деликатно. Компанията ще разгласява в допълнение информация на по-късен стадий. " споделиха още от японската компания.
На косъм от банкрут
През лятото на 2015 година Хисао Танака, тогавашният изпълнителен шеф на Toshiba, подаде оставка откакто се породиха подозрения, че компанията е фалшифицирала докладите си и е надула облагите си с над 1.2 милиарда $. След като в края на 2015 година подозренията бяха доказани след офицално следствие, акциите на компанията се сринаха с над 60% в границите на няколко седмици. Година по-късно компанията се отхвърли от вложенията си в американската нуклеарна енергетика заради неналичието на средства след над 5 милиарда $ вложения в бранша. Финансовия колапс изправи Toshiba на ръба на банкрут, само че компанията се избави със незабавен заем от Goldman Sachs за над 5 милиарда $.

Нобуаки Куруматани, актуалният изпълнителен шеф, който пое поста през 2018 година се опита да обърне курса на компанията, само че приходите и облагите падат стремглаво от година на година даже преди да удари пандемията. Проблем за Курумани са и непрекъснатите спорове с акционери-активисти. Effissimo, фонд основан в Сингапур и най-големият акционер на Toshiba, прикани компанията да стартира без значение следствие за събитията към миналогодишното акционерско заседание, които включват " невиждано угнетяване на акционерите " съобщи FT в средата на март тази година. На вътрешно гласоподаване Toshiba утвърди следствието, което удостовери за проблемите в ръководството на японската компания.

От Formula 1 до Ръгби

Базираната в Люксенбург капиталова компания CVC е основана през 80-те години на предишния век, когато се отделя от Citibank (днес Citigroup). CVC ръководи Formula 1 от 2006 година, откакто закупува мажоритарен дял от Lehman Brothers, само че напуща спорта през 2017 година и се насочва към ръгбито. Последната инвестиция е от 0.5 милиарда $ в шампионата на " Шестте народи ", най-големият народен шампионат по ръги в Европа, при започване на предишния месец, с което вложенията на CVC в отборния спорт нарастват до към 1 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР