Covid сертификатът е много силен инструмент в борбата с вируса. ...

Covid сертификатът е много силен инструмент в борбата с вируса.

Д-р Петър Марков: Сovid сертификатът дава свободи, не ги отнема

" Covid сертификатът е доста силен инструмент в битката с вируса. Сертификатът дава свободи, той не отнема свободи. Локдаунът е една доста груба мярка за решение на казуса " . Това сподели доктор Петър Марков, епидемиолог, учител в Лондонското учебно заведение по тропическа медицина.

Covid сертификатът дава опция да се вдигнат рестриктивните мерки за хората, които не са рискови за близките , акцентира епидемиологът и акцентира , че съвсем две години след началото на пандемията към този момент се знае доста повече за този ковид - има високоефективна имунизация , има проби , които доста бързо, налично и на ниска цена могат да кажат кой е инфектиран и кой - не:

" Сертификатите и проби ни дават опция просто да класифицираме всеки един човек какъв брой е рискован за близките . Хората към този момент се различават по степента на риск, за останалите " .

Д-р Марков уточни , че хората имат право да стачкуват против зеления сертификат, само че " свободите не ни ги отнема този сертификат, свободите ни ги отнема вирусът " :

" Който не може да види, че в България всеки ден умират по близо 100 индивида - една жилищна кооперация си отива от зараза , която е предотвратима и би трябвало да се вземат ограничения поради това, е откъснат от действителността . Сертификатът дава свободи, той не отнема свободи, тъй като първоначално се налагаше да се затваряме " .

Препоръката на доктор Марков е в България да бъде въведен Covid сертификати на всички места , с цел да може имунизираните хора, които не са рискови за близките , да си възвърнат нормалния живот:

" Това ще помогне да бъде лимитирана инфекцията доста бързо без ограничения , които да засягат всички и по този начин ще бъде избегнат локдаун. ... Пробвайте във Виена да седнете в заведение без Covid сертификат - не може даже на открито да е " .

Епидемиологът беше безапелационен , че носенето на маски от деца в учебно заведение не би трябвало да е казус :

" Проблем е когато децата занасят инфекцията у дома и рискови техни близки умират " .

По думите му, когато ограниченията не се спазват, най-после се стига до затваряне на учебните заведения .

Източник: actualno.com