COVID картината у нас през последното денонощие не е оптимистична

...
COVID картината у нас през последното денонощие не е оптимистична
Коментари Харесай

Два COVID антирекорда за денонощие, много области вече изнемогват


Коронавирус картината у нас през последното денонощие не е оптимистична - страната ни означи два антирекорда. Картината се утежнява във всички области, като за първи път от началото на епидемията има регион, който минава прага от 2000 болни на 100 хиляди души, и това е Благоевград.

В Пловдив пък стопира плановият банкет, с цел да се ограничи разпространяването на болестта.

За последното денонощие пък съвсем всеки четвърти тестван е инфектиран. Новите случаи са близо 10 хиляди. Пациентите в болница не престават да са към 5200. 551 са излекувани, само че за жалост има скок в броя на умрелите.

Тревожно обаче е освен, че инфектираните са рекордно доста, а че се чака да се усилват още.

Заетостта в най-тежките отделения беше избрана като аршин за налагане на ограниченията. Само няколко дни след представянето на проекта за справяне с COVID-19 обаче се наложи той да бъде прецизиран, въпреки че доста области към този момент изнемогват.

Картата към този момент ще бъде преустроена по този начин, че към всеки регион да има една огромна болница, която да може да одобри повече заболели при потребност.

„ В най-малките области, където има единствено 5-6-10 кревати, те могат да бъдат бързо заети, а това ще изкриви картината. Там, където има съвпадане на висока заболеваемост, доста отсъствия, търсене на помощ при персоналните лекари, търсене на медикаменти, това са все индикатори, които ние следим “, заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Остава опцията районните здравни инспекции да постановат ограничения на локално равнище.

Според епидемиолога проф. Стоилова, по-големият проблем в битката с епидемията е, че и към този момент наложените ограничения не се съблюдават.

„ За мен най-големият проблем е неспазване на здравно поведенческите ограничения. Маската би трябвало да бъде с висок клас отбрана, би трябвало да се носят над устата и носа, което не се прави. След това - неспазване на дистанцията. Бих отсякла, че здравният документ не се съблюдава. Въпреки че той е доста уголемен “, съобщи проф. Стоянка Стоилова.

Очакванията й са, че инфектираните ще продължат да порастват, а здравните управляващи чакат пик до към 3 седмици.

Без да е доктор по обучение - при започване на Коронавирус епидемията у нас Свилен Делчев схваща, че лечебните заведения имат потребност от помощ. Затова взема решение да се включи в борбата и да оказва помощ с каквото може - и до през днешния ден.

„ Първите дни бяха, аз не знаех къде се намирам. Никога не съм попадал в такава среда. Целият снабден, нищо не виждам, всичко е запотено, не знаеш защо става въпрос. Пациенти с едни големи очи те гледат изплашени. Не знаеш кой какъв е - лекар, сестра, всички сме идентични “, показа Свилен Делчев, санитар в Аджибадем Сити клиник УМБАЛ „ Младост “.

Казва, че сега кревати в реанимацията има - само че се притеснява, че до десетина дни може да се изпълни. Не доближават и хора.

„ Сума ти сътрудници са заболели. Моят наследник беше с Коронавирус, само че аз трябваше да пристигам на работа. Всеки си има легло. Вкъщи и вие си имате легло. Въпросът е, че няма ръце. Пациентите в реанимация изискват обгрижване. Това са едни пеленачета, само че по 150 кг “, изясни Свилен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР