Covid добавките към пенсиите ще станат несеквестируеми, решиха депутатите, които

...
Covid добавките към пенсиите ще станат несеквестируеми, решиха депутатите, които
Коментари Харесай

Covid добавките към пенсиите стават несеквестируеми

Covid добавките към пенсиите ще станат несеквестируеми, взеха решение депутатите, които одобриха на второ четене изключителният закон, който регламентира разпращанията в страната при неналичието на признат бюджет.

" При мен има сигнали на възрастни хора длъжници, които се оплакват, че не получават Covid добавката от 60 лева, тъй като тя не е несеквестируема като пенсията и отива непосредствено при кредитора ", съобщи пред депутатите омбудсманът Диана Ковачева.

Тя изиска законодателни промени в тази посока, само че това извънредно затрудни така и така обърканото приемане на текстовете в изключителния закон. Стигна се до препирня в залата поради формулирането „ на крайник “ на текстове, с които по принцип депутатите бяха съгласни.

Оказа се, че основна част от измененията в изключителния закон не са импортирани в период и се наложи ръководителят Любомир Каримански (ИТН) да моли сътрудниците си да ги прегледат все пак. Ставаше дума за текстовете за обезщетенията поради казуса с преизчислението на пенсиите, а също и за промени в Закона за енергетиката за регламентирането на компенсации за жителите и бизнеса поради скъпия ток.

Променено бе и заглавието на законопроекта, тъй като се оказа, че е неточно той да удължава действието на закона за бюджета за 2021 година

Текстовете на изключителния закон ще влязат в действие със остаряла дата от 1 януари 2022 година, което по принцип е юридически проблем, и множеството от тях ще работят до 31 март тази година. В същото време ръководещите чакат бъдещият постоянен Бюджет 2022 да бъде признат до края на месец февруари.

На всичкото от горната страна депутатите гласоподаваха единствено импортираните оферти по законопроекта, само че не и окончателната редакция на текстовете, препоръчана от " работна група ".

Т. нар. " работна група " е нерегламентиран нито в правилника на Народното събрание, нито във вътрешните правила на бюджетната комисия орган, който заседава на закрито и постоянно оформя окончателните текстове в законопроектите, след това гласувани от депутатите. В тази връзка Кирил Ананиев от ГЕРБ изясни, че е извънредно време „ работната група “ да се регламентира в разпоредбите, в нея да се канят членове от всички парламентарни групи и да е ясно каква е функционалността ѝ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР