COVID-19 продължава да атакува - заразените за денонощие са най-много

...
COVID-19 продължава да атакува - заразените за денонощие са най-много
Коментари Харесай

В пика на четвъртата COVID вълна: Как учениците ще се върнат в клас?

COVID-19 продължава да нападна - инфектираните за денонощие са най-вече за това лято - 1301 души при близо 30 хиляди теста. Това значи 4,4% позитивни проби. От през днешния ден още 2 области светнаха в жълто - Ловеч и Шумен, и по този начин те стават общо 16 от 28. Общата заболеваемост се покачва до 130 на 100 хиляди население, по отношение на 117 през вчерашния ден.

По-малко от месец преди началото на образователната година, в съвсем две трети от учебните заведения имунизираните педагогичен и непедагогически експерти са под 30%. В детските градини сходна е обстановката при 75% от екипите.

По данни на здравното министерство близо 6000 деца сред 12-17 години са имунизирани с първа доза ваксина, от тях 3400 са получили и втора доза. Оттам пресмятат, че от началото на юли в страната са имунизирани към 40% от шефовете на просветителни институции и към 30% от учителите.

И точно когато всички се връщат в класните стаи през септември, се чака да е пикът на четвъртата вълна у нас, предизвести в " Тази заран " по bTV математикът проф. Николай Витанов.

Здравните управляващи не изключват да се върнем към познатия ни към този момент ротационен принцип на образование. Гледката на празни и тихи класни стаи е сюжетът, който те се пробват да избегнат.

„ Ако се влезе в „ алената “ зона, се минава на ротация, а при още по-висока степен – и цялостно затваряне “, сподели доктор Димитър Петров, зам.-министър на опазването на здравето.

Да резервира здравето на повече хора е задачата и на дванадесетокласничката Ивана Илиева.

„ Като ученичка, която в този момент ще бъде 12 клас, в случай че би трябвало да предпочитам сред образованието у дома и да запазя здравето на околните си, или да отида на учебно заведение и да бъда преносител, сигурно бих избрала първото “, съобщи Ивана Илиева, ръководител на ученическия съвет в 105 СУ.

От 8 юли просветителното ведомство осведоми в учебните заведения и градините за изгодите и рисковете от имунизиране.

„ Специално към нас, личния състав, не сме имали сложени условия, че би трябвало - от страна на родителите “, заяви Мая Зафирова, шеф на 140 СУ Иван Богоров.

Според професор Николай Витанов в края на август новозаразените ще са по 3000 дневно. Пикът ще е през септември. Според него равнищата за ограничения у нас са по-високи, в сравнение с би трябвало да бъдат, и налагането им ще закъснее:

„ Пиковите стойности ще са не повече от 2-3 седмици, време е за дейности, а не както написах през вчерашния ден " Луната спи " и продължава да спи “.

Витанов предвижда, че първите области, които скоро ще влязат в „ алената “ зона са Бургас, Пловдив, Пазарджик и Велико Търново.

По-рано през днешния ден след среща с болнични асоциации заместник-министър Петров разгласи, че леките случаи на COVID-19 ще се лекуват амбулаторно и с безвъзмездни медикаменти.

Целта е да се понижи натискът върху болничната помощ.

Новата амбулаторна процедура евентуално ще бъде призната в понеделник, като тя ще може да се извършва от лекарите в първичната и в профилираната извънболнична помощ, както и от педиатри.

Здравният министър настоя да не се стопират плановите интервенции и изиска стягане на контрола в градския превоз.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР