COVID-19 една зараза и безброй мнения кой е верният подход.

...
COVID-19 една зараза и безброй мнения кой е верният подход.
Коментари Харесай

Голям спор за ваксините по bTV! Мангъров към свой колега: Човек, който се занимава с мишки и плъхове, да не ми говори за лечение на хора

 COVID-19 една болест и безчет отзиви кой е правилният метод. В спор по тематиката за и срещу имунизирането в студиото на предаването " Тази неделя " влязоха докторът по фармакология Аспарух Илиев, анестезиологът доктор Борис Таблов, инфекционистът доцент доктор Атанас Мангъров и ръководителят на пациентски организации " Заедно с теб " Пенка Георгиева.

Когато човек стигне до интензивно поделение, то той към този момент е пасажер. Не е правилно, че преболедувалите имат имунитет от 6 месеца до 1 година.

Доц. Мангъров съобщи, че имунитетът след преболедуване е по-траен, в сравнение с се твърди, и даде образец със случаите на SARS-CoV-1 от 2009 година, където преболедувалите го към момента имат построен имунитет.

Д-р Аспарух Илиев репликира, казвайки, че преболедуването дава отбрана в интервал от 6 месеца до 1 година.

" За всяка здравна операция се изисква осведомено единодушие. Това значи, че човек е осведомен с информацията в листовката. Не се колебая в ефикасността на имунизацията ", сподели още той.

Според доктор Таблов обаче не е редно да бъдат сблъсквани тезите преболедувал - имунизиран, а главната полемика би трябвало да бъде по какъв начин да бъде реализиран групов имунитет.

Мангъров се обърна към Илиев с думите, че няма по какъв начин човек, който се занимава с мишки и плъхове да му приказва за лекуване на хора.

Основните терзания, които изрази доцент Атанас Мангъров са в това, че към момента няма данни какви са рисковете в дълготраен проект от поставените ваксини и че сега се ваксинира с препарати, които към момента се изследват.Тезата му беше подкрпена от Пенка Георгиева, съгласно която сега се получават доста сигнали за нежелани реакции след имунизиране.

Четиримата в студиото обаче се сплотиха по въпроса за слагането на трета доза - Георгиева се базира на мнението на Експертния съвет по ваксинопрофилактика, съгласно което за момента не се предлага слагане на трета игла. Д-р Борис Таблов изясни, че такова е мнението и на Европейската организация по медикаментите.

Д-р Аспарух Илиев прикани за съблюдаване на противоепидемичните ограничения, като обори изказванията на доцент Мангъров, че носенето на маски не забавя вълната и не оказва помощ за оправянето с вируса.

Миналата година вирусът беше нов и по тази причина не се знаеше дали има резултат от маските, в този момент обаче към този момент е потвърдено, че има смисъл, сподели той.

Доц. Атанас Мангъров съобщи, че сега в Инфекциозната болница в София има заети към 30 кревати, като единствено 1 от болните там е имунизиран, което съгласно неговите съперници потвърждава позитивното деяние на ваксинирането
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР