Core Scientific, един от най-големите публично търгувани криптокопачи в САЩ,

...
Core Scientific, един от най-големите публично търгувани криптокопачи в САЩ,
Коментари Харесай

Фалира един от най-големите миньори на биткойн в света

Core Scientific, един от най-големите обществено търгувани криптокопачи в Съединени американски щати, подава документи за банкрут. Само преди няколко дни, на 14 декември, платформата за финансови услуги B. Riley предлoжи на Core Scientific 72 млн. $ финансиране, с цел да избегне несъстоятелност. Предложението бе отказано и през днешния ден компанията подава молба по глава 11 в съда по неплатежоспособност на Южния окръг на Тексас.

Приблизителните отговорности на миньора са сред 1 и 10 милиарда $ съгласно документите, колкото са и приблизителните активи на компанията. Core Scientific има сред 1000 и 5000 кредитора, като най-големият негарантиран иск идва точно от капиталовата банка B. Riley. Криптоминьорите не престават да страдат от ниските цени на валутите и високите разноски за електричество - два фактора, които вършат добива много неблагоприятен.

Core Scientific съставлява към 10% от изчислителната мощ на биткойн мрежата и оперира над 200 000 копачки, разпръснати в няколко офиса в Съединени американски щати. Пазарната капитализация на Core падна до 79 млн. $, което е спад от тези 4.3 милиарда $ през юли 2021 година, когато компанията стана обществена. Акциите са паднали с към 98% през последната година - от над 10 $ до 21 цента.

Според последните обществени отчети на уеб страницата на Core Scientific от октомври, компанията е изкопала 1213 биткойна през месец септември, което прави по 40.4 биткойна дневно. През същия месец от Core са продали 1576 биткойна на междинна цена 20 460 $ за биткойн, което е генерирало общи доходи от почти 32,2 млн. $. От тогава всеки месец компанията продава съвсем всичко изкопано в опит да се задържи над водата, само че наподобява факторите в бранша са мъчно преодолими, а и те са играли и много рисково, като са взели ново съоръжение на лизинг. Идеята, че облагата, която то ще генерира, ще е задоволителна, в случай че се преодолеят краткосрочните рецесии се подхранва от неправилната проекция на цената на биткойн в края на годината и неговата трудност на копаене. В края на третото тримесечие CORZ имаше общ дълг от към 960 млн. $, без да се включват корекциите на счетоводните запаси, които са малко под 200 млн. $, съгласно данни от FT, съобщи Капитал.

Компанията към момента генерира позитивен паричен поток, само че тези пари не са задоволителни за погашение на задълженията, изискуем за съоръжение, което е взето на лизинг, съгласно осведомени лица, интервюирани от Coindesk.

Core Scientific също бяха наранени от банкрута на Celsius, който беше един от най-големите им клиенти, както и този на кредитора BlockFi, на който дължат 54 млн. $. Celsius Mining подаде молба за оповестяване в несъстоятелност по глава 11 през юли, а през септември съди Core Scientific, потвърждавайки, че е нарушила изискванията по общ контракт. От своя страна Core Scientific твърди, че Celsius му дължи 5.2 млн. $ към 30 септември. BlockFi подаде заявление за банкрут по глава 11 в края на ноември, една от многото жертви в криптосектора след фалитa на криптоборсата FTX.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР