© YVES HERMAN Още по темата Какво предлага еврокомисията за

...
© YVES HERMAN Още по темата Какво предлага еврокомисията за
Коментари Харесай

ЕК иска забрана на нелоялни практики при производството и търговията с храни

© YVES HERMAN Още по тематиката
Какво предлага еврокомисията за по-добра отбрана на потребителите
от Дневник,11 апр 2018
Как сполучливо да кандидатствате за работа или стаж в евроинституциите

Актуалните благоприятни условия и спецификите им бяха прегледани на уебинар, проведен от Представителството на Европейската комисия в България и Кариери.bg
2 апр 2018 Европейската комисия желае да се забранят изключително нездравословните нелоялни търговски практики по веригата на предложение на храни. Предложението включва разпореждания за дейно използване, като националните органи ще могат да постановат наказания за установени нарушавания, оповестиха от пресофиса на комисията.

Целта е всички да работят в условия на обективна конкуренция, както и да се обезпечи по-голяма сигурност на дребните и междинните предприятия от хранително-вкусовата индустрия и селското стопанство, които постоянно нямат благоприятни условия за договаряне, нито различен метод да оферират продуктите си на потребителите.

Според комисаря по земеделие и развиване на селските региони Фил Хоган, представен в прессъобщението, " показаното предложение е в отбрана на справедливостта — да бъде чут гласът на тези, които не по своя виновност се оказват жертва на слабата си позиция за договаряне ".

Какво ще бъде неразрешено

Сред неразрешените нелоялни търговски практики Европейската комисия слага:
- забавени заплащания за нетрайни продукти;
- отменяне на поръчки в последния момент;
- едностранни промени по контракти или промени с противоположна сила;
- принуждаване на доставчика да заплаща за похабени артикули.

Други практики ще бъдат възможни единствено в случай че са включени в авансово съглашение сред страните при ясни и недвусмислени условия:
- когато покупател връща на доставчика непродадени хранителни продукти;
- когато покупател принуждава доставчика да заплати такса, с цел да подписа или да не изгуби контракт за доставка на хранителни продукти;
- когато снабдител заплаща за рекламата или за стартирането на пазара на хранителни артикули, продавани от купувача.

Контролът

Съгласно предлагането на Европейска комисия страните би трябвало да дефинират обществен орган, отговарящ за използването на новите правила. При потвърдено нарушаване виновният орган ще бъде способен да постанова пропорционална и възпираща глоба.

Той ще може да стартира следствия по своя лична самодейност или въз основа на подадена тъжба. В тези случаи страните, които подават тъжба, ще могат да изискат дискретност и анонимност, с цел да защитят позицията си по отношение на комерсиалния си сътрудник. Страните могат да вземат и спомагателни ограничения, в случай че сметнат това за належащо.

Предложението на Брюксел е за правене на европейска инструкция и дружно с оценка на
въздействието ще бъде показана на двата съзаконодателя — Европейския парламент и
Съвета. В поддръжка на предлагането
Според неотдавнашно изследване на публичното мнение в Европейски Съюз, оповестено през февруари 2018 година, 88% от интервюираните са на мнение, че е значимо да се ускори ролята на земеделските
стопани във веригата за предложение на храни.
А 96% от интервюираните в публичната консултация от 2017 година за модернизирането на Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз считат, че една от задачите ѝ би трябвало да бъде одобряването на позицията на земеделските стопани във веригата на основаване на стойност, в това число посредством ограничения против нелоялните търговски практики.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР