© Юлия Лазарова Още по темата Когато двигателите за печалба

...
© Юлия Лазарова Още по темата Когато двигателите за печалба
Коментари Харесай

Лихвите по потребителските заеми са се повишили през април

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Когато моторите за облага стопират

Кредитирането се форсира, само че това се случва при ниски лихви и не води до нарастване в главния приход на банките
4 май 2018
Лихвите по заемите за семействата още веднъж спадат през март

Доходността по депозитите се здържа на равнището от предходния месец
29 апр 2018
#1 Виолина Маринова: Очакванията за 2018 година са за връщане на махалото и леко повишение на лихвите

Главният изпълнителен шеф на Банка ДСК пред " Капитал "
20 апр 2018
През първата половина на годината лихвите ще останат близки до сегашните

Кредитите и депозитите ще продължат да порастват, предвижда централната банка в последното издание на " Икономически обзор "
7 мар 2018
Лихвите по ипотечните заеми са спрели да се намаляват през януари

Доходността по левовите депозити се приближи още по-близо до нулата - 0.15%
28 фев 2018 Лихвите по потребителските заеми са се нараснали през април. При жилищните заеми цената леко понижава. Дори и при лихвите по депозитите пониженията към момента не престават, като там към този момент са по-скоро с леки корекции, демонстрират данните на Българска народна банка за предишния месец.

Повишение

През април 2018 година междинната за пазара ефикасна годишна рента по потребителски заеми в левове се е нараснала с 0.81 процентни пункта по отношение на март до 8.61%. През декември предходната година също имаше такова еднократно покачване при лихвите по заемите за ползване, като в идващите месеци още веднъж се върна към присъщото за последните години придвижване – намаляване.

Такива корекции се следиха от началото на годината и при жилищните заеми - през януари се задържаха на равнището от декември 2017 година, през февруари даже се покачиха, само че през март още веднъж регистрираха спад. През април също демонстрират понижение – при тези в левове то е с 0.05 пр.п. до 3.51%, а при тези в евро с 0.05 пр.п. до 3.81%.

Прогнозите са за повишаване на лихвите, само че най-рано в края на тази година, началото на идната, като уточнението е, че това няма да се случва внезапно и внезапно, а постепенно и последователно. Все отново банкери показват, че оттук насетне понижения на лихвите по заеми ще са все по-малко осезаеми, епизодични и в интервали на акции. Предстоят летните акции с промоционални лихви по потребителски заеми за почивки, поправки и други, вследствие на които евентуално още веднъж данните ще отчетат намаления.

Нагоре, надолу

При лихвите по корпоративните заеми се следи нормалното разнопосочно придвижване – месечни корекции и в двете направления съгласно размерите и броя покупко-продажби на пазара. През април тези в левове са се повишили с 0.25 пр.п. до 4.16%, а тези в евро са намалели с 0.89 пр.п. до 2.94%.

При депозитите данните не престават да регистрират намаляване, като през април са напълно леки – с 0.01 прочие За нови депозити в левове - до 0.12%, а при спестяванията в евро остават непроменени по отношение на предходния месец – 0.13%.

В последното си издание " Икономически обзор " Българска народна банка предвижда, че и през първата половина на годината лихвите по новодоговорените заеми ще останат ниски, като упованията на централната банка са да се запазят покрай сегашните си равнища. Такава е прогнозата й и за лихвите по депозитите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР