© Юлия Лазарова Несигурност, заради която повечето търговци и доставчици

...
© Юлия Лазарова Несигурност, заради която повечето търговци и доставчици
Коментари Харесай

Биоземеделците: В условия на криза субсидиите трябва да бъдат изплатени по-рано

© Юлия Лазарова Несигурност, поради която множеството търговци и снабдители на семена, торове и препарати изискват 100% предплатено заплащане на всички доставки. Затруднен и доста по-скъп превоз. По-рестриктивни при отпущането на заеми против дотации банкови институции. Така Българската асоциация " Биопродукти " разказва актуалната обстановка в писмо до министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Плащания - в този момент, документи - единствено онлайн

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От асоциацията упорстват страната да редуцира периодите за превеждане на средствата по зелените заплащания за 2019 година, защото забавянето им до май или юни ще е пагубно за биопроизводителите.

Биопроизводителите приветстват опитите на администрацията за онлайн подаване на документи за регистрация, на заявки за подкрепяне и всевъзможни административни услуги, само че оферират тези дейности да се доразвият и да се премине към напълно безхартийна връзка.

" Регистърът за биопроизводителите сподели, че могат да се намерят задоволително надеждни механизми за идентификация на земеделските стопани. Подаването на заявки и анкетни карти за пререгистрация на земеделските производители по Наредба 3 (които така и така попълняме в електронен вид) може да стане напълно онлайн в множеството случаи, без да обикаляме ветеринарни лекари, да изпращаме документи по другите общински и регионални служби ", се показва в писмото до земеделския министър.

Според асоциацията рецесията с ковид може да даде подтик за електронизацията на електронните услуги. В идващите дни предстоят регистрации на розопроизводители и подаване на заявки по разнообразни стратегии, ограничения и схеми, напомнят биопроизводителите и упорстват да бъдат открити способи за онлайн връзка с администрацията - да вземем за пример посредством изпращане на сканирани документи вместо носене на заверени копия. " Още повече че се чакат съществени компликации и тапи при влизането в регионалните градове, където главно са съсредоточени службите за подаване на документи ", показват в писмото си биопроизводителите.

Да има правила за работа

От браншовата асоциация упорстват също да бъдат направени взаимно с министерството указания и правила за работа в земеделието по време на изключителното състояние, които да са ясни и разбираеми и за фермерите, и за наетите в селското стопанство. " Смятаме, че работата на полето е допустимо минимум рискова по повод заразяването с ковид. Голямата заплаха е агротехническите мероприятия да не бъдат извършени и реколтата да не бъде прибрана, тъй като тогава от здравна рецесия ще преминем последователно към продоволствена рецесия ", настояват биофермерите.

" Ситуацията е невиждана и сме изправени пред голямо предизвикателство. Осъзнаваме голямата си отговорност, само че не по-малко значимо е да осъзнаем огромната роля, която ще играе българското земеделие в оправянето с рецесията и обезпечаването на прехраната на популацията. Всичко, което се случва, е непознато за нас и никой не може да планува нито продължителността му, нито последствията. Ето за какво по този начин, както сега здравната общественост, шивашката и фармацевтичната индустрия поемат предизвикването и се включват интензивно в облекчаване на главните неналичия и потребностите на хората в България, е належащо земеделската общественост да поеме своите отговорности и да се обезпечи прехраната на българите, без да подвластен от импорт и транспортни коридори ", обобщава управлението на асоциацията.

" Засега нямаме отговор на писмото от министерството. Ще продължим да упорстваме, тъй като считаме, че това, което предлагаме, е много рационално и не виждам причина да не се случи. Но дано да дадем време на министерството да реагира съответно ", разяснява за " Капитал " Красимир Николов, механически секретар на асоциация " Биопродукти ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР