© Юлия Лазарова Ден след като правителството все пак прие

...
© Юлия Лазарова Ден след като правителството все пак прие
Коментари Харесай

Вечерни новини: МВФ очаква 4% спад на БВП в България, Фондът на фондовете ще дава гаранции за фирмени заеми

© Юлия Лазарова Ден откакто държавното управление въпреки всичко одобри антипазарната мярка да задължи веригите да оферират българска продукция на локални производители, огромните търговци (Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, " Аванти " и " Фантастико " ) реагираха с остро мнение, в което упрекват земеделския министър Десислава Танева в лобизъм, отбрана на олигарх и условия за корупция. Според тях признатото разпореждане опонира на българското и европейското законодателство и е неработещо на процедура.

Иначе вторникът бе относително спокоен ден в България, като пристрастености в публичния живот будеше главно водачът на " Атака " и общински консултант Волен Сидеров с следващите си провокативни изявления и показни дейности, довели до нова порция конфликти с органите на реда.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики А светът е на прага да регистрира 2 млн. регистрирани инфектирани с ковид, като над четвърт от тях са в Съединени американски щати. Жертвите надвишават 120 хиляди души. На този декор някои страни към този момент разхлабват или имат планове да провиснал скоро част от строгите ограничавания, само че други избират да са по-предпазливи и да изчакат още.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Фондът на фондовете ще даде 170 млн. лева гаранции за корпоративни заеми

Фондът на фондовете ще даде гаранции от 170 млн. лева, които ще разрешат на комерсиалните банки да отпускат заеми на компании при облекчени условия , като съществена мярка в поддръжка на бизнеса поради рецесията с ковид. Очакванията са, че това ще ангажира запас до 850 млн. лева, който ще подкрепи компаниите с оборотни средства. Парите, които като генезис са еврофондове , би трябвало да станат налични за бизнеса до две-три седмици , откакто приключат договарянията с банките.

МВФ чака 4% спад на Брутният вътрешен продукт в България през тази година и бързо възобновяване през 2021 година

Българската стопанска система да се свие с 4% през тази година, а следващата година да нарасне с 6%. Това чака Международният валутен фонд в последната си макроикономическа прогноза, която взима поради отрицателните резултати от пандемията от ковид. Сметките на фонда демонстрират, че развитите стопански системи в Европейски Съюз ще се свият със приблизително 7.3% тази година , а възобновяване следващата година ще е с растеж на Брутният вътрешен продукт от 4.7%. МВФ залага на нарастване на безработицата в страната от записаните 4.2% през 2019 година до 8% през тази година. Това обаче ще е краткосрочно, като след година равнището още веднъж се намалява - до 4.5% от работната мощ в България. Прогнозата на МВФ за България е в унисон с изчисленията на други институции като Световната банка и Министерството на финансите, които също чакат спад на Брутният вътрешен продукт сред 3 и 4%.

Президентът изиска страната да не бави разрешителните за експорт на " Емко "

От седмици оръжейният производител " Емко " сигнализира, че комисията към министъра на стопанската система не позволява огромен експорт по договорка , а отговор от властта няма. Днес президентът Румен Радев посети завода в Трявна и подкани страната да работи. Около предприятието на Емилиян Гебрев, изключително след влизането му в " Дунарит ", от години има апетити, които се свързват с Делян Пеевски .

ОЩЕ ОТ КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

Броят на доказаните случаи на ковид в страната към 17 ч. към този момент е 713 при 685 в понеделник по същото време. За последното денонощие той се е нараснал с 28, или с 4.09%. Жертвите на вируса са 35, а излекуваните - 81.

България няма опция да направи всеобщо тестване в страната, само че се обмислят няколко " срезови " изследвания, сходни на това в Банско, и на други места като Бургас, Стара Загора, София. Целта е да има представителна извадка по пол, възраст и специалност какво е разпространяването на вируса, съобщи на постоянната утринна конференция на щаба ген. Мутафчийски.

В Банско към този момент са тествани 334 души , като 28 са дали позитивни проби, или това са общо 8.4% от изследваните. От тях с дейна зараза са единствено трима, с изкарана зараза са 17, а с антитела и за двете са 8 души.

Към момента 4.9% е смъртността от вируса в България по данни на щаба. За съпоставяне - по света тя варира от едвам 0.5% в Южна Корея до близо 12% в Италия.

Подготвя се възобновяване на имунизацията на децата и на женските съвещания след Великден и последователното отваряне на лечебните заведения за планови съвещания и лекувания при съблюдаване на строги ограничения за сигурност , оповестиха още от щаба.

Срещу водача на " Атака " Волен Сидеров са повдигнати две обвинявания и му е наложена гаранция от 50 хиляди лева поради апела му по партийната тв " Алфа " към хората да отидат всеобщо на черква на Великден без маски, с цел да потвърдят, " че Бог е над Мутафчийски ". Сидеров е бил наложително доведен в полицията като обвинен по правосъдно произвеждане, откакто първо отишъл самичък в Столична дирекция на вътрешните работи, само че отказал да показа документ за идентичност и демонстративно напуснал. Междувременно прокуратурата е образувала второ произвеждане против него за опасност към прокурор и служител на реда, откакто през вчерашния ден той декларирал по партийния канал: " Правете си сметката, тези, които, в този момент се готвите да ми повдигнете обвиняване, какъв брой време ще живеете! "

И Пожарна охрана СВЕТА

След като Испания през вчерашния ден позволи възобновяването на работата на строителни площадки и заводи, през днешния ден в Италия и Австрия някои ограничения ще отпаднат в стеснен мащаб.

Хиляди дребни магазини с повърхност до 400 м , както и магазини със артикули за дома и градинарството ще отворят през днешния ден още веднъж в Австрия . Като последваща стъпка от 1 май ще възобновят работа комерсиалните центрове, по-големите магазини и фризьорските салони.

[Reuters]
В Италия през днешния ден някои магазини и производства отварят още веднъж след пет седмици възбрана - измежду тях са будки за вестници, книжарници, магазини за писалищен материали, магазини за бебешки артикули и други Производството на компютри, на хартия също може да се рестартират. Но разхлабването на ограниченията зависи от района, а строгите хигиенични правила остават в действие. Ломбардия да вземем за пример към момента държи магазините затворени.

Полша също ще стартира постепенно да облекчава рестриктивните мерки върху стопанската система си от 19 април, заяви през днешния ден здравният министър Лукаш Шумовски, представен от Reuters. Говорител на държавното управление сподели, че евентуално ще бъдат анулирани първо рестриктивните мерки, наложени на магазините. Шумовски предизвести, че епидемията ще продължи още най-малко една година.

В Съединени американски щати някои щати оповестиха, че се сплотяват на районен принцип, с цел да разхлабят с общи старания някои ограничавания, наложени против ковид. На Източното крайбрежие съдействие оповестиха Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът, Пенсилвания, Делауер, Роуд айлънд и Масачузетс. На Запад по взаимни проекти ще работят Калифорния, Вашингтон и Орегон. Губернаторите желаят да споделят информация и запаси, с цел да може да се сътвори проект за възобновяване на бизнеса. Общият метод на губернаторите ядоса президента Тръмп, който даде невиждан по степента си на скандалност брифинг (виж по-долу) и настоя, че той държи " тоталната власт " и той взема решение за отварянето на бизнеса, което желае да се случи на 1 май. Справянето с бедствия като пандемията обаче е отговорност на локалните управляващи.

Други страни напълно не бързат с разхлабването на ограниченията. Англия ще остане под карантина минимум до 7 май, твърди английският в. Times, съгласно който министърът на външните работи Доминик Рааб, заместващ краткотрайно Борис Джонсън, ще заяви новината в четвъртък.

[Reuters]
Френският президент удължи режима на прецизна самоизолация в страната до 11 май. Еманюел Макрон съобщи в послание до нацията нощес, че до тогава Франция ще е в положение да тества всеки със признаци и ще стартира поетапното отваряне на учебни заведения и детски градини.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис се разгласи против всякакво разпределяне на ограниченията, макар че случаите в страната понижават, и сподели, че връщането към естествения живот ще стане на стадии и единствено когато това е подкрепено от научните данни. Мицотакис разгласи изключителна финансова помощ от 400 евро за 155 хиляди дълготрайно безработни.

Австралия и Нова Зеландия също към този момент не бързат да отслабват рестриктивните мерки, н аложени за битка с COVID-19, макар че и в двете страни има ясно изразен спад в броя на новите случаи на заразяване.

Премиерът на Индия Нарендра Моди продължи карантината в страната до 3 май , само че позволи, че рестриктивните мерки в някои елементи на страната може да бъдат смекчени след седмица, в случай че се окажат непостижими за бедните. Темповете на разпространяване на COVID-19 в Индия не спадат.

В Русия има следващо рекордно нарастване на инфекциите - с съвсем 2800 повече през последното денонощие. Общата численост надвишава 21 хиляди, а 170 души са умряли.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Френското държавно управление чака спад на брутния вътрешен артикул (БВП) с 8% през 2020 година , съобщи министърът на стопанската система Брюно льо Мер, откакто ограниченията поради ковид бяха удължени до 11 май. Бюджетният недостиг ще доближи рекордните за интервала след Втората международна война 9% от Брутният вътрешен продукт .

Спирането на американската стопанска система и разноските поради епидемията от ковид ще усилят близо 4 пъти бюджетния недостиг на Съединени американски щати. Размерът му може да доближи тази година 3.8 трлн. $, което е 18.7% от брутния вътрешен артикул , предвиждат от мозъчния концерн Комитет за виновен федерален бюджет. Според организацията следващата година дефицитът ще е 2.1 трлн. $. Прогнозите се базират на хипотезата за устойчиво възобновяване на стопанската система през 2021 година и връщане до 2025 година на икономическата наклонност, преобладаваща преди епидемията.

[Reuters]
Лондонското летище " Хийтроу " , което е най-натоварено в Европа, предвижда, че броят на обслужените пасажери ще спадне с над 90% през април поради рестриктивните мерки за пътешестване, наложени поради пандемията. Останалите 10%, или към 680 хиляди души , ще бъдат или британци, завръщащи се в страната след блокиране в чужбина, или чужденци, изпращани назад в родината им, както и медицински експерти, пътуващи в помощ на превъзмогването на рецесията.

Turkish Airlines удължава до 20 май анулацията на интернационалните полети. Първоначалното решение беше до 1 май. Вътрешните полети на националния турски транспортьор ще останат прекъснати до 20 април.

КАКВО СЛЕДИМ

Европейска комисия ще показа рекомендации за излизане от карантината

Европейската комисия заяви, че ще показа в сряда рекомендации по какъв начин страните от Европейски Съюз да пристъпят към анулация на наложената карантина поради епидемията от ковид, когато преценяват, че това е допустимо. Целта не е да се дефинира по кое време, а по какъв начин да бъдат облекчени наложените ограничения, разясни представител на комисията. Днес описът с рекомендациите ще бъде даден на страните за предварителна оценка.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ, СЛУШАНЕ И ГЛЕДАНЕ

[Reuters]
Англоезичната преса през днешния ден се сплотява към изказванието, че измежду всички нелепи и скандални конференции на Доналд Тръмп снощната е недостижима. Вбесен, че губернатори иззеха самодейността за разхлабване на ограниченията против ковид от централната власт, той влезе в изострен конфликт с медиите, отхвърли да има каквато и да е виновност за забавянето на ограниченията против болестта и съобщи, че " когато някой е президент на Съединени американски щати, той има цялостна власт ". Видеооткъси от " самосъжалителния ентусиазъм на 73-годишен хлапак, който ръководи най-мощната страна в света ", както го разказва Guardian, може да видите тук.

Коронавирусът удари изключително мощно круизната промишленост , откакто няколко големи плаващи комплекса се трансфораха в инкубатори на епидемията. Дали в миналото още веднъж ще плаваме на круизи пробва да отговори в собствен разбор BBC.

Пандемията не е естествено злополучие. Коронавирусът не е и просто рецесия на публичното здраве. Това съгласно New Yorker е екологична рецесия и медията изяснява аргументите за нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР