© Юлия Лазарова Да отстраниш Джи Пи груп от търг

...
© Юлия Лазарова Да отстраниш Джи Пи груп от търг
Коментари Харесай

Как един път от 13 км. поскъпна с 50 млн. лв

© Юлия Лазарова Да отстраниш " Джи Пи груп " от търг се оказва скъпо упражнение. Допреди две седмици изглеждаше, че компанията е любимец да построи част от пътя Ботевград-Мездра. " Джи Пи груп " беше предложила най-ниска цена от всички участници - 174.4 млн. лева при пределна цена от 178 млн. лева Именно цената беше критерият с най-голяма тежест при оценката на офертата - 60%.

С решение от 6 юни 2019г. обаче Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) изненадващо избра различен реализатор - " Обединение " МБ Лот 2 - 2019 ", който предлага да построи правата, дълга 13 км., за цели 44 млн.лв. над плануваното - офертата на обединяването е 222.4 млн.лв. Така разликата сред двете предложения е съвсем 50 млн. лева, което е съвсем една трета от прогнозната стойност на цялата поръчка.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Основанието за по-високото класиране на скъпата оферта е по-доброто техническо предложение. АПИ пък в профил авансово останалите четирима претенденти, измежду които ГБС и " Трейс груп холд ". Така пътят към Мездра ще излезе златен на държавната организация.

Победителят се състои от фирмите " Европейски пътища " (със остаряло име " Пътища Пловдив ", обвързвано с бившето " Агромах ", в този момент " Грома Холд " ), " Водно строителство - Благоевград " (пак от орбитата на " Грома Холд ", познати до предходната година като " Агромах " ) и словашката " Вахостав - Семеен кодекс " а.с.

Разликата в единичните цени - най-малко 400%

Разликата в ценовите предложения е необяснимо странна.

На уеб страницата на АПИ са оповестени единичните цени, които са оферирали спечелилите, " Джи Пи " и ГБС.
Само на първата страница на офертите могат да се видят скандално огромни разлики в дейностите (виж таблицата) от най-малко четири пъти.

" Капитал " се обърна към строител на пътища за къс коментар за тези огромни разлики. Той изясни, че няма логичност в тях. За знаците да вземем за пример счита, че реалистичната цена е към 25 лева, а тази на спечелилия е прекомерно висока. Същото се отнася за активността по премахване на 10 см. хумусен слой - най-близо до междинните е тази на " Джи Пи " за към 11-12 лева

Стойността на проектирането също е друга, като обаче офертата на " Европейски пътища " е за 2.5 млн.лв., а на " Джи Пи " четири пъти повече - за 10 млн.лв. Най-шокиращата разлика обаче е в строителството: 53 млн.лв., като спечелилият е предложил цели 209 млн.лв.

По-късно заплащане

Още по-странен е изборът на високата оферта, в случай че се има поради новия метод на заплащане, който АПИ планува. При него цялата стойност на контракта ще се разплати, откакто бъде подписан Акт 16 за довеждане докрай на обекта и има издадено позволение за прилагане на новопостроения пътен сектор. Това значи, че каквито и да е скрити дефекти на по-евтините предложения би трябвало да бъдат видени и поправени преди заплащането на свършената работа.

Според източника на " Капитал " оскъпяването, до момента в който стане време да се изплати поръчката след няколко години, може да е към 10%. Но даже такова оскъпяване да е планувано, не излиза наяве по какъв начин се образува толкоз огромна разлика сред двете класирани ценови предложения. Финансирането е от държавния бюджет.

Завръщането на благоевградските строители

Фирмите от обкръжението на " Грома Холд " завоюваха търгове за над 200 млн.лв., само че триумфът им секна през 2016г. Серия от събития маркираха падението на компанията. Едно от тях беше август 2016г., когато локален новинарски уебсайт разгласява клип, на който се вижда, че Методи Бачев (който официално не взе участие в ръководството на " Агромах ", само че се счита за неофициален съсобственик на дружеството) насочва циничен коментар, обвързван с кмета на Симитли и премиера Бойко Борисов, по време на събор в село Черниче.

В следствие тогавашното " Агромах " беше отстранявано от всеки един търг на АПИ, тъй като не им беше зачетен опитът като строители на правата до Сандански от автомагистрала " Струма ", когато се включиха да заместят гръцката " Актор ", защото построяването се забави фрапантно.

През есента на 2018г. " Агромах " се преименува на " Грома Холд ", а " Пътища Пловдив " стана " Европейски пътища ".

Настоящата поръчка за правата Ботевград - Мездра може да е знак, че фирмите, свързани с " Грома Холд " се връщат на хоризонта. В последно време в строителния отрасъл се приказва импровизирано, че има промяна на собствеността във компанията, само че публично в регистрите няма такава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР