© В© Vincent Kessler / Reuters Още по темата Те

...
© В© Vincent Kessler / Reuters Още по темата Те
Коментари Харесай

Акциите на Danone поскъпнаха след спекулации за придобиване

© В© Vincent Kessler / Reuters Още по тематиката
Те ще влагат в биотехнологичната компания Origin Materials
6 мар 2017 18 окт 2016

Акциите на френската хранителна група Danone се подвигнаха с над 3% при започване на седмицата, откакто вестник New York Post заяви през уикенда, че компанията може да бъде цел на придобиване, написа Reuters. След растежа на книжата компанията се прави оценка на над 44 милиарда евро. Според информацията на New York Post анализатори на пазара към този момент считат, че Danone може да бъде купена. Основният източник на изданието разяснява, че " Danone може да бъде купена от Kraft или Coca-Cola ", с което френското държавно управление няма да има проблеми. Говорител на Danone, най-големият производител на кисело мляко в света, отхвърли да разяснява информацията.

Двете страни на монетата

Докато някои от анализаторите на пазара виждат ясна опция за закупуването на френския колос, други остават скептични. Такъв е казусът с Маркем Мокрад, фондов управител в Roche Brune Asset Management. Тя разяснява, че до момента в който Kraft и Coca-Cola фактически могат да купят Danone, това надали ще се случи. " Тези две компании имат финансовия запас да наддават за Danone, само че за момента сме на фаза ранни клюки. Трябва да изчакаме за повече елементи ", разяснява Мокдад, чиято компания е и акционер в Danone.

Беноа Бройсия, фондов управител в парижката Keren Finance, разяснява, че Danone е постоянно измежду " нормалните обвинени " на борсата, когато стане дума за консолидация. Keren Finance също е измежду акционерите в Danone. Бройсия добави, че в информацията на New York Post има прекомерно малко елементи и пазарът реагира прекомерно преждевременно.

Голямата картина

По-рано през годината Kraft Heinz се отхвърли от закупуването на Unilever. Сделката щеше да бъде за 143 милиарда $, само че от Unilever не пожелаха тя да се случи, макар че се чуваха мощни гласове към консолидацията на двата супербранда, в това число и от страна на Уорън Бъфет, който държи дял в Kraft Heinz. Слуховете са, че откакто Kraft Heinz не съумя да стигне до договорка с Unilever, компанията ще насочи ресурсите си в друга посока. Това може да се окаже Danone, която през тази година завърши договорката по придобиването на американския производител на органични храни WhiteWave.

Друга спънка пред възможна договорка би била френското държавно управление, което обичайно не желае огромните френски компании да бъдат придобивани от задгранични компании. За последно държавното управление се намеси през 2005 година, когато Danone беше застрашена от усвояване от страна на Pepsi, само че до договорка по този начин и не се стигна.

Франция е пословична с протекциите си върху огромни предприятия, като преди по-малко от месец държавното управление на новия президент Макрон избра да национализира краткотрайно една от основните си корабостроителници, в сравнение с тя да бъде купено от италианска компания. Анализатори разясняват, че в случай че се стигне до действителна оферта за Danone, договарянията ще бъдат на процедура тристранни, включвайки и държавното управление.

Френската компания имаше индустриален бизнес и в България, само че през 2014 година Danone трансферира индустриалните си мощности на американската компания Schreiber Foods. След договорката " Шрайбер фуудс България " създава за " Данон " с марките на Danone, а " Данон Сердика " се ориентира единствено към маркетингова и комерсиална активност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР