© Велко Ангелов Въпреки възраженията на професионалната общност и неправителствения

...
© Велко Ангелов Въпреки възраженията на професионалната общност и неправителствения
Коментари Харесай

Новите кариерни и финансови бонуси за Висшия съдебен съвет влязоха в закона

© Велко Ангелов Въпреки възраженията на професионалната общественост и неправителствения бранш Народното събрание дефинитивно одобри новите кариерни бонуси за членовете на Висшия правосъден (ВСС) съвет, както и финансови бонуси за членовете на Висш съдебен съвет и на Инспектората към него. В четвъртък сутринта парламентарното болшинство небрежно и без спор одобри следващите обемни промени в Закона за правосъдната власт. А спор нямаше, тъй като от залата отсъстваха съвсем половината от народните представители.

Кадрови
бонуси без спор

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Занапред след края на мандата им във Висш съдебен съвет членовете му ще могат да желаят напряко да бъдат назначени на служба с една степен по-висока от тази, която са заемали преди избирането им във Висш съдебен съвет, без да се явяват на конкурс. Това значи, че в случай че членът на Висш съдебен съвет е бил преди избирането му арбитър в Софийския градски съд, или Софийската градска прокуратура, ще може да желае възобновяване напряко в апелативния съд или прокуратура, а в случай че е бил магистрат от апелативно равнище ще може да претендира за назначение на висшо равнище. Дали да се възползват от тази алтернатива или да желаят да бъдат възобновени на длъжността, която са заемали преди избора или пък на друга равна по степен служба – това " правоимащите " членове на Висш съдебен съвет ще преценят сами, като идващият съвет няма да има опция да им откаже поисканото предопределение.

Предложението за тези нови екстри на членовете на Висш съдебен съвет не фигурираше в първичния законопроект, импортиран от Министeрския съвет и надлежно - не беше подложено на публично разискване. То беше направено при започване на октомври преди второто четене на закона от петима членове на правната комисия от ръководещите отпред с председателката на комисията Анна Александрова, което мнозина окачествиха като тласък за идния тогава избор на основен прокурор. Другите съвносители на това предложение са Красимир Ципов и Иглика Събева от ГЕРБ и Христиан Митев и актуалният екоминистър Емил Димитров - Ревизоро от " Обединени патриоти ". Аргументът на вносителите беше беше, че ръководещите веча са дали своят вот подобен кариерен
бонус на членовете на Испектората към Висш съдебен съвет и би трябвало да се изравни статутът на членовете на двете кадрови звена.

Срещу предлагането реагира доста остро професионалната общественост с главния мотив, че с него на процедура се заобикаля конкурсното начало при заемането на дължностите в правосъдната система, което е значим детайл в кариерната политика и една от гаранциите за самостоятелност на магистратите. Освен това – тази екстра се предлага в интерес на хора, които явно се употребяват с политически подкрепи и от тях се чака и за в бъдеще да вземат подсказани от конюнктурата решения.

" Опасно, цинично и развращаващо " е членовете на Висш съдебен съвет и ИВСС да имат друг режим на кариерно израстване от всички останали, написа в мнение Съюзът на съдиите в България (ССБ) в края на октомври. На процедура това основава изцяло действителна опция в границите на два до три нови състава на Висш съдебен съвет, т.е. за интервал от 10 до 15 години всички места във Ввърховния касационен съд и Върховния администартивен съд да бъдат заети без конкурс от някогашни членове на Висш съдебен съвет и ИВСС, са споделя още там.

Остро се опълчиха на тези
бонуси и представителите на Върховен касационен съд и на някои от членовете на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет при разискването на законопроекта на второ четене в правната комисия предходната седмица. Реакцията на председателката на комисията и вносителка на измененията Анна Александрова бе да реагира жестоко и заплашително против съперниците. А Хамид Хамид (ДПС) извади напълно нов претекст в поддръжка на концепцията – съгласно него било допустимо един член на Висш съдебен съвет да се опасява да се върне на предходното си място поради решенията, които е вземал като кадровик, и по тази причина би трябвало да му се даде и нова опция. Не става обаче ясно за какво кадровикът ще се срами от решенията си единствено в предходната си работа, а не и в новата, откакто става въпрос за звена в една и съща система и решенията са годни на всички места.

Финансови
бонуси

Освен това членовете на Висш съдебен съвет и на Инспектората към Висш съдебен съвет получават и финансов
бонус. Друга смяна на закона ги приравнява на настоящите магистрати с над 10 години стаж в правото им при освобождение от служба да получат парично обезщетение в размер на толкоз брутни месечни работни заплати, колкото прослужени години имат като членове на Висш съдебен съвет, надлежно на Инспектората.

При следващо освобождение от служба както всеки магистрат, по този начин и членът на Висш съдебен съвет или на Инспектората има право на получава обезщетение в размер на разликата сред размера на към този момент получено обезщетение и това, което е несъмнено към датата на последващото освобождение.

Тази смяна също не фигурираше в първичния законопроект. Тя влезе в плана по същия метод - с предложение преди второто четене, направено от Емил Димитров - Ревизоро и Хамид Хамид, без смислени претекстове какво го постанова. Членовете на Висш съдебен съвет получават високи заплати, спомагателни хонорари и други
бонуси, които през предходния мандат бяха изчислявани на брутно над 5000 лева, даже без парите за участия в комисии. Освен това, те употребяват и доста други привилегии като служебни коли, ведомствени жилища и други

В закона бе записано и нова в детайли уредена процедура за казуса с краткотрайното премахване от служба на магистрати, против които има повдигната обвиняване. Това ще става по преценка на съответната гилдия на Висш съдебен съвет по стимулирано искане на основния прокурор, подкрепено с задоволително данни. Засегнатият магистрат има право да се отбрани - документално или устно пред колегията, която е длъжна преди този момент да му връчи дубликат от настояването най-малко 7 дни преди съвещанието, на което ще бъде прегледано това.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР