© Велко Ангелов Сайтът Медиапул стана поредната медия, заклеймена от

...
© Велко Ангелов Сайтът Медиапул стана поредната медия, заклеймена от
Коментари Харесай

Прокуратурата нападна и "Медиапул" - с обвинения във "вандалски акт"

© Велко Ангелов Сайтът " Медиапул " стана следващата медия, жигосана от прокуратурата в поднасяне на " манипулативна информация за делата на държавното обвиняване ". В публично известие на спецпрокуратурата от сряда медията е упрекната във " вандалски акт " и опозоряване паметта на умрял магистрат – следовател, единствено тъй като си е разрешила да направи съпоставяне за спорната процедура на обвиняването във връзка на обругаването посредством некролози.

На 19 август Mediapool разгласява публикация под заглавие " Прокуратурата към този момент хвърля в ареста за драскане върху некролог ". Публикацията се базира на прессъобщение на прокуратурата за разпореден тридневен арест за 49-годишния М. Стефанов, който е бил заловен да драска обидни и нецензурни думи върху некролога на умрял магистрат във фоайето на профилираната прокуратура, а по-късно се опитал да скъса некролога, само че бил спрян от правосъдната защита. Прокурор е определил действието като безчинство с висока социална заплаха и е изискал непрекъснато задържане под стража. В обявата се напомня, че Стефанов към този момент е бил осъждан за безчинство, а драскането върху некролога е осъществено в изпитателния период по негово предишно наказание.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Проблемът на спецпрокуратурата обаче не е в метода, по който е поднесена случката. В публикацията на " Медиапул " в действителност няма нищо нито за починалия следовател (не се загатва даже и името му), нито за съответната подготовка на оскверняването на некролога му като безчинство.

Проблемът на прокуратурата е в коментара на медията, че при други случаи – на разлепени некролози за живи хора, заемащи значими публични позиции и ангажирани с чувствителни проблеми - прокуратурата е отказвала изобщо да стартира следствие или пък въобще не си дава труд да организира съответно следствие.

" Преди шест години регионът към постройката на Висшия правосъден съвет (ВСС) осъмна с разлепени приживе некролози на Камен Ситнилски, някогашен заместник-главен прокурор. Към оня миг той беше член на Висш съдебен съвет, в съпротива на основния прокурор Сотир Цацаров ", се споделя в обявата на " Медиапул ". Тогава прокуратурата отхвърли даже да образува наказателно дело за некролозите на Ситнилски с аргумента, че това не е публично рисково действие, а единствено форма на цивилен митинг, въпреки и неприемлива. Скоро по-късно Камен Ситнилски бе отхвърлен от Висш съдебен съвет с нелегално решение на болшинството в съвета, завършено към Сотир Цацаров.

" През ноември 2018 година вxoдовете пpeд дoмa и ĸaнтopaтa нa извecтния cтoличeн aдвoĸaт Иpeн Caвoвa ocъмнaха, oблeпeни c нeйни нeĸpoлoзи. Некролозите съобщаваха " c пpиcĸъpбиe " зa " ĸoнчинaтa " ѝ ". Прокуратурата не е съобщавала за оголен направил на това действие, което би трябвало да е с висока социална заплаха ", е вторият образец, който се дава в обявата на Медиапул. Кантората на юрист Ирен Савова пази съпроцесничката на някогашната кметица на " Младост " Десислава Иванчева – Биляна Петрова, в един доста под напрежение развой, при който бяха разпознати съществени процесуални нарушавания от страна на спецпрокуратурата и съда. Адвокат Савова обвърза случая с опит за душевен тормоз поради делата ѝ.

Това са " разнообразни проблеми, които нямат нищо общо между тях ", се споделя в оповестеното известие на спецпрокуратурата от сряда. И нищо повече по тематиката с какво хулиганството в единия случай е по-различно от хулиганството в другия. И дали в случаите със Ситнилски и Савова става въпрос единствено за безчинство или и за други закононарушения от Наказателния кодекс.

За сметка на това, медията е упрекната, че " грозно " употребява паметта на сътрудника следовател (посочено е името му, нещо, което " Медиапул " не си позволява), " единствено и само с цел да бъде компрометирана прокуратурата ". " Почитта към мъртвите не следва изобщо да е предмет на подигравка, даже журналистическа. Поругаването на паметта на хората с сходен вид прояви във всяка цивилизована страна се назовава вандалски акт ", се споделя още в известието на прокуратурата.

" Излиза, че издевателствата и тормозът върху живи адвокати е просто " митинг ", а когато се драска върху некролози на умряли адвокати, е случай с висока социална заплаха ", е коментарът на " Медиапул " от сряда.

В началото на август прокуратурата в другите ѝ проявления - Асоциацията на прокурорите, зам. основният прокурор Иван Гешев, управлението на прокуратурата и прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, разгласиха четири разнообразни мнения, в които жигосват медийни изявления – публикации в " Капитал " и " Сега ", свързани с кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. В публикациите не се оспорват обстоятелства от изявленията, а изводите и мненията, които следват от тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР