© Велко Ангелов Още по темата Вечерни новини: Нов председател

...
© Велко Ангелов Още по темата Вечерни новини: Нов председател
Коментари Харесай

Вечерни новини: 200 млн. лв. за старите изтребители, максималният осигурителен праг става 3 хил. лв.

© Велко Ангелов Още по тематиката
Вечерни вести: Нов ръководител на Софийския градски съд, Народното събрание утвърди здравния бюджет за 2019

И още: Украйна във военно състояние поради Керченския проток; Президентът даде на Конституционен съд смяната в митниците и налога за парцели в курорти
27 ное 2018
Вечерни вести: Светът реагира на спора Украйна-Русия, министър председателят закрива организацията за българите в чужбина

И още: Висш съдебен съвет избира нов ръководител на Софийския градски съд; Дребните прегрешения няма да оскъпят " Гражданска ", на следващия ден е окончателното гласоподаване на здравния и обществения бюджет
26 ное 2018 След като във вторник министър председател и президент приканиха Русия да пусне арестуваните украински кораби и екипажите им, през днешния ден и Съветът по сигурността към Министерския съвет публично дефинира дейностите на Москва в Керченския проток по отношение на Украйна за неприемливи и прикани за въздържаност в дейностите на двете страни. " Очакваме Руската федерация да зачита свободата на прекосяване през Керченския проток в сходство със отговорностите на съветската страна според настоящото интернационално право ", написа в позицията. България нормално е доста сдържана по въпроси, касаещи Русия, и рядко застава на позиции против Москва, по тази причина и бързата и безапелационна позиция в този момент е (приятна) изненада.

Това не попречи обаче кабинетът през днешния ден да утвърди сумата от 200 млн. лева за поддръжка на старите руски бойни самолети, която ще си поделят Русия и Беларус. Над 18 млн. лв. пък бяха отпуснати по стратегии, свързани с образованието. На фона на солидния бюджетен остатък решенията за едри разходи на кабинета евентуално ще се множат на оставащите държавни съвещания до края на годината.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. В Народното събрание пък продължава маратонът по гласуването на бюджетните закони. Днес депутатите утвърдиха средствата за публичното обезпечаване и започнаха най-тежкия рунд - второто четене на държавния бюджет за следващата година. Очакванията са гласуването по него да приключи на следващия ден.

Иначе зимата, както и първите случаи на грип към този момент са тук. За цялата страна са оповестени предупреждния за рисково време със сняг или дъжд и мощен вятър.

НАЙ-ВАЖНОТО

Кабинетът утвърди 200 млн. лева да отидат за ремонта на старите руски самолети МиГ-29 и Су-25


Около 196 млн. лева с Данък добавена стойност ще заплати общо страната за ремонта на изтребителите МиГ-29 и на щурмовите самолети Су-25, реши кабинетът през днешния ден, като утвърди финансовата рамка за поддръжката на двата типа остарели руски самолети. " Средствата се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските по централния бюджет за 2018 година ", прецизират от държавната пресслужба, което на процедура значи, че става дума за неусвоените пари за нови западни изтребители.

Така, откакто не съумяха да завършват през тази година договорката за придобиване на нови натовски изтребители, ръководещите взеха решение да налеят следващата колосална сума в ремонта на употребяваните сега остарели руски изтребители, като парите предстоящо ще отидат в Русия и Беларус. За ремонта на осем машини МиГ против 97 млн. лева към този момент бе определена съветската AO " РСК МиГ ", макар че попада в листата на глобените съветски оръжейни компании. Преди седмица пък военният министър Каракачанов утвърди подписването на контракт с беларуския " 558 Авиационен ремонтен цех " за ремонта на Су-25 за сума до 99 млн. лева

Максималният застрахователен предел става 3 хиляди лева, откакто бюджетът на публичното обезпечаване бе утвърден дефинитивно

Максималният застрахователен предел се усилва с 400 лева и става 3 хиляди лева от началото на идната година, а минималната работна заплата се повишава с нови 50 лева до 560 лева Промените са написани в бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2019 година, които бяха признати дефинитивно от Народното събрание. Той планува следващата година разноските за пенсии на страната да надвишават 10 милиарда лева, като те също ще се усилят от средата на годината с 5.7%. Така междинният размер на пенсията в страната ще доближи 386 лева

Вдигането на оптималния застрахователен предел на процедура значи, че хората с високи приходи ще дължат по-големи осигуровки. В момента заплащанията за пенсия и здраве са на оптималната база 2600 лева на месец, като над тази сума се дължи единствено налог общ приход. Промяната визира и бизнеса, защото осигуровките сега се разделят в съответствие 60:40 сред шеф и нает. Очаквано работодателските организации показаха остро противоречие с концепцията при оповестението й през октомври. Тя бе контрактувана на среща сред кабинета и синдикатите, като на процедура гласът на бизнеса беше пренебрегнат.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Масови митинги против ниските заплати блокираха превоза в Гърция


Фотограф: Costas Baltas
Транспортът в цяла Гърция - както морският, по този начин и наземният, бе неподвижен през днешния ден от следващата обща национална стачка в битка против безработицата и ниските заплати, проведена от гръцките синдикати, до момента в който проектобюджетът на страната за следващата година се разисква в Народното събрание. Градският превоз в Атина и Солун също бе блокиран. В ефикасни протестни дейности с изключение на транспортните служащи са лекари, учители, държавни чиновници и работещите в общините. Исканията са за по-високи заплати и пенсии, ограничения за битка с безработицата, повече средства за опазване на здравето и обучение, както и поддръжка към фермерите.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

Миньорите ще стачкуват в София

След като през днешния ден стачкуваха в Раднево, на следващия ден служащите от " Мини Марица-изток " и Топлоелектрическа централа 2, проведени от синдикатите, ще проведат протестно шествие и в София - против позицията на България на идната среща за климата в Полша, както и против неналичието на явен отговор от държавното управление какво има намерение да прави с големия енергиен комплекс в изискванията на покачващи се цени на въглеродните квоти и падаща доходност.

Енергийният министър Теменужка Петкова опита да увери служащите през днешния ден, че " България изрично не поддържа повишението на условията по отношение на климатичните промени ", както и че кабинетът има проект за комплекса и съкращения не предстоят. Въпреки това митингът в София ще се случи, а от синдиката обявиха, че в случай че е належащо, ще стачкуват и в Брюксел. Междувременно Европейска комисия показа през днешния ден тактика за Европа, с чиято помощ до 2050 година тя ще се трансформира в първата в света огромна стопанска система, която е неутрална към климата - т.е. с нулеви нездравословни излъчвания.

Годишната конференция " Сделки и вложители " ще се състои на следващия ден

13-ата годишна конференция на " Капитал " " Сделки и вложители " ще се организира на 29 ноември в " София хотел Балкан ". Тя се концентрира върху последните покупко-продажби на локалния пазар и в района, а измежду тематиките ще са икономическите и капиталови вероятности, кои активи и браншове ще бъдат в радара на вложителите през 2019, новите начинания в бранша за вложения с рисков капитал и така нататък

НЕЩО ИНТЕРЕСНО
Холандските железници ще заплащат компенсации за депортации на евреи в нацистки лагери


[Associated Press]
Холандската национална железопътна компания ще сътвори комисия с задачата тя да изследва способи да бъдат изплатени самостоятелни компенсации поради ролята на железниците в всеобщото депортиране на евреи от нацистките окупатори през Втората международна война, съобщи " Асошиейтед прес ".
В изказване компанията " Холандски железници " показва, че присъединяване й в депортациите " е тъмна страница в историята на Холандия и компанията ".
Над 100 хиляди евреи - 70% от холандската еврейска общественост - не оцеляват до края на войната. Повечето са транспортирани с влакове към директни лагери в Холандия, а по-късно били изпращани към концентрационните.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

България е първа в Европейски Съюз по % на хората - 23.6%, декларирали, че са изправени пред проблеми, свързани с закононарушения, принуждение или вандализъм, демонстрират данни на Евростат за 2017 година Средно за Европейски Съюз те са 11.6%, като минимум са в Хърватия (3%) и Полша (5.4%). Анализът разказва обстановката, в която респондентите усещат, че закононарушенията, насилието или вандализмът са проблем за фамилиите им, въпреки това чувство да не е наложително учредено на персонален опит.

Министерството на здравеопазването предизвести, че въвеждането на електронната здравна система е сложено пред сериозен риск поради обжалване на поръчките за построяването й. Системата би трябвало да наблюдава лекуването на пациента - прегледи, лечения, лекарства, и вкарва електронни услуги. Срокът за построяването й е до края на 2019 година, другояче евросредствата ще бъдат изгубени.

Няколко хиляди души са евакуирани от 14 търговски центъра в Москва след сигнали за сложени взривни устройства , оповестяват ТАСС и " Интерфакс ". Полицията ревизира сигналите. Вълна от подправени сигнали за бомби заля Русия в края на 2017 година, напомня ТАСС. Телефонни терористи тогава нападнаха съвсем 4000 обекта.

ИМЕНА

Първата жена - главнокомандващ на войска в НАТО


[Associated Press]
За пръв път жена стана главнокомандващ словенската войска, тя ще бъде и единствената жена, ръководеща войска на НАТО. Генерал-майор Аленка Ерменч стартира службата си през 1991 година, учила е в Кралския лицей за проучване на защитата и има магистратура по интернационалните връзки от " Кингс колидж " в Лондон. Словенската войска има към 7500 бойци и по-рано тази година словенска военна част се провали на тест на Алианса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР