© Велко Ангелов Девет компании бяха отличени в традиционния конкурс

...
© Велко Ангелов Девет компании бяха отличени в традиционния конкурс
Коментари Харесай

Кои са иновативните предприятия на 2018 г.

© Велко Ангелов Девет компании бяха отличени в обичайния конкурс за новаторско дружество, който се провежда за 14-а поредна година от фондация " Приложни проучвания и връзки " и Enterprise Europe Network – България, с поддръжката на Генерална дирекция " Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и МСП " на Европейската комисия.

Над 100 участника

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. За присъединяване в състезанието през 2018 година са кандидатствали над 100 компании от разнообразни стопански браншове. От тях до номинации са достигнали 25, а жури от представители на държавни институции, бизнеса, научната общественост и финансиращи организации дефинира спечелилите в девет области съгласно въздействието на нововъведението.

" От тази година номинираните компании получават правото да употребяват новата марка на фондацията - " Високи достижения в нововъведенията ". Победителите и финалистите получават опция да доближат до евентуални интернационалните сътрудници и клиенти в границите на Еnterprise Europe Network в над 60 страни ", разгласи Даниела Чонкова, програмен координатор във фондация " Приложни проучвания и връзки ".

Първите две

За " Иновация за пазарно водачество " почетна статуетка и грамота получи софийската " Спесима " ООД. Компанията прави реинженеринг на употребявани универсални роботи от бранш автомобилостроене. " Спесима " употребява механичната структура на роботите, само че създава нов хардуер и програмен продукт, с което пренасочва робота към напълно ново приложение. Подходът е екологичен и икономисва сила. Фирмата продава сполучливо в над 35 страни в целия свят.

В региона " Социална инов а ция " с почетна грамота и статуетка е отличена " Комрад к ооператив " . Кооперацията е учредена от 16 член-кооператора и се занимава с създаването на новаторски софтуерни артикули на основата на блокчейн и изкуствен интелект. Сдружението основава инфраструктура, наречена Wetonomy, за ръководство на децентрализирани самостоятелни организации върху блокчейн посредством умни контракти, създава и платформата Scynet за основаване и трениране на изкуствен интелект на основата на блокчейн.

Другите наградени

Отличието за " Иновативно новостартирало дружество " за 2018 година получи " Микар иновейшън " ООД. Компанията е основала платформа за бърз скрининг и разкриване на нови лекарствени молекули за предклинични проучвания за огромен клас заболявания. Фирмата комбинира биотехнологии и осведомителни технологии, като редуцира селекцията и изчистването на молекулите до една година. Портфолиото на " Микар " включва пет молекули с подготвеност за патентоване.

В категорията " Иновативно новостартирало дружество " за 2018 година със специфична премия беше отличено и " Тинузавър " ООД. Фирмата е създала просветителна платформа и набор от авторски комплекти за програмиране, роботика и електроника с отворен код. Обучението се концентрира върху инженерните аспекти на програмирането. Платформата и комплектите се употребяват от университети и учебни заведения в България, Канада, Съединени американски щати, Германия и Мексико.

В категорията " Качество на живот " с почетна грамота за 2018 година бе наградена компания " Принтиво " ООД . Тя специализира в 3D биопринтирането на тъкани, основала е личен биопринтер, пет биомастила и истинска методология за 3D биопринтиране на костна тъкан. Иновацията на " Принтиво " е международна оригиналност с приложение в медицината и стоматологията.

Наградата за " Зелена иновация " за 2018 година получи " Байомик " ООД. Компанията е създала композитен материал, сходен на стиропор, въз основата на нехранителни аграрни боклуци и гъбен мицел. От него е основала изцяло биоразградими опаковка и мебелна повърхност. Композитният материал се разгражда в естествени условия за 75 дни след изхвърлянето.

За " Иновационен мениджмънт " с почетна грамота бе наградена компания " Автоиконом " ООД. Дружеството е основател на интернет платформа и мобилна апликация за интерактивна двупосочна връзка сред притежателя на автомобила и доставчиците на услуги - сервизи, механически прегледи, застрахователни и лизингови компании. Фирмата предлага специфични услуги за майки с деца и за хора с увреждания и се отличава с висока степен на иновационна организация и просвета.

За " Иновация за развиване на гении " почетна грамота за 2018 получи " Уеб сървисиз " ЕООД . Компанията e създала истинска технология за мултикултурно учене - " Умни дечица ", за детските градини и предучилищните класове. Усвояването на материала става под управлението на преподавател или родител по лек и занимателен метод онлайн, посредством мултимедийни игри и проби, текст, аудио- и илюстрации. Разработката се употребява в над 150 градини. Обучението е допустимо във всякаква електронна среда – настолен компютър, мобилен телефон, таблет, интерактивна дъска.

" Елиъс Бо " ЕООД получи премията за " Иновация в изобретателните промишлености " за 2018 година Компанията създава лична Cablecam система и програмен продукт за задвижване на камери и обекти до 200 кг в триизмерното пространство. Решението предлага най-хубави благоприятни условия в сектора за снимане на динамични подиуми и каскади с програмирано ориентиране. С технологията са снимани няколко международни продукции. Номинирани в състезанието
- " А Дейта Про " ООД е създала платформа за усъвършенстване на събирането и независима обработка на големи осведомителни масиви посредством автоматизирано различаване на " лица от необикновен интерес ", забъркани в престъпна активност.
- " Антиподес " ЕООД създава първата за България ERP система от висок клас като облачно решение, локализирано на шест езика, на цени, налични за дребния и междинен бизнес.
- " Био Уей " ООД основава бизнес модел за развъждане на гъби шийтаке в селските региони в цяла България посредством построяването на биоферми, благосъстоятелност на разнообразни лица, работещи под едноименна комерсиална марка и при съблюдаване на единни стандарти.
- " Волонтайм " ООД основава, поддържа и развива едноименната обществена мрежа за положителни каузи, в която всеки може да откри информация и да стане част от всичко, обвързвано с правенето на добрини.
- " Империя онлайн " ООД създава и популяризира мултиплатформената ролева игра Imperial Hero (Имперски герой) във версия, предопределена за рускоезичните пазари.
- " КънектидБин " ООД създава решение за " мъдро " сметосъбиране, комбиниращо конфигурируеми IoT сензорни устройства и софтуерна платформа за обезпечаване на наблюдаване и ръководство на мрежи от контейнери за сметосъбиране в действително време.
- " Майкроуебър ЦМС " ООД предлага онлайн платформа с отворен код за основаване на уеб страници, онлайн магазини и блогове посредством drag and drop технология.
- " Мейк-България " ЕООД предлага патентована технология за мобилна система и композитни панели за топлоизолация на жилищни здания и индустриални уреди.
- " Мобайл системс " ООД е основател на OfficeSuite Now - крос-платформен офис пакет за компании и самостоятелни консуматори с вграден мейл-клиент и пдф редактор.
- " Мусала софт " е водеща софтуерна компания, основала обучителния формат Learn from the masters за лица с базов или без никакъв опит, планиращи кариера в ИТ региона.
- " 15БГ " ООД създава 15toGO – приложение за нов метод за избиране, запазване и образуване на споделени пътувания посредством директна връзка с туристическите организации.
- " Райд шеър България " АД (SPARK) предлага нова за пазарите в България, Литва и Румъния free flow услуга за споделена подвижност с електрически коли
- " Телерик академия " ООД e просветителната организация с стратегии за подготовка на експерти за ИТ промишлеността и създаване на цифрови познания и умения у учениците.
- " Техруум " ООД създава тактики и лични принадлежности за цифров стандарт в строителството за разнообразни географски местоположения.
- " Файър " АД създава мобилния портфейл phyre - самостоятелен fintech артикул, който разрешава безконтактно разплащане посредством смарт телефон, преводи сред клиентите и дигитализиране на картите за отстъпки.
- " Център за интегративна медицина (АСИМП) " ООД основава протокол и стратегия за лекуване на онкологични болести въз основата на инсулин потенцирана терапия и биомагнитна терапия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР