© Велко Ангелов Ако обвиняваш някого в непрофесионализъм, вадиш аргументи

...
© Велко Ангелов Ако обвиняваш някого в непрофесионализъм, вадиш аргументи
Коментари Харесай

Мнения Daily - Дубльор в репортерството е нов подход за обезсмисляне

© Велко Ангелов Ако обвиняваш някого в непрофесионализъм, вадиш причини и доказателства. България " без цензура "

Дубльор в репортерството е нов метод за обезсмисляне

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на проверяващата журналистка Миролюба Бенатова за " Дневник "

Да поставиш " дублиращ публицист " на журналиста, който отразява дадена тема, е като да назначиш заварчик, който да заварява по-правилно след майстора, който е претрупан с дадена задача. Или на водача на рейс, да сложиш втори лидер, който да натиска педалите по-адекватно. Ако това се постанова, значи главният не си е на мястото. Защото не се е научил и не му е времето да го пускат да работи същински.

Дубльор в репортерството е нов метод за обезсмисляне. За притъпяване на остротата. За втълпяване на подозрение в опита. За страхуване. За оскърбление.

Журналистиката е специалност на действието. На осмислянето на видяното и преразказа му за необятната аудитория. Репортерът с почерк е положителният кореспондент. Не дословният докладчик, не безмълвният фен или прочувственият стажант. В описа на професионалиста няма епитети, а класификация на обстоятелства, тъй че да бъде свестен подтекстът.

Ако обвиняваш някого в непрофесионализъм, вадиш причини и доказателства за това и го отстраняваш от работата, в случай че в действителност не е разказал правилно случилото се или е задал въпроси с обидни квалификации и липса на обосновка. Махаш го, откакто докажеш с образци, че не може да си прави работата.

Но единствено да го наречеш необективен не е доказателство, а етикет. Иначе се оказва, че подменяш професионалиста с дубльор, тъй като просто не ти харесва методът му. Професионалния. И тъй като можеш. Системата ти го е разрешила.

Различните тълкувания на едни и същи обстоятелства са многообразие на отзиви. Фактите нормално не са дискусионни. Факт е, че претендентът за основен прокурор е един. Задаването на въпроса за какво е по този начин, става известно, се пояснява като необективност. Кой би бил обективният прочит на този факт?! Неспоменаването му. Или отбелязването му с наслада?!

----------- Успани сме от груповата отмалялост за смяна, а статуквото се възпроизвежда.
Будна кома

Проспахме махането на Сънчо. И освен...

От коментар на Илия Вълков за " Клуб Z "

Уважаеми пораснали деца, и Сънчо го отнесе. Рубриката " Лека нощ, деца " е свалена от ефира на Българска национална телевизия 1 и е запратена във втория канал на публичната телевизия. Ще кажете: " Голям праз, аз Българска национална телевизия не виждам ", само че празът е огромен, а резилът още повече. Дотолкова сме отровени от всеобщо отвращение, че към този момент не ни вършат усещане отсичането на публични фундаменти на нашата родна, блага и неповторима народна власт.

Фотограф: Надежда Чипева

Да, Сънчо е пиедестал от близо 60 години. Непоклатима основа, каквато би трябвало да бъдат разделянето на управляващите в една народна власт, равенството пред закона, справедливото правосъдие и честните избори. И това не е някакъв комичен рев за един Сънчо.

По-големият проблем е, че с лека ръка подминаваме рокадите в публичната телевизия, с цел да допуснем това, което става в публичното радио. Спират стратегия " Хоризонт " за пет часа, а радиокалинката, назначена за гендир, споделя: " Не виждам огромна драма... "

Истинското настъпление на политкомисари е част от подмяната, която не е серпантина тези три десетилетия на стихийни преобразувания.

В държавното обвиняване следим пасивно съучастие в избора на основен прокурор. Той освен се състезава самичък със себе си. Но актуалният – Сотир Цацаров, без срам разгласи:

" Казвам ясно, че господин Гешев има моята поддръжка. Ще дам своя глас в поддръжка на господин Гешев, ще дам този глас и в случай че се постанова, ще гласоподавам и повторно за господин Гешев. "

Признание, че претендентът за поста е номинация на сегашния. От известно време този дует е взел на абордаж структури на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи в цялата страна, медии, библиотекарски кръгове за въздействие. Не е нужно да сънуваме, с цел да си представим какво ще става, щом изборът стане факт.

Дотолкова сме успани от груповата отмалялост за смяна, че не съумяваме да забележим по какъв начин статуквото освен се възпроизвежда, само че става и по-яко.

--------- А опозицията е дехуманизирана като инструмент за нечие полово наслаждение.
ХХХ

Няма порножурналистика без порнополитика

От коментар на Даниел Смилов за " Дойче веле "

Предизборната акция в София импровизирано стартира с " порноскандал ", който с право възмути обществеността. В желанието си да уязвят опозицията от " Демократична България " и да се подмажат още повече на властта (макар това да е невероятно чисто физически), публицисти прекрачиха границите на естественото.

Фотограф: Георги Кожухаров

Последва мощна социална реакция, която като цяло жигосах " порножурналистиката ", а организации и партии обявиха, че ще наложат протест на участията си в медии, които не съблюдават етичните стандарти. Дори министър председателят Борисов се включи в акцията със известие, че няма да дава политическа реклама на провинилия се уебсайт. И в типичния си жанр (за " баланс " ) добави, че няма да дава пари за политическа реклама на никого. С което моралното му обръщение доби познатия смътно-неопределен темперамент.

Колкото и значима да е публичната реакция, въпросът не е толкоз в това дали " порножурналистиката " ще бъде вербално жигосана. Истинската неволя е, че порножурналистиката е тясно обвързвана с различен по-сериозен феномен - порнополитиката. Именно порнополитиката е генераторът и повода за ексцесите на порножурналистиката.

През последните седмици порнополитиката стартира да става все по-видима и натрапчива. Нейните най-разпознаваеми черти са следните.

Борисов може да се възмущава от дейностите на " Пик ", само че в неговите три мандата сходни медии редовно конструираха диадата власт-опозиция в типичен порнокатегории. И защото това беше комфортно за ръководещите, те освен се възползваха от тази структура, само че и награждаваха палавите медии с пари от европейски стратегии, непрестанни участия на министри, визити на рождени дни и тенис шампионати.

Порноконструкцията на връзката сред власт и съпротива наподобява почти по този начин: в случай че не е напряко полово девиантна, опозицията е най-малко дехуманизирана като инструмент за нечие полово наслаждение. Активната страна е по предписание властта, която е потентна, вирилна и изобретателна. А опозицията е представяна като пасивна, импотентна и със съмнителна честност.

Примери надали са нужни, само че ето един характерен: " Борисов разруши Нинова и Йончева. Падението на тези женици е огромно! ". Това би могло да бъде заглавие на порнофилм, само че в действителност е рутинно отразяване на българската политическа действителност от страна на жълто-кафявите проправителствени медии. Езикът, който те употребяват, насажда ежеминутно сходни (порно) стандарти. Внушението е, че в опозицията - парламентарна, непарламентарна и така нататък, са проститутки (паднали жени), гейове, розови пудели и прочие - типичните фантазми на еротичната промишленост. Властта е надлежно на другия полюс, само че още веднъж в същия род - представяна е като несломим балкански мачо-герой или какъвто и да се сетите различен знак на мъжествеността и простонародната честност.

Борисов и ГЕРБ нееднократно са падали в клопката на тази структура, само че защото е преференциална за тях, до момента избират просто да ѝ заплащат цената. Например: ГЕРБ сякаш са проевропейска партия, само че не посмяха да защитят поредно и до дъно Истанбулската спогодба - от боязън да не ги помислят за гейове. Не вървят и на прайдовете, с цел да не ги вземе някой за " розов пудел ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР