© Umit Bektas Изборите разкриха една съживена, макар и преследвана,

...
© Umit Bektas Изборите разкриха една съживена, макар и преследвана,
Коментари Харесай

Мнения Daily - Ердоган откланя вниманието от слабата икономика с милитаризъм

© Umit Bektas Изборите разкриха една съживена, въпреки и преследвана, демократична съпротива. Още по тематиката
Мнения Daily - Тежко им на свободните хора в Турция

И още: Меркел ще вие като дяснопопулистките вълци; Реши ли Западът да не помни за съветското навлизане в Украйна
25 юни 2018
Мнения Daily: АЕЦ " Белене " би трябвало да остане като монумент на нелепостта

И още: Да освободим свободните специалности
24 юни 2018 Турция

Ердоган откланя вниманието от слабата стопанска система с милитаризъм

От публицистичен коментар на " Уолстрийт джърнъл ". Преводът е на Клуб Z.

Турският владетел Реджеп Тайип Ердоган разгласи победа на изборите в неделя, която му дава още повече власт, с цел да продължи все по-авторитарното си ръководство. Мъничката добра вест е, че изборите разкриха една съживена, въпреки и преследвана, демократична съпротива.

Въпреки че в неделя вечерта имаше разногласия към изборния резултат, Ердоган завоюва още един 5-годишен мандат като президент. В изборната нощ Индже оспори резултата и не без съображение. Доклад на Организацията за сигурност и съдействие в Европа от този месец заяви за " ограничавания на свободата на събиране, сдружаване и изложение ". Ердоган ръководи в изискванията на изключително състояние от несполучливия опит за прелом през 2016 година, задуши свободните медии и вкара в пандиза политически съперници, като водача на прокюрдската Народна демократична партия Селяхатин Демирташ, който се кандидатира от пандиза.

Въпреки това турците отидоха до урните и означиха забележителна интензивност от 87%. Много гласоподаватели не са удовлетворени от икономическата политика на ръководещата Партия на справедливостта и развиването, която първоначално си означи високи резултати точно в тази сфера. Турция в този момент има занимателен напредък, увеличаваща се инфлация и приключване на капитали, откакто Ердоган се поддаде на властническите си инстинкти и политизира централната банка. Той се опита да отклони вниманието от икономическите тематики като изпрати армия в Сирия и Ирак и яхна национализма.

Изкъпан от следващата си победа, Ердоган евентуално ще бъде още по-труден сътрудник.

------------

Значителна част от българските изселници са всемирски настроени и поддържаха опозицията.

Край Босфора

Видя се, че има и друга Турция

От коментар на Иван Бедров за " Дойче Веле "

Фотограф: Umit Bektas
От през вчерашния ден Турция към този момент е страна, която се ръководи непосредствено от президента. Страна с принизена роля на Народното събрание, с еднолично и на процедура безотговорно право на назначения, защото в едни ръце са съсредоточени големи пълномощия от изпълнителната, законодателната и правосъдната власт.

Какво значи това за България? На пръв взор изборите в Турция не трансформират нищо. Начело на двете страни не престават да са Борисов и Ердоган, които постоянно показват отличните си връзки. И двете страни са сътрудници в НАТО, а България, дружно с другите страни от Европейски Съюз, продължава да зависи от положителната воля на Ердоган да задържа мигрантите на своя територия. Не се е трансформирало и това: потъпкването на демокрацията в Турция бе в ход и преди влизането в действие на новата конституция.

Има обаче и две големи разлики. Първо, трансформацията на Турция от парламентарна народна власт в едноличен властнически режим дефинитивно завърши. До през вчерашния ден прилежащата страна можеше да бъде подложена на критика за прекрачване на някои свободи и за прекомерно дългото изключително състояние, само че малко или повече и най-малко на хартия тя си беше народна власт.

Точно това, прочее, даде опция на втората разлика да се прояви - в случай че до през вчерашния ден изглеждаше, че Ердоган е едноличен представител на турския народ, тъй като или е маргинализирал, или е пратил в пандиза дребното останала съпротива, то през днешния ден картината е друга. Видя се, че има и друга Турция - и България е длъжна да приказва и с нея. Ако желаеме положителни връзки с Анкара през днешния ден, демонстрацията на непосредственост с Ердоган е добре пристигнала. Ако желаеме обаче положителни връзки в дълготраен проект, демонстративното фаворизиране на Ердоган става проблематично. Резултатите, а и самата предизборна акция демонстрираха, че опозицията в Турция е жива. И твърдо решена да пази демокрацията.

Има и още една причина, заради която българският министър председател би трябвало да ограничи използването на фразата " моят другар Тайпи ". Значителна част от българските изселници в Турция са всемирски настроени и поддържаха опозицията. Мнозина от тях живеят в западните региони на страната, където изборите завоюва опозиционният претендент. Тези хора са хубавичко връзка сред двете страни и за тях Ердоган несъмнено не е другар.

----------
България става тресавище и основната жаба е удовлетворена.
Единоначалие

Бойко Борисов е хибрид сред Живков и Симеон

От коментар на някогашния дипломат в Москва Илиян Василев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Правителствена Служба
Борисов върви по пътя на Ердоган - президентската република, само че с бг специфичност, защото осъзнава че няма сили да промени конституцията.

И в този момент президентът ни е маргинализиран и Борисов е всичко - и глава на държавно управление, и действителен държавен глава. Все повече се отделя от визията за министър-председател, който взема решение проблеми.

Той се занимава с политика " от горе ", от царска позиция, избира външно политически изяви, тъй като вкъщи има единствено досадни проблеми. Вижте по какъв начин счита да реши казуса с майките /и освен него/ - те там да се схванат, да ми дадат решение (!?!).

Като че ли не е негово обвързване самичък да потърси това решение, да бъде страна в договарянията. Стои си на " върха " и поданиците идват с подготвени решения, а той благоволява... Действително е хибрид сред Живков и Симеон. Разликата с Ердоган е единствено в мащаба на операциите.

От Нетаняху научаваме с решение за консулство с сан на посолство в Йерусалим, тук всички мълчат като риби. Султан Тайп и Цар Бойко. Блато. И основната жаба е удовлетворена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР