© Цветелина Белутова ВизиткаРоко Геринг е директор Продажби IT за

...
© Цветелина Белутова ВизиткаРоко Геринг е директор Продажби IT за
Коментари Харесай

Роко Геринг: IT хъбът на "Кауфланд" ще удвои персонала си в България до 2020 г.

© Цветелина Белутова Визитка
Роко Геринг е шеф " Продажби IT " за Kaufand и Lidl и член на управителния съвет на софтуерната компания Schwarz IT – част от групата Schwarz, която има над 11 500 хипермаркета Kaufland и Lidl на три континента и над 400 хиляди чиновници.
Роко Геринг е приключил бизнес информатика в Германия и работи за групата Schwarz от 2001 година През 2008-2009 година е бил IT управител на Kaufand в България. Работил е като IT управител на Kaufand в Източна Европа/Азия, както и в Германия, бил е шеф " Бизнес консултинг IT " в Kaufand, IT управител на Kaufland IT в Германия, основен информативен шеф на Kaufland IT.
Роко Геринг беше в България за откриването на втория офис на Kaufland Service IT HUB в София. Началото на активността на IT хъба в страната е през 2017 година с девет софтуерни експерти. През 2018 година заетите към този момент са 55, а с втория офис ще доближат 110.

Колко IT хъба има софтуерната компания Schwarz IT KG по света?
- Въпросът не е толкоз елементарен, защото в групата Schwarz ( " Шварц " ) имаме разнообразни концепции за това какво е IT хъб и какво е способен център. В " Kaufland България " имаме IT хъб и той е единствен. Другата верига на Schwarz - Lidl, има 20 способени центъра в Европа, само че те са по-малки, заетите в тях варират от двама до 20. Концепциите за двете структури са разнообразни. Нашият максимален хъб и за Kaufland, и за Lidl е тук – в София.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Защо избрахте България, с цел да позиционирате тук този софтуерен хъб?
- Първоначалната концепция пристигна преди няколко години от Михаил Петров, изпълнителен шеф на " Kaufland Service IT HUB България ". По това време аз работех тук, в България, и имах добра визия за средата. След това анализирахме пазара основно в Европа, направихме изследване измежду завършващите IT специалности в България, анализирахме конкуренцията - компании и браншове, които търсят IT фрагменти, и взехме решение. Отчетохме, че в България има доста надарени хора, висококвалифицирани експерти и добра инфраструктура. Силна роля за избора изигра и фактът, че марката Kaufland е добре разпознат в България.

Какъв е размерът на инвестицията в българския Kaufland Service IT HUB до момента и какви вложения планирате в него?
- Основната инвестиция е в хората и работния капацитет. Останалите вложения са свързани с партньорствата, които имаме – с Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец, с ТУЕС (Технологично учебно заведение " Електронни системи " към Технически университет – София), с разнообразни университети. Не можем да дадем точна сума в левове или в евро, тъй като това са вложения в работната ни ръка. За нас по-голям е положителният резултат, който получаваме, а най-ценни са хората, които имаме в IT хъба в София.

По какви съответни планове работи Kaufland Service IT HUB, по какъв начин улеснява сътрудниците си и по какъв начин улеснява клиентите на групата?
- Най-добрият образец за свършеното от българския хъб е мобилното приложение на Kaufland – K-App. То разрешава разглеждане на седмични предложения, правенето на описи за извършване на покупки и споделеното им ръководство в действително време и дава готварски предписания. Приложението e създадено напълно от нашите чиновници в България и е налично за всички външни клиенти в 27-те страни, в които Kaufland участва. В България се опитваме да разработим нови услуги като опцията за независимо чекиране на стоките, без клиентът да употребява каса. Разработваме и нова функционалност за мобилни заплащания в Румъния, задачата е след сполучлив старт на пилотния план той да бъде прибавен и в останалите страни от групата на Kaufland. Това са единствено образци за заетостта на разработчиците от хъба в София, само че положителни образци, които са разбираеми.
Хората в София са част от целия цикъл за разработка на програмен продукт и инфраструктура и поддържат осведомителните системи, които употребяват всички чиновници на групата. Една от аргументите да изберем София е, че част от експертите, които се занимават с сходен вид разработки, можем да намерим единствено тук и на никое място другаде.

Как подбирате хора в екипа на хъба, на какви критерии би трябвало да дават отговор и по какъв начин се справяте с конкуренцията при набиране на IT фрагменти?
- Има разнообразни аспекти, които са от голяма важност при подбора на хората в екипа, тъй като е налице огромна разлика при позициите - дали търсиш човек, който програмира, или човек, който се занимава с бази данни да вземем за пример. Първото условие е да разбираш от IT. Наличието на " Soft skills ", или " меки умения " (креативност, водачество, метод на връзка и др.), важи за всички позиции. Едно от главните условия обаче е мотивацията - хората да желаят, да имат предпочитание да се занимават с това, да им е забавно да го работят сходно на деца, които непрекъснато желаят да откриват и да бъдат ангажирани. Ако индивидът е стимулиран, може да покрие всички останали условия, да отговори на всички критерии, може да се научи, да се образова, да си набави изчезналото и да се развива.

Какви са преимуществата да се работи за софтуерната компания Schwarz IT KG?
- Единият от плюсовете е, несъмнено, положителната заплата. Това е основата. Смятам, че сме една от доста добре плащащите компании в България. Постоянно следим пазара, вършим изследвания, с цел да знаем дали сме конкурентоспособни, и вършим промени, обновяваме личната си таблица с хонорари, в случай че се постанова. Сред другите преимущества са положителната локация на офиса на централно място в града, до което можеш да стигнеш и с градския превоз. Има и голям брой " дребни неща ", които основават приятна атмосфера, като бюра, чиято височина се контролира, гратис кафе, вода, зони за релакс, предоставящи опция за прелестно престояване на работа.

В началото на 2018 година представихте в България и плана Lidl Digital. Какво е развиването на онлайн търговията в групата Schwarz, която има веригите Kaufland и Lidl , къде по света има работещи онлайн магазини Kaufland и Lidl?
- За нас Lidl Digital е нова идея, която оперира напълно с онлайн търговията на характерни нехранителни артикули. Започнахме с няколко страни, с цел да забележим какъв резултат ще даде инвестицията. Днес клиентите на цифровите услуги на Schwarz групата са над 12 милиона. Офертите в нашия онлайн магазин за нехранителни артикули, предложенията на Lidl за пътувания, фотоси, цветя, както и други услуги се оферират в 11 страни, измежду които Чехия, Полша, Германия, Англия, Испания.

Кога и в България ще бъдат отворени онлайн магазини на Kaufland и Lidl?
- Засега нямаме съответен проект за България.

Какви са компликациите пред електронната търговия?
- Има няколко провокации, свързани с този вид търговия, изключително когато става въпрос за храна. Едно от тях е това, което ние назоваваме " проблем в последния метър " – логистиката, или по какъв начин правиш доставка до дома на клиентите. Проблем да вземем за пример е разнообразието от артикули, които би трябвало да бъдат донесени в точния момент до съответния клиент в границите на ден-два, а не на седмица или две. Друг проблем е, че има доста артикули, които се връщат, и би трябвало да прецениш дали можеш да ги префасонираш, да ги върнеш още веднъж на щандовете, или да направиш от тях други артикули.

Какви са проектите за развиване на Kaufland Service IT HUB и Lidl Digital?
- Целта за Kaufland Service IT HUB е до 2020 година заетите да се удвоят и да надвишават 200. Концепцията на Kaufland Service IT HUB не е на аутсорсинг компания, това е най-големият хъб на Schwarz IT, който работи по голям брой общи планове и софтуерни артикули с сътрудниците си в Германия и създава технологии за цялата група на Schwarz. Lidl Digital на този стадий е независима организация и сега обслужва единствено цифровия бизнес на Lidl в Германия.

Какви са проектите за развиване на Schwarz IT KG?
- В момента в централата на Schwarz IT KG в Германия сме 2700 индивида. Има доста належащи планове за IT бизнеса на групата. На дневен ред са дигитализацията, " Индустрия 4.0 ", изкуственият разсъдък. Това се все провокации, които ще ни движат напред.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР