© Цветелина Белутова Въвеждането на тол-системата ще оскъпи горивата с

...
© Цветелина Белутова Въвеждането на тол-системата ще оскъпи горивата с
Коментари Харесай

Въвеждането на тол-системата ще оскъпи горивата с 3-4 стотинки

© Цветелина Белутова Въвеждането на тол-системата ще оскъпи горивата с 3-4 стотинки на литър. Това разгласи новият ръководител на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев по време на конференцията по случай 20-годишнината на браншовата организация. Причината е, че цистерните също ще заплащат новите тол-такси.

Освен в очакване на тол-системата браншът се приготвя и за новата разпоредба към новия секторен Закон за горивата. Според министъра на стопанската система Емил Караниколов би трябвало да има ново разискване на наредбата. От Българската петролна и газова асоциация обаче не виждат проблеми с нея и видяха в протакането на приемането й опит за " фракционизъм " и риск още веднъж да се върнат в позицията да няма закон.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Нови диалози по наредбата

Секторният закон, регламентиращ новите правила за регистрация на компаниите в сектора, би трябвало да влезе в действие в края на юли, като към него трябваше да бъде призната разпоредба. Министърът на стопанската система Емил Караниколов съобщи, че в сряда предстоят нови срещи и диалози по нея. Според Живодар Терзиев обаче това ще е спомагателна загуба на време.

" Загубихме четири месеца в правене на нищо. Имам чувството, че ще загубим още два в правене на още повече нищо ", съобщи той. И добави, че тя към този момент е била обсъждана няколко пъти, няма причини против нея и просто би трябвало да бъде обнародвана, което да даде началото на 3-месечния период за регистрацията на фирмите по новия закон.

Според Терзиев страховете са повече, в сравнение с същинските проблеми. В края на януари от закона бяха отстранени текстовете, които притесняваха така наречен дребни търговци на горива.

По думите на Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията сивият бранш на пазара на горива е сред 14 и 30%, като това ощетява бюджета с 600 - 700 млн. лева на година доходи от данък и Данък добавена стойност.

Тол-оскъпяване

Сметките все още демонстрират, че един товарен камион евро 4, 5 или 6, който транспортира 30 хиляди литра гориво, ще би трябвало да заплати сред 65 и 94 ст. на километър при прекосяване по път с тол-такса. Сега фирмите заплащат за транспорт 1.80 - 1.90 лева на километър. Към тях ще се добави новата тол-такса, която на процедура е нова тежест, която ще се заплаща на страната, без значение дали камионът пътува цялостен или празен.

В момента тече и пререгистрация на електронните системи с фискална памет по бензиностанциите, информацията от които отива към Национална агенция за приходите. Новото условие в касовата записка да има брутния си марж обаче среща несъгласието на асоциацията, като публикуването на покупните цени на едро е проблем по две посоки за фирмите - има механически компликации по какъв начин цената да бъде изчислена, какъв ще е резултатът върху конкуренцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР