© Цветелина Белутова Пи Ен Джи 1962 е правоприемник на

...
© Цветелина Белутова Пи Ен Джи 1962 е правоприемник на
Коментари Харесай

Милен Петков, "Пи Ен Джи 1962": Приходите от продажби на дребно спаднаха наполовина

© Цветелина Белутова " Пи Ен Джи 1962 " е приемник на компания " Панагюрище 1962 ", записана през 2001 година Компанията стартира с търговия с хавлиени кърпи, халати и спално долни дрехи, създадени в страната и от импорт. През 2004 година отваря свое магазинче в София - на ул. " Алабин " и " Княз Борис ", което и до през днешния ден посреща клиенти, а през 2010 година " Панагюрище 1962 " влиза за пръв път и в столичен мол. През 2012 година основателят Милен Петков стартира лично произвеждане на текстилни произведения за дома и записва нова компания - " Пи Ен Джи 1962 " (PNG 1962). Наименованието й е редуциране от " Панагюрище ", което е мъчно за изговаряне отвън границите на България.
Днес " Пи Ен Джи 1962 " има модерна фабрика в софийското село Локорско, ситуирана на 5000 кв. м повърхност, в която създава над 40 типа текстил за дома, както и рекламен текстил. Компанията има 10 лични магазина в София, три от които са в молове. Продава в търговски вериги, както и в други по-малки обекти, доставя артикули за хотели. Около 70% от продукцията е за експорт. Заетите във компанията са 80.

" Капитал " попита Милен Петков - притежател на " Пи Ен Джи 1962 ", за обстановката на пазара по време и след въвеждане на изключителното състояние.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как се отрази изключителната обстановка на бизнеса на компанията, с какъв брой спадна производството?
- Март и април бяха доста тежки за производството. Секнаха регулярните поръчки от хотели, от търговски вериги, а поръчки от други клиенти, за които постоянно произвеждаме примерно по 2000-3000 бройки спално долни дрехи всеки месец, понижиха мощно или бяха отказани. Останаха ни огромни непродадени количества текстил с великденски претекстове. Тези продукти бяха създадени през февруари, когато никой не е предполагал какво ще се случи през март и април. Но хубавото на нашите произведения е, че не се скапват.

Колко магазина затворихте, с какъв брой спаднаха продажбите за март и април, успяхте ли да се договорите с наемодателите?
- Приходите от продажби на дребно спаднаха на половина. Затворихме три магазина в моловете, а обектите отвън комерсиалните центрове, които продължиха да работят, продаваха под 50% от нормалното. Докато беше изключителното състояние на плащахме наеми, а в този момент се договаряме за намаляването им. Моловете към този момент отвориха, само че не съм окуражен за потреблението, тъй като нашите артикули не са от първа нужда. Все отново се надявам полека-лека до края на годината да се върнем към нормалните равнища на продажби.

Наложи ли се да съкращавате или да пускате хора в отпуск?
- Съкратих единствено работещите в трите магазина в моловете, непосредствено ги пратих на борсата, тъй като не знаех какъв брой време ще продължи обстановката със затварянето на комерсиалните центрове. Сега обаче ги връщам на работа, назначавам ги още веднъж. В производството не съм съкращавал хора, не се е налагало и да излизат в отпуск, тъй като бързо се преориентирахме да шием маски. Оказа се, че това е нова бързорастяща ниша с капацитет. Изнасяме сполучливо маски за Белгия, Франция, Германия и други, ползата към тях не стопира. Артикулът ще бъде наложителен дълго време отсега нататък, тъй че този пазарен сегмент ще се развива.

Кое беше най-голямото ви терзание по време на изключителното състояние?
- Най-големите ми терзания са свързани с фрагментите. Няма фрагменти за нашия отрасъл и това е добре прочут и продължителен проблем. Фабриката ни е край София, а тук неналичието на фрагменти за бранша е по-осезаема. Затова преди две години отворихме шивашки завод за хавлиени кърпи и халати в Твърдица, който подкрепя производството ни. Страховете ми са свързани с това да не останем без работа и да се наложи да отстранявам хора, да не се окажа без ликвидност, когато се раздра веригата на доставки. Срещнах обаче поддръжка от всички чиновници, които застанаха компактно до мен и не се уплашиха да продължат да идват на работа. Първите една-две седмици бяха доста сериозни, само че като започнахме с маските, колелото се завъртя, тъй като заплащането при тях е предплатено. Срещнах поддръжка и от банката. Някои снабдители обаче се отдръпнаха, въпреки че работим от години дружно. Кризата промени и модела на заплащания - в този момент всеки желае предплатено, а не отсрочено заплащане.

Има ли други плюсове от рецесията с ковид?
- Да, доста огромен плюс е, че всички европейски компании, които разчитаха на доставки от Китай и изобщо от Далечния изток, осъзнаха, че би трябвало да имат и авариен проект Б. Ето за какво в този момент те се преориентират към български заводи, измежду които и нашата. Затова през месец май отчитаме 100% растеж на поръчките по отношение на май предходната година. Увеличението е за всички продукти и изключително за рекламен текстил. Надявам се също, че безработицата поради рецесията ще ни обезпечи повече благоприятни условия за намиране на работна ръка.

Работите с над 50 снабдители на материали, имате ли проблеми с логистиката и с разплащанията?
- През март и април имаше доста огромни проблеми, от Китай нямаше никакви доставки, а от Турция имаше компликации с намирането на водачи поради наложителната 14-дневен карантина. Сега нещата се стабилизират.

Преди седмица получихте документ за зелена сила от " ЧЕЗ трейд ", каква е изгодата за компанията от него?
- Половината от годишното ползване на компанията е сила, създадена от вятърни електроцентрали. По принцип силата от ВЕИ е по-скъпа, само че потреблението й е значимо за опазването на естествените запаси на планетата. Част от западните ни сътрудници изискват подобен документ, за тях не е без значение каква е корпоративната обществена отговорност на контрагентите им.

Ще промени ли сегашната обстановка капиталовите ви проекти?
- В последните три години сме вложили към 3 млн. лева в машини и технологии. Изградихме ново индустриално помещение с машини за цифров щемпел върху памучни платове, като част от сумата беше безплатна по линия на стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Така че тази година не възнамерявам нови вложения и това не е поради ковид.

Какви са уроците от изключителното състояние?
- Променихме асортимента, почнахме да шием защитни маски, продукт, за който даже не съм и помислял. Замислям се и за различен вид продукти, свързани с тази обстановка - защитни костюми, престилки, защитни дрехи. За следващ път се убедих, че човек би трябвало да е еластичен, да трансформира посоките, когато е нужно, да залага на друг вид клиенти, на разнообразни канали за продажба. Заради неналичието на някои от тези фактори част от сътрудниците в сектора към този момент угаснаха.

Какви са прогнозите ви за развиване на бизнеса?
- Ръстът на приходите от продажбите ни през 2019 година е към 10% по отношение на 2018. Смятам, че до края на годината освен ще наваксаме спада в продажбите, само че даже ще отчетем по-висок растеж на оборота спрямо този от 2019 година Пазарът в България е доста сгънат и ценово насочен и тази наклонност се ускорява. Освен това тук има доста нелоялна конкуренция, както и контрабанден импорт, които смъкват цената на текстилните произведения до под нулата. Затова разчитаме на външните пазари. Ситуацията е доста динамична, ето за какво вършим прогнози единствено за месец напред. Трябва да усетя посоката на придвижване и да реша какво ще трансформира в работата. Засега месеците май и юни са ок.
Прогнозирам, че рецесията ще се отрази позитивно на целия текстилен отрасъл поради завръщането на европейските сътрудници и пренасочването им към наши заводи. Предимствата на българските шивашки компании са добре известни - близки дистанции, експедитивност, еластичност. Можем да изпълняваме поръчки за по-малки серии. Можем да вършим доставки на части,т.е. още след първата седмица от поръчката започваме да експедираме изпълнените до този миг количества, без да чакаме цялостното довеждане докрай. Всичко това се прави оценка от задграничните ни сътрудници.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР