© Цветелина Белутова Още по темата Парламентът реши да унижи

...
© Цветелина Белутова Още по темата Парламентът реши да унижи
Коментари Харесай

Кой кой е в новия Висш съдебен съвет?

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Парламентът реши да унижи до дъно претендентите за Висшия правосъден съвет

Изборът ще бъде в сряда сутринта, номинираните са известени по телефона след края на работния ден във вторник
19 сеп 2017
Съдебната власт е на входа и на изхода на всяко ръководство

Колкото повече се бави изборът на Висш съдебен съвет, толкоз повече позициите на ръководещите отслабват
18 сеп 2017
Президентът: Новият правосъден съвет би трябвало да избере ръководителя на Върховния административен съд

Ако Румен Радев желае новият Висш съдебен съвет да се произнесе, той би трябвало да върне предлагането за назначение на Чолаков след 3 октомври
17 сеп 2017

След като в сряда Народното събрание избра своите 11 представители, новият Висш правосъден съвет (ВСС) е конституиран. Неговият мандат, който е пет години, ще стартира при започване на октомври. Той ще действа в две колегии - съдийска и прокурорска, а пленумът най-вероятно ще избере идващите ръководители на Върховния административен съд (ако президентът Румен Радев върне избора на Георги Чолаков за поста), основен прокурор (мандатът на Сотир Цацаров изтича след две години) и ръководител на Върховния касационен съд (мандатът на Лозан Панов изтича при започване на 2022 г.).

СЪДИЙСКА КОЛЕГИЯ
Лозан Панов, ръководител на Върховния касационен съд, член по право

Лозан Панов съумя да се наложи като един от главните съперници на хегемонията на основния прокурор Сотир Цацаров и прокарваните от него решения и политики. Мандатът му изтича през 2022 година

Георги Колев, ръководител на Върховния административен съд (ВАС), член по право

Мандатът на Колев изтича след два месеца и като член по право би трябвало да бъде сменен от новия ръководител. Неяснотата дали президентът Румен Радев ще подпише указа за назначението на неговия правоприемник Георги Чолаков значи, че изборът на идващия ръководител може да се забави. И да остави за известно време Висш съдебен съвет и съдийската гилдия без един член по право.

Цветинка Пашкунова, углавен арбитър от Върховен касационен съд, квота на съдиите

Тя получи рекордна поддръжка при директния избор на съдиите (50.6%) и стана единственият член на Висш съдебен съвет, определен на първи тур. Пашкунова е почнала кариерата си в Софийския областен съд през 1992 година и минава през всички равнища на системата, с цел да стигне до Върховния касационен съд (ВКС) през 2006 година Занимава се с преподавателска активност - хоноруван учител в СУ, учител в НИП, участник в редица интернационалните начинания, свързани със правосъдната промяна. Номинацията ѝ беше издигната от различен арбитър във Върховен касационен съд - Капка Костова, която в предходния правосъден съвет беше един от най-силните гласове против похищението на правосъдната самостоятелност. Впоследствие кандидатурата беше подкрепена и от Наказателната гилдия на Върховен касационен съд. Противник на формализма в наказателния развой.

Красимир Шекерджиев, углавен арбитър, Върховен касационен съд, квота на съдиите

Започва кариерата си през 1998 година в Софийския областен съд и поредно минава през всички равнища, до момента в който доближи Върховен касационен съд през 2013 година Преподавал е в Софийския университет, Академията на Министерство на вътрешните работи, Националния институт на правораздаването. Автор е на редица пособия по наказателно право и развой. След като беше определен с доста висока поддръжка от сътрудниците си (с 835 гласа), той даде изявление, в което подлага на критика скандалните оферти за промени в Закона за правосъдната власт, препоръчани от ръководещите, което предизвика серия от офанзиви против него в жълтите медии.
Колегите му го дефинират като магистрат, който не се тормози намерено да отстоява мнението си. Съпругата му е арбитър във Върховния административен съд.
Кандидатурата му е издигната от арбитър Лада Паунова от Върховен касационен съд и е подкрепена от Наказателното поделение на съда.

Олга Керелска, цивилен арбитър, Върховен касационен съд, квота на съдиите

През 1990 година е назначена за арбитър в Районен съд - Кюстендил, а четири години по-късно - в окръжния съд в града. Задържа се там единствено година, тъй като през 1995 година е преназначена в Софийския градски съд. От 2001 до 2010 година е арбитър в Софийския апелативен съд, след това - арбитър в гражданската гилдия на Върховен касационен съд. Преподавала е гражданско право в Софийския университет.
В концепцията си тя подлага на критика кадровата и дисциплинарната работа на Висш съдебен съвет, а по време на чуването се разгласи против шуробаджанашките назначения в системата.
Кандидатурата ѝ е издигната от съдии във Върховен касационен съд и съдии от Кюстендилския регион.

Севдалин Мавров, углавен арбитър, Върховен касационен съд, квота на съдиите

Започва кариерата си в районния съд в Бургас, а през 1989 година се реалокира в София, където поредно е нараснал до арбитър Софийския апелативен съд (2001 г.)
В началото на века Мавров напуща правосъдната система, с цел да стане основен секретар на Министерския съвет (правителствата на Сакскобургготски и Станишев). През 2008 година още веднъж се връща в системата като арбитър във Върховен касационен съд.
Известен е като " корав " углавен арбитър, който не се тормози да отстоява мнението си. Любопитен факт е, че се е самономинирал за член на Висш съдебен съвет.

Атанаска Дишева , арбитър, Върховен административен съд, квота на съдиите

Назначена е за арбитър в районен съд - Варна, през 1992 година, през 1999 година е нараснала в окръжния съд в града, а от 2005 година е арбитър във Върховен административен съд.
Номинацията й беше издигната от петима съдии от Върховен административен съд, а при гласуването тя се класира трета по брой получени гласове от съдийската квота след Пашкунова и Шекерджиев.
Сред сътрудниците си арбитър Дишева е известна като част от малцинството магистрати във Върховен административен съд, които не държат " правата " линия, наложена от управлението на съда. Заради нейни решения (около парк Пирин) тя е била обект на офанзиви в жълтите медии.

Боряна Димитрова, ръководител Окръжен съд - Бургас, квота на съдиите

След като през 1997 година приключва право в Нов български университет, през 2000 година става арбитър в Районен съд - Бургас, а три години по-късно и зам.-председател на съда. В края на 2004 година става ръководител на районен съд - Бургас, а през 2009 година е определена за началник на окръжния съд в града - пост, който заема и сега.
Кандидатурата ѝ беше издигната от съдии от Бургаски окръг и остана единствената " районна " номинация, която получи задоволителна поддръжка от Общото заседание на съдиите.
Боряна Димитрова беше измежду ярките представители на така наречен Форум на съдилищата, който обединяваше правосъдни началници от цяла България, в основата на който беше тогавашният ръководител на Окръжен съд - Пловдив, Сотир Цацаров.
В системата Боряна Димитрова се употребява с име на човек, който отстоява позициите си.

Вероника Имова, арбитър, Върховен касационен съд, номинация на ГЕРБ

Вероника Имова е приключила право през 1981 година От 1986 година е арбитър в Софийския областен съд, а от 1991 година - в Софийски градски съд, с цел да стане негов заместник-председател две години по-късно. През 1997 година става арбитър в Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, чиито пленум я избира през 2016 година за ръководител на Комисията по атестирането към Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.

Боян Магдалинчев, зам.-председател на Върховния административен съд, ГЕРБ

Става арбитър през 1982 година, когато е назначен в Районен съд - Разлог, чийто ръководител става година по-късно. През 1993 година е назначен за зам.-председател на районен съд - Гоце Делчев, а четири години по-късно е нараснал в новосъздадения Върховен административен съд. През 1999 година става член на Висш съдебен съвет от парламентарната квота. Престоят му в съвета е обвързван със кавги, един от които е подмяната на протокол от решение на кадровия орган на правосъдната власт. През 2004 година става ръководител на Четвърто поделение във Върховен административен съд, което се занимава с концесии, публични поръчки и управлява актовете на Комисията за финансов контрол, както и решенията на ЦИК. През 2012 година е назначен за зам.-председател на съда. Името му се свързва със кавги към инцидентното систематизиране на делата, които не бяха сложени по време на чуването му в Народното събрание.

Стефан Гроздев, зам.-председател на Апелативен съд - София, номинация на Движение за права и свободи

През 1991 година е назначен за арбитър в Софийския областен съд, като същата година става и член на ЦИК. От 1994 година до 1996 година е зам.-председател на Софийския областен съд, а от 1996 година е в Софийския градски съд, чийто и.д. ръководител е за няколко месеца през 1997 година През 1999 година става арбитър в Софийския апелативен съд, а от 2002 година до през днешния ден е зам.-председател на съда и началник на Търговското поделение. През 2014 година, след намесата на основния прокурор Сотир Цацаров, става и.д. ръководител на съда.
Стефан Гроздев е измежду най-ярките магистратски звезди на Движение за права и свободи. Името му се свързва с спорни решения по редица търговски каузи, част от които са в интерес на ползите към депутата Делян Пеевски. Преди няколко години Гроздев заявява, че има апартамент в Париж, който след това подарява. Когато през 2016 година се кандидатира за ръководител на Софийския апелативен съд, стана ясно, че против него има висяща прокурорска инспекция. Тези въпроси не бяха заложени по време на чуването на Стефан Гроздев от правната комисия.
Подкрепа за кандидатурата на арбитър Гроздев имаше от Частно висше учебно заведение " Колеж по туризъм – Благоевград ".

Даниела Марчева, арбитър, Софийски апелативен съд, Българска социалистическа партия

След като приключва право през 1995 година, работи като юрист в частния бранш и във Висшия правосъден съвет до 2005 година, когато е назначена за арбитър в Софийския областен съд. През 2010 година е нараснала в Търговското поделение на Софийския градски съд, а от 2012 година е командирована в Софийския апелативен съд, където е търговски арбитър.
По време на чуването в парламентарната правна комисия Даниела Марчева на няколко пъти влезе в борба с ръководителя Данаил Кирилов.

Драгомир Кояджиков, арбитър, Апелативен профилиран съд, Българска социалистическа партия

Завършва право в Бургаския свободен университет, а през 1999 година работи като следовател в Окръжна следствена работа - Русе. През 2004 година става арбитър в Районен съд - Русе, а две години по-късно се реалокира в Софийския областен съд. През 2011 година, след основаването на профилираните съдилища, става арбитър в Апелативния профилиран съд.
Съдии, работили с Драгомир Кояджиков, го дефинираха като магистрат, които отстоява мнението си.

Боян Новански, юрист, " Обединени патриоти "

Номинацията на столичния юрист Боян Новански беше издигната от Волен Сидеров. Името му се появява преди години около акциите на прокуратурата против торент уеб страниците (Новански е бранител на един от собствениците), само че за него няма доста информация. В средите на правосъдната власт е свързван с някогашния шеф на столичното разследване Петьо Петров, който е непосредствен до Пеевски.
В имотния указател през 2006 година е вписано, че Петров подарява на Новански парцел край Созопол. Всъщност Новански съставлява надарения - Оля Антонова, която също е следовател и близка до Петров.
Преди десетина години Боян Новански взе участие в сдружението " Уеб медиа " като съсобственик, а дружно с Павел Ганев са съуправители. Ганев е индивидът, по чийто сигнал стартира следствието против някогашния шеф на комисията за спор на ползи Филип Златанов, станал прочут с тефтерчето си. Съпругата на Павел Ганев пък има общи компании с Любена Павлова, която е брачна половинка на Петьо Петров-Еврото и която през 2015 година като активистка на сдружението " План Б " организираше митинги против Христо Иванов и ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов.
Новански споделя, че е предложен за член на Висш съдебен съвет от някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Светлозар Лазаров, в този момент втория човек в " Атака " след Сидеров. Лазаров пое поста в Министерство на вътрешните работи почти по същото време, когато Пеевски беше гласуван за началник на ДАНС, и съгласно източници на " Капитал " в системата също е непосредствен до депутата от Движение за права и свободи.
Към предлагането за юрист Новански има писмена рекомендация, подписана от 13 съдии, юристи, частни правосъдни реализатори и нотариус. Сред тях са някогашният зам.-директор на Националната следствена работа Свилен Тормаков, който е юрист, и.д. ръководителят на Софийския областен съд Стефан Милев, съдията от Софийския градски съд Петър Гунчев и други

ПРОКУРОРСКА КОЛЕГИЯ

Сотир Цацаров, основен прокурор

Мандатът на Сотир Цацаров, който през последните пет години сподели, че избира властническия модел на работа и не зачита мнение, друго от неговото, изтича в края на 2019 година Дотогава се обрисува той да държи цялостна надмощие в прокурорската гилдия на правосъдния съвет.

Професионална квота
Евгени Диков, следовател, квота на следователите

Директорът на Националната следствена работа беше единственият претендент за единственото място, което следователите имат във Висш съдебен съвет. Евгени Диков е прочут в правосъдната власт като уравновесен и спокоен, който не влиза в борби, само че и заобикаля взаимни отстъпки с морала. Беше и.д. началник на Софийската градска прокуратура след оставката на Николай Кокинов през 2013 година

Пламен Найденов, административен началник, Окръжна прокуратура - Перник, квота на прокурорите

Завършва право във Висшия институт на Министерство на вътрешните работи през 1992 година Работи като следовател от 1992 до 1996 година в Перник, след което става началник на Районната прокуратура в Радомир. През 1999 година е нараснал в Окръжна прокуратура - Перник, а още през идната година става заместител областен прокурор. От 2008 година до през днешния ден е областен прокурор на Перник.
По времето, когато Пламен Найденов е в управлението на окръжната прокуратура в Перник, стават редица убийства, част от които са разкрити години по-късно, само че не от локалните управляващи, а след намесата на прокурори от София.
Номинацията му беше издигната от прокурори от Пернишки окръг.

Георги Кузманов, Апелативна прокуратура - Бургас, квота на прокурорите

Завършва право в Бургаския свободен университет през 1999 година Влиза в системата като следовател, само че след една година е назначен за прокурор в Районната прокуратура - Бургас. През 2005 година става областен прокурор в Бургас, само че през 2007 година е командирован в Софийската градска прокуратура, където остава две години. От 2009 до 2010 година е командирован като народен специалист в " Евроджъст ", Хага. През 2012 година е назначен в Апелативна прокуратура - Бургас.
Номинацията му беше издигната от прокурори от Бургаски окръг.

Даниела Машева, Върховна касационна прокуратура, квота на прокурорите

Завършва право в Софийския университет, а от 1993 година е прокурор в Софийската районна прокуратура. През 2001 година е нараснала в Софийската градска прокуратура, през 2006 година е командирована във Върховната касационна прокуратура (ВКП). През 2009 година за две години е заместител министър в екипа на правосъдния министър Маргарита Попова. От 2011 до 2013 година завежда разнообразни отдели във ВКП, само че след избора на Сотир Цацаров за основен прокурор още веднъж става редови обвинител.
Кандидатурата ѝ беше издигната от прокурори от ВКП.

Огнян Дамянов, прокурор в Окръжна прокуратура - Разград, квота на прокурорите

Завършва право през 1995 година в Софийския университет. От 1998 до 2005 година е прокурор в Районна прокуратура - Разград, а от 2006 година до момента е областен прокурор.

Парламентарна квота
Гергана Мутафова, областен прокурор на Пловдив, номинация на ГЕРБ

Завършва право в Софийския университет през 1998 година От 2003 до 2006 година е прокурор в Районна прокуратура - Пловдив, а през 2006 година е назначена за административен началник на Районна прокуратура - Асеновград. Четири години по-късно е назначена за началник на Районна прокуратура - Пловдив, който пост заема и до през днешния ден. Гергана Мутафова беше в управлението на Асоциацията на прокурорите в България. Тя беше и претендент за Висш съдебен съвет от прокурорската квота, само че не получи доверието на сътрудниците си.

Калина Чапкънова, областен прокурор на Бургас, ГЕРБ

Завършила е право в Бургаския свободен университет. Работи поредно в община Созопол, районна ревизия по труда, а от 1998 година е прокурор в Районна прокуратура - Бургас. През 2001 година става зам. областен прокурор, а през 2002 година е нараснала в Окръжна прокуратура - Бургас. През 2006 година е зам. административен началник на окръжната прокуратура, а от 2009 година е областен прокурор на Бургас.
За кандидатурата на прокурор Чапкънова Цветан Цветанов съобщи, че е била " подадена " от депутатите на ГЕРБ от Бургас, " тъй като и те като част от живеещите на територията на Бургаска област имаха положителни мнения по нейните качества и по това, което е като оценка от обществото ".
Към работата на Окръжна прокуратура - Бургас, от години има рецензии, главно свързани с корупционните каузи против представители на локалната власт, доколкото сходни обвинявания няма импортирани в съда.
Калина Чапкънова наблюдаваше делото за атентата в Сарафово, което към този момент година и половина не може да тръгне в съда.

Пламена Апостолова, началник на следствения отдел към СГП, препоръчана от Движение за права и свободи

Завършва право в Софийския университет през 1993 година, а през 1994 година е назначена за следовател в Столичната следствена работа. През 2002 година е нараснала в Националната следствена работа. От 2014 година завежда така наречен Стопански отдел. През юли 2016 година е командирована като началник на следствения отдел на Софийската градска прокуратура.
Според прокурори Пламена Апостолова е от близкото обграждане на някогашния шеф на Националната следствена работа Ангел Александров, който не крие другарството си с Ахмед Доган.
През следствения отдел, който тя управлява от предишното лято, минават основни следствия, като да вземем за пример обвиняванията против представители на " Реформаторския блок " от края на предходната година.

Йордан Стоев, зам. апелативен прокурор на София, повдигнат от " Обединени патриоти "

Завършва Академията на Министерство на вътрешните работи през 1993 година Работи като следовател от 1994 до 2000 година, когато напуща системата и става юрист до 2004 година, когато се връща в системата като зам.-директор на Столичната следствена работа. През 2006 година става прокурор в Апелативна прокуратура - София. От 2011 година досега е зам. апелативен прокурор на София.
Йордан Стоев беше прокурорът, който удостовери на втора инстанция отхвърли на прокурор Боряна Бецова да образува досъдебно произвеждане по сигнала на " Протестна мрежа " против Делян Пеевски - за проведена незаконна група взаимно с Цветан Василев и Николай Бареков, за разминаване сред заявеното и фактическото имотно положение на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, за огромния брой заеми към свързани лица, отпускани от към този момент банкрутиралата КТБ, и така нататък
Подобно на Стефан Гроздев Йордан Стоев получи поддръжка от Частно висше учебно заведение " Колеж по туризъм – Благоевград ".

Светлана Бошнакова, прокурор във Върховна касационна прокуратура, Българска социалистическа партия

Завършва право в Софийския университет. През 1990 година става арбитър в Районен съд - Кюстендил, а през 1994 година в Окръжен съд - Кюстендил. През 1995 година става прокурор в Окръжна прокуратура - Кюстендил, а през 1998 година - в Апелативна прокуратура - София. През 2002 година е нараснала във Върховната административна прокуратура. През 2009 година се реалокира в интернационалния отдел на Върховната касационна прокуратура (ВКП). От 2012 до 2016 година е член на Инспектората към Висш съдебен съвет, след което още веднъж се връща във ВКП.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР