© Цветелина Белутова Още по темата Новият японски вносител на

...
© Цветелина Белутова Още по темата Новият японски вносител на
Коментари Харесай

КЗК одобри рекордно бързо сделката за "Мото-Пфое"

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Новият японски вносител на Ford

Гигантът Sumitomo купува бизнеса на " Мото-Пфое " в България в съревнование с няколко задгранични съперника
1 дек 2017
Японски колос купи " Мото-Пфое " и към този момент ще продава Ford в България

Sumitomo Corporation има бизнес за 32 милиарда $ и над 70 000 чиновници в целия свят
29 ное 2017
Десет компании се състезават да доставят джипове за 29 млн. лева

В поръчката на Министерство на вътрешните работи вземат участие локални вносители и дилъри на разнообразни марки и една гибралтарска компания
27 мар 2017 За рекордно малко време, до тук виждано единствено по покупко-продажби със свързани с Делян Пеевски компании, Комисията за защита на конкуренцията утвърди продажбата на " Мото Пфое " на японската Sumitomo Corporation. Само за осем календарни дни регулаторът позволи формалният вносител на Ford, Volvo, Land Rover и Jaguar за България да бъде добит, стана ясно от оповестения на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията документ.

Сделката е измежду най-големите за годината - бизнесът на " Мото Пфое " е оценен на към 60 млн. евро. При продажбата е имало няколко претендента - все огромни компании от бранша, в това число и локално лизингово сдружение.

На най-висока скорост

Подобни светкавични периоди не са постоянно срещано събитие в комисията, в случай че не става дума за покупко-продажби с присъединяване на компании близки до депутата от Движение за права и свободи. Последната сходна огромна транзакция в автосектора от лятото - придобиването на бизнеса с продажби и сервизиране на коли Mercedes на " Балкан остарял " от компанията " Силвър остарял моторс ", беше утвърдено за 37 календарни дни, което в действителност е законовия и най-често прилагания от ведомството период. За сметка на това придобиването на веригата " Техномаркет " от Пеевски през предходната година мина за 13 работни дни. " Хидрострой " купи " Водстрой " за 12 дни, 8 от които работни. През август 2015 година Комисия за защита на конкуренцията пък позволи на " Нова българска медийна група " (тогава на Пеевски и майка му Ирена Кръстева) да купят телевизионния " Канал 3 " единствено за 7 работни дни. На два пъти регулаторът утвърждава акционерни рокади в " Булгартабак " за под 10 дни.

Преписката за договорката за " Мото-Пфое " е водена от номинирания от Движение за права и свободи комисар проф. Пламен Киров.

Страните по договорката

В решението се споделя, че Sumitomo Corporation може да придобие надзор върху " Мото-Пфое " и дъщерните му сдружения " Мото-Пфое БГ " и " Мото-Пфое Лизинг ", както и върху " Пфое Агенция ". От Комисия за защита на конкуренцията прецизират, че Sumitomo Coropration има 22 японски и 107 задгранични офиса, 664 консолидирани дъщерни сдружения и още 286 асоциирани сдружения. Те работят в най-различни браншове като произвеждане на коли и автомобилни съставни елементи, потребителски артикули, химия, медии, енергетика, метали и други Консолидираните доходи на групата за 2016 година надвишават 32 милиарда $, а пазарната й капитализация е към 18 милиарда $. В България съгласно Комисия за защита на конкуренцията компанията се занимава с импорт и дистрибуция на артикули и химикали за растителна отбрана, торове и семена, както и продава химични съединения за фармацевтични артикули, козметика и артикули за персонална хигиена, както и печатни платки и електронни съставни елементи за промишлени датчици.

Цената не е оповестена в решението на Комисия за защита на конкуренцията, само че съгласно източници на " Капитал " договорката прави оценка бизнеса на " Мото Пфое " в България на към 60 млн. евро, или към 5 пъти оперативната облага. Консолидирани доходи на българското сдружение за предходната година доближиха 188 млн. лева при облага от съвсем 10 млн. лева Според доклада й за предходната година компанията държи 9.41% от пазара на нови коли (през 2015 - 8.73%), от които на Ford се падат 7.1%. " Мото-Пфое " започва активност в България преди 26 години, когато хамбургската фамилна компания Hugo Pfohe стартира да внася Ford. По-късно прибавя към портфолиото си и Jaguar, Volvo и Land Rover.

Макар търговията с коли да не е измежду най-големите бизнес действия на Sumitomo, японският колос развива подобен бизнес от години. Европейското поделение Sumitomo Corporation Europе има автодилъри в Швеция, Полша, Словения и Словакия. Те продават марки като Ford, Hyundai, Honda и Citroen, като оферират и финансови услуги. Има и значителен бизнес с произвеждане и дистрибуция на авточасти в Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР