© Цветелина Белутова Още по темата Месечен бюлетин: Възможности за

...
© Цветелина Белутова Още по темата Месечен бюлетин: Възможности за
Коментари Харесай

Агенцията по заетостта предоставя 80 млн. лв. на работодатели за наемане на безработни

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Месечен бюлетин: Възможности за еврофинансиране за бизнеса

" Капитал " събира информация за стратегиите, по които компании могат да аплайват, както и за средствата, които са разпределени към компании
1 фев 2018
Как се намират хора

Има европейски страни, които сполучливо попълнят неналичията на пазара на труда с целенасочени тактики. В България главните решения към този момент идват от бизнеса
24 фев 2017 Близо 9700 безработни и неактивни лица ще бъдат наети през 2018 година по новия план " Работа ", който към този момент започва, оповестиха от Агенцията по заетостта. Предвиденият бюджет е 80 млн. лева, обезпечени по оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", а крайният период за кандидатстване е 9 март т.г.

В 193 общини

Проектът е продължение на пилотната стратегия " Работа " от предходната година за общините с най-висока безработица в Северозападна България. Сега обаче е с народен обсег и ще се ползва в 193 общини, в които безработицата за предходните 12 месеца е над междинната за страната, прецизират от организацията.

Приоритетни групи са продължително безработни, както и новорегистрирани като безработни лица (икономически неактивни), които по информация от Националната организация по приходите не са работили през предходните 12 месеца. Изисква се най-малко две трети от включените в дейностите по плана " Работа " при един шеф да бъдат от тези две предпочитани групи.

Предвижда се стопански неактивните лица да бъдат открити от особено наети на трудов контракт към съответните общини лица, наречени " експерти по активиране ". Разходите за заплати и осигуровки за тях ще бъдат възстановявани от бюджета на плана - те са планувани в настрана перо и не са част от разноските за обезпечаване на претовареност. Наетите за експерти по активиране би трябвало да имат приблизително обучение, само че от тях няма да се изисква предходен опит на сходна служба, прецизираха за " Капитал " от Агенцията по заетостта.

И частни компании, и физически лица

За наемане на безработни лица по програмата могат да аплайват необятен кръг работодатели - от частния бранш, обществени предприятия, сдружения за претовареност, предприятия, които обезпечават краткотрайна работа, неправителствени организации, аграрни производители, които разкриват работни места за стопански действия, общини и общински предприятия. Допустимо е и присъединяване на физически и юридически лица, вписани в регистъра към Агенцията за обществена помощ за даване на услугите " домакински обществен патронаж " и/или " домакински асистент ".

Безработните ще бъдат наемани на цялостно или ненапълно работно време (най-малко 4 часа на ден) за интервал до 12 месеца и ще получават заплащане, равно на минималната за страната работна заплата. Ако реши, работодателят може да обезпечи за своя сметка и по-високо възнаграждение.

По поръчка на работодателя може да бъде обезпечен и ментор - безработно лице, което да извършва и действия по попечителство на наетите за период до три месеца. Възнаграждението на наставника е равно на една минимална работна заплата и половина за 8-часов работен ден.

Проектът възвръща на работодателя всички разноски за заплати до 12 месеца, всички дължими от компанията осигурителни вноски, както и разноските за един ментор.

Работодателите нямат ангажимент да запазят работните места след приключване на субсидирания интервал, прецизираха за " Капитал " от Агенцията по заетостта.

Заетост и образование

Програмата дава опция заетостта да се комбинира с образование посредством ваучери на стойност от 70 до 1200 лева Обучението може да бъде за придобиване на професионална подготовка или по така наречен основни компетентности, изброени в изискванията за кандидатстване: другарство на роден език, другарство на непознати езици, математическа подготвеност, цифрова подготвеност, умеене за учене, публични и цивилен компетентности, разпоредителност и предприемачество.

Примереният, само че не обстоен лист на възможни действия за обезпечаване на претовареност включва: ремонт и поддръжка на публични здания и комунално-битово обслужване, озеленяване, оформяне на тревни площи, създаване на зони за отдих, ремонт и поддръжка на пътища, разчистване на речни корита, премахване на нерегламентирани сметища и други От Агенцията по заетостта прецизираха за " Капитал ", че " по плана са възможни работодатели, които разкриват работни места и на първичния пазар на труда " - да вземем за пример машиностроително дружество или произвеждане на дограма, стига да попадат в общините, обхванати от плана.

Безработицата с тренд надолу

Проектът " Работа " започва на фона на много положителни данни за пазара на труда, като някои икономисти даже приказват за прегряване - има търсене на хора за всевъзможни позиции, а претендентите са лимитирани. През последното тримесечие на 2017 година междинната брутна заплата в страната продължава да пораства - с над 10% и доближава 1123 лева през декември. Заетостта също продължава да се усилва – с внушителните 162 хиляди души за последните три месеца по отношение на същия интервал на 2016 година Безработицата също пада до предкризисните 5.7%, демонстрират данните на Националния статистически институт.

" Програма " Работа " е съобразена със обстановката на пазара на труда. В рамките на процедурата ще се даде опция в обитаеми места, където безработицата е над междинното за страната равнище за последните 12 месеца, да се обезпечи работа за трудоспособното население. Данните за безработицата в тези райони са взети от статистиката на Агенцията по заетостта, като в обхванатите общини броят на безработните към момента остава относително висок. Операция " Работа " е утвърдена на деветото постоянно съвещание на Комитета за наблюдаване на оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", в чийто състав с право на глас влизат представители и на национално представителните организации на работодателите, служащите и чиновниците, приети от Министерския съвет по реда на Кодекса на труда, в това число обществени сътрудници ", разясниха за " Капитал " от Агенцията по заетостта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР