© Цветелина Белутова Още по темата Жалби спират търга за

...
© Цветелина Белутова Още по темата Жалби спират търга за
Коментари Харесай

София рестартира поръчката за нова билетна система в градския транспорт

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Жалби стопират търга за билетната система в софийския градски превоз

Три компании възразяват против изискванията в поръчката на центъра за градска подвижност за 88 млн. лева
12 юни 2017
София подменя перфораторите с е-система за билети против 88 млн. лева

Столичната община разгласи търг за електронно таксуване в градския превоз, което би трябвало да проработи от 2020 година
15 май 2017
Революцията в градския превоз в София идва през 2019 година

Перфораторите си отиват, идват е-билетите. Системата ще коства към 80 млн. лева, които ще бъдат финансирани от Центъра за градска подвижност със лични средства
9 дек 2016 Търгът за нова билет система в столичния градски превоз потегля още веднъж в края на тази седмица, заяви шефът на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) Христиан Петров в четвъртък. Бъдещата система би трябвало да размени всички съществуващи практики за таксуване в публичния превоз - пробиване на билети, електронни карти и автомати за билети, с един електронен билет. По калкулации на Столична община това ще коства към 88 млн. лева

Обществената поръчка стартира през май 2017 година, само че беше спряна поради четири тъжби на компаниите участници. Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбите през септември. Във вторник и Върховният административен съд (ВАС) се произнесе в интерес на ЦГМ. По думите на Христиан Петров процедурата е почнала още веднъж, въпреки че това към момента не е отразено на уеб страницата на ЦГМ и Агенцията за публични поръчки. Общинското сдружение ще събира документи за присъединяване до 20 ноември.

Конкурс безспир

Проектът за нова билетна система включва нови устройства за продажба на електронни транспортни документи, валидиращи устройства и видеонаблюдение във всички 1300 транспортни средства от системата на градския превоз. Електронният билет би трябвало да разрешава таксуване на база изминато разстояние или време за пътешестване и да важи за всички типове превоз, в това число и влаковете на БДЖ. Мрежата за продажба на билети също би трябвало да бъде напълно сменена с новата система, а билети и карти ще се продават и онлайн. Проектът е структуриран по този начин, че бъдещият реализатор ще получава по 730 хиляди лева за създаване и поддръжка на системата всеки месец в продължение на 10 години.

Условията на състезанието бяха обжалвани през юни от компаниите " Аосиа България ", " Бърнърс енд Зимар " и " Глобал програмен продукт солюшънс ", както и от " Юником Сървисиз " ООД и Центърът за градска подвижност спря краткотрайно процедурата.

Идеята за нова билетна система се появи при започване на 2016 година Според първичните калкулации тя трябваше да коства 20.5 млн. лева Няколко седмици по-късно тогавашният шеф на ЦГМ Симеон Арнаудов подаде оставка. Със промяната на управлението на сдружението се смени и концепцията за билет системата. Цената се повиши четворно, а срокът за поддръжка се усили от три на 10 години.

Новата година за ЦГМ

От месец Центърът за градска подвижност има нов уеб страница, който по думите на Христиан Петров към момента не е с цялостна функционалност. До две седмици би трябвало да тръгнат нови страници за разписанията и виртуалните табла за транспортните средства. " Със остарелия уебсайт отчитахме по към 30 хиляди визити дневно, а с новия към този момент са над 40 хиляди - значи сме си свършили работата ", разяснява Петров. ЦГМ предлага и приложение за обмисляне на пътуванията с градския превоз, което по думите на Петров се употребява от към седем хиляди души всеки ден.

Приоритетите на ЦГМ за 2018 година включват построяването на зарядни станции за електрически автомобили в обектите на сдружението - най-много паркингите от системата на метрото. Пред идната година би трябвало да бъдат сложени и автомати за билети на основни места в града. " Транспортната задача ще бъде увеличена. Ще подсигурим линии, които да свързват центъра на града с планината ", съобщи още изпълнителният шеф на ЦГМ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР