© Цветелина Белутова Още по темата БТК изгради мрежа за

...
© Цветелина Белутова Още по темата БТК изгради мрежа за
Коментари Харесай

Приходите и печалбата на БТК растат през третото тримесечие

© Цветелина Белутова Още по тематиката
БТК построи мрежа за преобразяване на София в интелигентен град

Операторът е работил с Nokia по плана, който употребява технологията LoRa
1 ное 2017
Ръстът на приходите на " Мобилтел " и " Теленор " се форсира

За третото тримесечие двата телекома регистрират стесняване на броя на мобилните си клиенти
25 окт 2017
Новият рекламен сътрудник на БТК

Havas Group ще работят върху креативното и медийното обслужване на оператора
6 окт 2017
Приходите и клиентите на БТК леко порастват за полугодието

Оборотът за интервала е 432 млн. лева, облагата също се усилва
8 авг 2017 Приходите на Българската телекомуникационна компания (БТК) не престават да порастват и през третото тримесечие на 2017 година след забавянето си при започване на годината. В края на деветмесечието те доближават 662 млн. лева, или 1.8% повече по отношение на същия интервал на 2017 година С това операторът остава водач в бранша, откакто в края на октомври " Мобилтел " и " Теленор " регистрираха надлежно 624 млн. лева и 344 млн. лева доходи за деветмесечието.

Само за третото тримесечие постъпленията на БТК са се нараснали с 4.1% до 230 млн. лева Запазва се следената от началото на годината наклонност приходите на сдружението, които идват по линия НУРТС, да понижават. Постъпленията от закрепени и мобилни клиенти обаче порастват, а спомагателен позитивен резултат идва и по линия на продажбата на Телефонната палата в София на сдружение от групата на Васил Божков против 33.9 млн. лева през май. През първата половина на годината БТК подписа и още една огромна договорка – изкупи близо 10% дял от притежателя си " Вива телеком България " против 30 млн. евро.

Финансовият резултат също се усъвършенства след регистрираното стесняване при започване на годината. За деветмесечието поправената обща облага преди налози, лихви и амортизации (EBITDA) е 246.8 млн. лева, което е с 2.7% повече в съпоставяне със същия интервал на 2016 година Само за третото тримесечие повишаването е с 3% на годишна база до 85.7 млн. лева За съпоставяне – регистрираният от " Мобилтел " растеж на EBITDA за интервала юли - септември е с 18.5% до 42.8 млн. евро, а при " Теленор " индикаторът се свива с 0.1% до 66.43 млн. лева

Двигателите на растежа

Основната част от приходите на оператора продължава да идва по линия на закрепените и мобилните услуги, като вторите остават с лек превес, само че пък темповете на повишаване там са по-умерени. За деветмесечието постъпленията от закрепени линии са 262 млн. лева, или с 4.9% повече по отношение на година по-рано. Ръстът при мобилните линии е с 2.5% до 385 млн. лева за същия интервал. Приходите, които идват по линия на НУРТС, са малко под 32 млн. лева от началото на годината, или с 3.7% по-малко спрямо деветмесечието на 2016 година Само за третото тримесечие свиването по това перо е с 10.3% на годишна база.

За по-високите доходи от мобилни линии способства и по-големият брой клиенти на тези услуги. В края на деветмесечието те са 3.2 млн., което е с 0.9% повече по отношение на година по-рано. Въпреки нарастването им обаче междинният доход от клиент (ARPU) в мобилния сегмент понижава с 0.1% до 11.3 лева в следствие от продължаващата наклонност на намаляване на цените в сегмента. Същият тренд се следи и при междинния доход от клиент на закрепен широколентов интернет – намаляване с 6.9% до 9.4 лева, макар че броят на клиентите нараства с съвсем 10% до 464 хиляди При клиентите на закрепени гласови услуги спад е регистриран и в броя (с 12.5% до 837 хил.), и в междинния доход (с 5.56% до 10.2 лева.). Средният доход от клиент при тв доставката обаче нараства с 10.4% до 13.8 лева, а броят на клиентите в сегмента се усилва със 7.4% на годишна база до 434 хиляди, излиза наяве от тримесечния доклад на компанията.

По-малко вложения

Публикуваните във вторник данни демонстрират още, че финансовите вложения на БТК понижават. За интервала януари – септември общият им размер е 126 млн. лева (от които 75% са били вложени в развиването на мрежата на телекома) в съпоставяне със 151 млн. лева година по-рано. От сдружението показват, че изкупуването на каузи във " Вива телеком България " подвига чистия вложен кеш до 161 млн. лева, само че покупката е съвсем обезщетена от прихода от Телефонната палата.

От доклада се вижда и че БТК непрекъснато усилва заема, който дава на директния си притежател " Вива телеком България " – в случай че в края на предходната година той е бил малко над 3 млн. лева, към деветте месеца на 2017 година към този момент е 12.8 млн. лева Позволеният таван е 9 млн. евро, като средствата би трябвало да бъдат върнати до 30 ноември 2019 година

Отчетена е и интервенция с футболен клуб " Левски ", в който Спас Русев има максимален дял: заем от 6.4 млн. лева през февруари е погасен, като сумата е преоформена като заплащане на БТК по търговски контракт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР