© Цветелина Белутова Още по темата Алфа Рисърч: ГЕРБ и

...
© Цветелина Белутова Още по темата Алфа Рисърч: ГЕРБ и
Коментари Харесай

Разликата в подкрепата за ГЕРБ и БСП се топи, но заради отлив от управляващите

© Цветелина Белутова Още по тематиката
" Алфа Рисърч ": ГЕРБ и патриотите губят доверие, само че Българска социалистическа партия не печели от това
8 окт 2018
" Алфа рисърч ": Оставките не носят автоматизирано доверие към властта

61% от българите утвърждават напускането на тримата министри, само че също толкоз не се въздействат от това при оценката на кабинета
3 сеп 2018 В края на септември ГЕРБ " води " в електоралната поддръжка пред Българска социалистическа партия с едвам 2.5 процентни пункта, демонстрира постоянното изследване на организация " Алфа рисърч ". То е национално представително и е извършено в интервала 23 - 30 септември 2018 година През юни разликата в интерес на ръководещите беше 4.4 процентни пункта.Инерцията от външнополитическия фокус около европредседателството се губи, сочат данните. Към този натурален развой се прибавят вътрешнопартийните кавги и обвиняванията в обединението на патриотите, както и проблемите от лятото - с Търговския указател, чумата по животните и злополуката край Своге - всичко това ускорява сериозното отношение към ръководството. Подкрепата за ГЕРБ спрямо месец юни спада от 24.5% на 22.2%.

Българска социалистическа партия обаче, макар че резервира обичайните си гласоподаватели, не може да наложи визията за България, която показва из страната от два месеца като опция. Социалистите на процедура стоят на съвсем същите равнища отпреди три месеца - 19.7%, макар че даже се вижда лек спад (виж графиката).

Все още не може да се каже дали това стопяване на дистанцията е краткосрочно, или ще се задълбочи, настояват от " Алфа рисърч ". Две трети от запитаните настояват, че несъгласията измежду ръководещите се ускоряват, което съгласно социолозите от организацията, като се изключи че носи директни негативи, подкопава от вътрешната страна главното обръщение на ГЕРБ да стабилността. Освен това подобен % - 62% от всички хора, споделят, че без значение от проблемите, които основават " Обединените патриоти ", главната отговорност за ръководството е на ГЕРБ.

Катастрофите повече тревожат хората от промяната на министри

Събитията, които в най-голяма степен са повлияли на публичното мнение, се подреждат по този начин:

Нещо, което се регистрира и при едно от експресните изследвания на организацията - измененията в кабинета интересуват хората, само че не носят автоматизирано в допълнение доверие. Сред персоналните рейтинги на настоящите министри прави усещане растежът в утвърждението на спортния Красен Кралев, който се подрежда втори след Томислав Дончев.

Румен Радев губи повече от Бойко Борисов от спора сред двамата

Най-големият растеж в рейтингите на институциите, само че с негативен знак - измежду неодобряващите го, е на президента Румен Радев. В съпоставяне с юли хората, които с негативно мнение за дейностите на президента са нарастнали от 11% на 17%. Това е най-високото отрицание за него от януари 2017 година

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Основната част от хората, които са трансформирали усещанията си от Румен Радев, са симпатизанти на ГЕРБ. Сред тях утвърждението за президента е намаляло с 10 процентни пункта. Сред всички запитани обаче 66% считат, че виновността за напрежението сред президента и държавното управление е на кабинета на Бойко Борисов. Интересно е, че измежду последователите на патриотите доминира същото мнение.

2019 година се обрисува като динамична изборна година

Подкрепата за всяка от главните политически партии е прекомерно неустойчива, настояват от " Алфа рисърч ", макар мненията, че избори в този момент биха възпроизвели същите съотношения в Народното събрание. Според тях " и ръководещите, и опозицията ги чака оспорвана борба за гласове в идните през 2019 година европейски и локални избори ". Що се отнася до патриотите, записаната преди три месеца частична загуба на електорална поддръжка се удостоверява и в този момент. С 4.7% от всички гласоподаватели те биха прескочили бариерата за влизане в Народното събрание, само че по-важното е, че наклонността е низходяща. Допълнително последователите им се разколебават, тъй като и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия влизат в тяхната изразителност и тематики като поддръжката за политиката на унгарския министър председател Виктор Орбан да вземем за пример.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Интересно е, че се вижда готовност за вота на Движение за права и свободи, което нормално става месец преди изборите, а в този момент няма подобен миг. Декларираната поддръжка за придвижването е 6.6% при 4.9% преди три месеца. Възможно е това да се дължи на вътрешнопартийна готовност, а и поради повишено самочувствие за тежестта на партията, разясняват от организацията.

" Воля " остава под 4-процентовата преграда за Народното събрание - нещо, към този момент отчитано в предходното изследване. Лек растеж има при " Демократична България " - от 2.2% в този момент поддръжката се мери на 2.9%. Извънпарламентарната съпротива стартира да става все по-разпознаваема, само че към момента едва притегля фрагментираните десни гласоподаватели, настояват от " Алфа рисърч ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР