© Цветелина Белутова Омбудсманът Мая Манолова късно снощи обяви официално,

...
© Цветелина Белутова Омбудсманът Мая Манолова късно снощи обяви официално,
Коментари Харесай

Дава ли Мая Манолова заявка за собствена партия

© Цветелина Белутова Омбудсманът Мая Манолова късно нощес разгласи публично, че през днешния ден ще подаде оставка от сегашния си пост и ще се кандидатира за кмет на София. Очакваната вест беше поднесена посредством видео от среща сред нея, жители, обществени персони и неправителствени организации, оповестено в обществените мрежи.
Кандидатурата й ще бъде подкрепена, както се очакваше, от Българска социалистическа партия, само че ще бъде издигната от предприемчив комитет, като официално екипът й ще стартира да събира подписи за това на 6 септември.

Редом с това обаче се чака да бъде съзадено и " общонационално придвижване " от цивилен начинания в цялата страна под наслов " Промяна за София и България ", което Манолова да оглави и с него да поддържа " самостоятелни претенденти " за кметове по места. Така Манолова дава поръчка за основаването на лична групировка, чието бъдеще към този момент не е ясно - дали ще се случи, дали ще бъде интензивно единствено за локалните избори или ще има по-амбициозни и по-дългосрочни проекти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Инициативата е разказана в известие до медиите, изпратен през днешния ден, със заглавие: " Граждани издигнаха кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София ". " Те желаеха от нея да поддържа самостоятелни кандидат-кметове и цивилен листи в цялата страна и да поведе ново национално гражданско обединяване ", пишат още основателите. Подписани са артистът Христо Чешмеджиев, певицата Кристина Димитрова, музикантът Дани Милев, режисьорът Максим Генчев, тенорът Калуди Калудов и педагогът Ирена Пейкова. " Всички те показаха изрично очакване Мая Манолова да оглави и поведе смяната освен в София, само че и в цялата страна ", написа в прессъобещнието.

То приключва със лист на взетите решения - съставяне на предприемчив комитет за издигането на самостоятелната гражданска кандидатура на Мая Манолова за кмет на София; създаване на цивилен начинания на територията на цялата страна под надпис " Промяна за София и България " ; Манолова да стане " флагман на общонационално придвижване и да поддържа самостоятелни претенденти за кметове и общински съветници в цялата страна ".

Манолова се отхвърля от поста си на омбудман няколко месеца преди края на манда си. В публикуваното видео тя изяснява, че е избрала да подаде оставка, вместо да излезе в неплатен отпуск: " Честно казано, поради експанзията на която сме подложени аз и моите сътрудници пред последните седмици и месеци, си мислех дали не е добре да си приготвя оставката, да напиша на нея дата 5 ноември, без значение дали ще бъда определена за кмет или не, да я подам тогава, с цел да имам някаква отбрана от интернационалните институции, в случай че нещата не престават да са толкоз груби, колкото са сега. Но по-късно взех решение, че един човек, който се кандидатира за кмет на София, който да желае да поведе жителите, би трябвало да бъде самоуверен и би трябвало да дава персонален образец. Така че нямам потребност от застраховки ".

Миналата седмица тя разгласява и доклада си за работата до момента като публичен бранител, макар че мандатът й изтича през пролетта следващата година.

Манолова търси имидж на " гражданска кандидатура " и от дълго време стана ясно, че ще откаже да бъде обвързана мощно с левицата, макар общото им минало. Все отново Българска социалистическа партия ще поддържа кандидатурата ѝ, като формалното решение за това се чака да бъде взето идната седмица, макар спора сред нея и лидерката Корнелия Нинова. Левицата обаче няма различен мощен ход и ще разчита да се повтори триумфа с кандидатурата на Румен Радев за президент.

Освен Българска социалистическа партия, зад Манолова обаче евентуално ще застанат и " десни " обединения. Такава се очква от основаната от някогашния вицепремиер Меглена Кунева партия ДБГ, а евентуално и от партията на Мария Капон.

Днес кандиадтурата на Манолова разясниха както министър председателят Борисов, по този начин и Йорданска Фандъкова, която през вчерашния ден разгласи публично, че ще се бори за четвърти мандат. Борисов показва, че не е обезпокоен и разгласи, че чака " правилна акция " за локалните избори в София. " Надали е имало някой да е помагал на Манолова повече от мен. Всички нейни закони бяха признати, стотици милиони за хората с увреждания бяха дадени. Тя идваше постоянно и доста пъти освен при мен, само че и при министрите. Като омбудсман се справяше добре и не скърбя, че я поддържах. Фандъкова вярно ми се сърди, че по-рядко е идвала при мен и по-малко съм ѝ оказал помощ, в сравнение с Манолова ", сподели Борисов.

Самата Фандъкова пък дефинира съперничката си като " сериозен претендент ".

Канидатурата на Манолова ще бъде доста предизвикателство за ГЕРБ. Това ще бъдат първите избори на партията без Цветан Цветанов, а омбудсманът има много висок персонален рейтинг, натрупат от работата й като публичен бранител. Миналата седмица " Галъп " разгласява проучване, съгласно което Манолова има 8% преднина пред Фандъкова. При балотаж пък така наречен десен избор, както и патриотичния избор съгласно организацията биха се поделили относително поравно сред двете. Трудно е да се каже към този момент обаче какъв би бил крайният резултат. Но загуба на ГЕРБ в София би била сериозен удар против ръководещата партия, още повече че политическата кариера на самият Борисов стартира като кмет на столицата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР